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Registros recuperados : 391 | |
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342. | | MIRANDA, J. E.; OLIVEIRA, J. E. de M.; ROCHA, K. C. G.; BORTOLI, S. A. de; NAVICKIENE, H. M. D.; KATO, M. J.; FURLAN, M. Potencial inseticida do extrato de piper tuberculatum (Piperaceae) sobre Alabama argillacea (Huebner, 1818) (Lepidoptera: Noctuidae). Revista Brasileira de Oleaginosas e Fibrosas, Campina Grande, PB, v. 6, n. 2, 2002 p.557-563 Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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354. | | OLIVEIRA, J. E. de M.; FERNANDES, M. H. de A.; GAMA, F. de C.; BOTTON, M.; CARVALHO, A. N. M. de. Uso da técnica de confusão sexual no manejo populacional da Cryptoblades gnidiella (Lepidoptera: Pyralidae) em videira. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 49, n. 11, p. 853-859, nov. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. |
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356. | | TIMOTEO, C. O.; PAIVA, R.; REIS, M. V.; CLARO, P. I. C.; FERRAZ, L. M.; MARCONCINI, J. M.; OLIVEIRA, J. E. In vitro growth of Physalis peruviana L. affected by silver nanoparticles. 3 Biotech, v. 9, n. 4, a. 145, 2019. 1-9 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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357. | | LOPES, P. R. C.; OLIVEIRA, I. V. de M.; OLIVEIRA, J. E. de M.; ASSIS, J. S. de; SILVA, R. R. S. da; CAVALCANTE, I. H. L. Viviful (Prohexadione cálcio) no controle do crescimento da macieira, variedade Condessa, no Vale do Submédio São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: SBF, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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358. | | FERREIRA, L. F.; OLIVEIRA, A. C. S.; BEGALI, D. O.; SENA NETO, A. R.; MARTINS, M. A.; OLIVEIRA, J. E.; BORGES, S. V.; YOSHIDA, M. I.; TONOLI, G. H. D.; DIAS, M. V. Characterization of cassava starch/soy protein isolate blends obtained by extrusion and thermocompression. Industrial Crops & Products, v. 160, 113092, 2021. 1 - 11 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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359. | | SILVA, D. L. da; SOUZA, P. V. de L.; GOMES, M. I. de O. L.; CAMPELO, B. R. M.; MELO, J. W. da S.; OLIVEIRA, J. E. de M.; MELO, D. B. de L. Seletividade de acaricidas a Neoseiulus barkeri (Phytoseiidae) ácaro predador de Raoiella indica (Tenuilpapidae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 28., 2022, Fortaleza. Biodiversidade: conhecer, conservar e utilizar: anais. Fortaleza: SEB, 2022. p. 947. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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360. | | FREITAS, M. R. A.; SOUZA, P. V. de L.; SILVA, D. L. da; OLIVEIRA, J. E. de M.; GONDIM JÚNIOR, M. G. C.; MELO, J. W. da S; MELO, D. B. de L. Susceptibilidade de Raoiella indica a acaricidas mediada pela planta hospedeira. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 28., 2022, Fortaleza. Biodiversidade: conhecer, conservar e utilizar: anais. Fortaleza: SEB, 2022. p. 943. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 391 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
30/11/2020 |
Data da última atualização: |
16/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
FERREIRA, L. F.; OLIVEIRA, A. C. S.; BEGALI, D. O.; SENA NETO, A. R.; MARTINS, M. A.; OLIVEIRA, J. E.; BORGES, S. V.; YOSHIDA, M. I.; TONOLI, G. H. D.; DIAS, M. V. |
Afiliação: |
MARIA ALICE MARTINS, CNPDIA. |
Título: |
Characterization of cassava starch/soy protein isolate blends obtained by extrusion and thermocompression. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Industrial Crops & Products, v. 160, 113092, 2021. |
Páginas: |
1 - 11 |
ISSN: |
0926-6690 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2020.113092 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
To develop biodegradable food packaging, different biopolymer blend ratios of cassava starch (S) and soy protein isolate (P) (S100, S85P15, S70P30, S55P45, S40P60, and P100) were prepared by the extrusion method and then characterized. Before their application in foods, these blends must be characterized to enable the selection of the optimum materials for different packaging applications. For this purpose, the thermal and structural properties of the blends and possible interactions between the polymers were analyzed by thermogravimetric analysis (TG), dynamic mechanical analysis (DMA), X-ray diffraction (XRD), and Fourier-transform infrared (FTIR) spectros- copy. The moisture and oil resistance (surface energy, water vapor permeability (WVP), moisture content and solubility, and oil permeability), mechanical properties (tensile and puncture strength), and transparency of the blends were also investigated. The addition of protein resulted in crosslinking between the starch and protein chains and increased the crystallinity, as observed by FTIR, XRD, and DMA. Consequently, the stiffness of S40P60 increased, presenting a 120 % higher elastic modulus, and the WVP decreased 25 % compared to S100, likely due to the crosslinking of the polymer chains promoted by the addition of protein. In contrast, the S70P30 blend had greater hydrophilicity, leading to 68 % increase in moisture content and WVP, respectively. The S40P60 blend presented 22 % higher water solubility than the other blends. The S85P15 blend exhibited higher dispersive energy ability, and consequently, higher permeability to oil. P100 was 19 % less transparent than the other samples. Concerning the studied blends, S40P60 presented a low water vapor and oil permeability and low dispersive energy, while also presenting low transparency. Therefore, the use of this blend should be considered for packaging for foods with high lipid contents MenosTo develop biodegradable food packaging, different biopolymer blend ratios of cassava starch (S) and soy protein isolate (P) (S100, S85P15, S70P30, S55P45, S40P60, and P100) were prepared by the extrusion method and then characterized. Before their application in foods, these blends must be characterized to enable the selection of the optimum materials for different packaging applications. For this purpose, the thermal and structural properties of the blends and possible interactions between the polymers were analyzed by thermogravimetric analysis (TG), dynamic mechanical analysis (DMA), X-ray diffraction (XRD), and Fourier-transform infrared (FTIR) spectros- copy. The moisture and oil resistance (surface energy, water vapor permeability (WVP), moisture content and solubility, and oil permeability), mechanical properties (tensile and puncture strength), and transparency of the blends were also investigated. The addition of protein resulted in crosslinking between the starch and protein chains and increased the crystallinity, as observed by FTIR, XRD, and DMA. Consequently, the stiffness of S40P60 increased, presenting a 120 % higher elastic modulus, and the WVP decreased 25 % compared to S100, likely due to the crosslinking of the polymer chains promoted by the addition of protein. In contrast, the S70P30 blend had greater hydrophilicity, leading to 68 % increase in moisture content and WVP, respectively. The S40P60 blend presented 22 % higher water solubility than the other... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Surface energy; Thermocompression; Water vapor permeability. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02836naa a2200301 a 4500 001 2127232 005 2022-08-16 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0926-6690 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.indcrop.2020.113092$2DOI 100 1 $aFERREIRA, L. F. 245 $aCharacterization of cassava starch/soy protein isolate blends obtained by extrusion and thermocompression.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a1 - 11 520 $aTo develop biodegradable food packaging, different biopolymer blend ratios of cassava starch (S) and soy protein isolate (P) (S100, S85P15, S70P30, S55P45, S40P60, and P100) were prepared by the extrusion method and then characterized. Before their application in foods, these blends must be characterized to enable the selection of the optimum materials for different packaging applications. For this purpose, the thermal and structural properties of the blends and possible interactions between the polymers were analyzed by thermogravimetric analysis (TG), dynamic mechanical analysis (DMA), X-ray diffraction (XRD), and Fourier-transform infrared (FTIR) spectros- copy. The moisture and oil resistance (surface energy, water vapor permeability (WVP), moisture content and solubility, and oil permeability), mechanical properties (tensile and puncture strength), and transparency of the blends were also investigated. The addition of protein resulted in crosslinking between the starch and protein chains and increased the crystallinity, as observed by FTIR, XRD, and DMA. Consequently, the stiffness of S40P60 increased, presenting a 120 % higher elastic modulus, and the WVP decreased 25 % compared to S100, likely due to the crosslinking of the polymer chains promoted by the addition of protein. In contrast, the S70P30 blend had greater hydrophilicity, leading to 68 % increase in moisture content and WVP, respectively. The S40P60 blend presented 22 % higher water solubility than the other blends. The S85P15 blend exhibited higher dispersive energy ability, and consequently, higher permeability to oil. P100 was 19 % less transparent than the other samples. Concerning the studied blends, S40P60 presented a low water vapor and oil permeability and low dispersive energy, while also presenting low transparency. Therefore, the use of this blend should be considered for packaging for foods with high lipid contents 653 $aSurface energy 653 $aThermocompression 653 $aWater vapor permeability 700 1 $aOLIVEIRA, A. C. S. 700 1 $aBEGALI, D. O. 700 1 $aSENA NETO, A. R. 700 1 $aMARTINS, M. A. 700 1 $aOLIVEIRA, J. E. 700 1 $aBORGES, S. V. 700 1 $aYOSHIDA, M. I. 700 1 $aTONOLI, G. H. D. 700 1 $aDIAS, M. V. 773 $tIndustrial Crops & Products$gv. 160, 113092, 2021.
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