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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Algodão. |
Data corrente: |
28/03/2023 |
Data da última atualização: |
28/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MASSARIOLI, A. P.; SARTORI, A. G. de O.; JULIANO, F. F.; AMARAL, J. E. P. G. do; SANTOS, R. C. dos; LIMA, L. M. de; ALENCAR, S. M. de. |
Afiliação: |
ADNA PRADO MASSARIOLI, ESALQ; ALAN GIOVANINI DE OLIVEIRA SARTORI, ESALQ; FERNANDA FRANCETTO JULIANO, ESALQ; JOSÉ EDUARDO PEDROSO GOMES DO AMARAL, ESALQ; ROSEANE CAVALCANTI DOS SANTOS, CNPA; LIZIANE MARIA DE LIMA, CNPA; SEVERINO MATIAS DE ALENCAR, ESALQ. |
Título: |
Simulated gastrointestinal digestion/Caco-2 cell model to predict bioaccessibility and intestinal permeability of p-coumaric acid and p-coumaroyl derivatives in peanut. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 400, 134036, p. 1-8, 2023. |
ISSN: |
2590-1575 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Data concerning physiological recovery of whole peanut major phenolics throughout the gastrointestinal tract are scarce. In our study, the bioaccessibility and intestinal permeability of peanuts major phenolics were predicted by simulated digestion followed by Caco-2 cells monolayer model. Phenolics identification and quantification were performed by HPLC-ESI-QTOF-MS and HPLC-PDA, respectively. As results, p-coumaroyl conjugates with tartaric, sinapic and ferulic acids, and p-coumaric acid were the major phenolics found in the non-digested extract and in the digested and transported fractions. The in vitro bioaccessibility and Caco-2 cell transport of pcoumaric acid was 370% and 127%, respectively, while it was much lower for p-coumaroyl derivatives (7-100% and 14-31%, respectively). Nonetheless, the peroxyl scavenging activity remained unaltered, likely, at least artly, due to synergies between some phenolics, which concentration proportions changed throughout the experiment. Hence, there is indication that whole peanut is a source of bioavailable antioxidant phenolics. |
Thesagro: |
Amendoim; Nutrição Humana; Óleo Vegetal; Proteína Vegetal. |
Thesaurus Nal: |
Arid zones; Peanuts; Phenolic compounds. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1152824/1/SIMULATED-GASTROINTESTINAL-DIGESTION.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Algodão (CNPA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
31/03/2009 |
Data da última atualização: |
31/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
PEREIRA, H. S.; FARIA, L. C. de; MELO, L. C.; DEL PELOSO, M. J.; NASCENTE, A. S.; COSTA, J. G. C. da; RAVA, C. A.; OLIVEIRA, J. P. de; WENDLAND, A.; FARIA, J. C. de. |
Afiliação: |
HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF; LUIS CLAUDIO DE FARIA, CNPAF; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF; MARIA JOSE DEL PELOSO, CNPAF; ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF; JOAQUIM GERALDO CAPRIO DA COSTA, CNPAF; CARLOS AGUSTIN RAVA SEIJAS, CNPAF; JAISON PEREIRA DE OLIVEIRA, CNPAF; ADRIANE WENDLAND FERREIRA, CNPAF; JOSIAS CORREA DE FARIA, CNPAF. |
Título: |
Resultados dos ensaios de melhoramento de feijoeiro comum da Embrapa Arroz e Feijão nos anos de 2005/2006: relatório. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2008. |
Páginas: |
289 p. |
Série: |
(Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 233). |
ISSN: |
1678-9644 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Estes ensaios são conduzidos de forma cooperativa e integrada, por várias instituições parceiras que trabalham com a cultura do feijoeiro comum no Brasil. Estas parcerias aumentam de maneira substancial a eficiência do programa de melhoramento, permitindo o lançamento de cultivares com ampla adaptação para os principais estados produtores do Brasil |
Thesagro: |
Feijão; Melhoramento Genético Vegetal; Phaseolus Vulgaris. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/216595/1/cnpaf-doc-233.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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