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Registros recuperados : 2.531 | |
1821. | | SILVA, R. N. da; PEREIRA, M. E. C.; SASAKI, F. F. C.; VENTURINI, M. T.; SOUZA, E. G.; OLIVEIRA, E. J. de. Incidência de deterioração fisiológica pós-colheita e atividade da enzima peroxidase em raízes de genótipos tolerantes e suscetíveis de mandioca. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 10., 2016: Cruz das Almas, BA. Traduzindo ciência para o mundo : resumos. Brasília, DF : Embrapa, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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1822. | | ANDRADE, L. R. B. de; SOUSA, M. B. e; WOLFE, M.; JANNINK, J. L.; RESENDE, M. D. V. de; AZEVEDO, C. F.; OLIVEIRA, E. J. de. Increasing cassava root yield: additive-dominant genetic models for selection of parents and clones. Frontiers in Plant Science, v. 13, article 1071156, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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1823. | | OLIVEIRA, E. R. M. de; SOUZA, E. de S.; GIRARDI, E. A.; SOARES FILHO, W. dos S.; SANTOS, M. G.; PASSOS, O. S. Incompatibilidade de combinações copa e porta-enxerto de citros. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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1824. | | OLIVEIRA, E. R. M.; SOARES FILHO, W. dos S.; SOUZA, E. dos S.; SANTANA, L. G. L.; SANTOS, M. G.; SANTOS, C. Q. de J. Incompatibilidade de laranjeira doce 'Pera CNPMF D-6' enxertada em 11 porta-enxertos. In: REUNIÃO ANUAL DE CIÊNCIA, TECNOLOGIA, INOVAÇÃO E CULTURA NO RECÔNCAVO DA BAHIA - RECITEC RECÔNCAVO. 1., 2011, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, 2011. 1 CD-ROM. 2 p. Em paralelo aconteceram também os seguintes eventos: V Seminário de Pesquisa do Recôncavo da Bahia; V Seminário Estudantil de Pesquisa da UFRB; V Seminário da Pós-Graduação da UFRB; II Seminário Regional de Pesquisa da EBDA; 5ª Jornada... Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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1825. | | OLIVEIRA, E. R. M. de; SOUZA, E. de S.; SANTOS, C. Q. de J.; SANTANA, L. G. L.; SOARES FILHO, W. dos S.; SANTOS, M. G. Incompatibilidade de laranjeira doce 'Pera CNPMF D-6' enxertada em onze porta-enxertos. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 5., 2011, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2011. 1 p. 1 CD-ROMK. PDF. 109_11. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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1826. | | MORAIS, A. C. de M.; MUNIZ, M. de F. S.; OLIVEIRA, E. R. L. de; LIMA, R. da S.; CASTRO, J. M. da C. e; MOURA FILHO, G. Incorporação de plantas antagonistas ao solo para manejo de Pratylenchus coffeae e Scutellonema bradys. Diversitas Journal, v. 7, n. 4, p. 2314- 2321, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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1828. | | SANTOS, C. S. DOS; SOUSA, M. B.; BRITO, A. C.; OLIVEIRA, L. A. de; CARVALHO, C. W. P. de; OLIVEIRA, E. J. de. Genome-wide association study of cassava starch paste properties. PLoS One , v. 17, n. 1, e0262888, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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1829. | | SILVA, P. P. dos S.; SOUSA, M. B. e; OLIVEIRA, E. J. de; MORGANTE, C. V.; OLIVEIRA, C. R. S. de; VIEIRA, S. L.; BOREL, J. C. Genome-wide association study of drought tolerance in cassava. Euphytica, v.217, n.60, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Semiárido. |
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1830. | | OLIVEIRA, C. R. S. de; BOREL, J. C.; PEREIRA, D. A.; CARVALHO, B. P. de; MEDRADO, E. da S.; ISHIKAWA, F. H.; OLIVEIRA, E. J. de. Genetic parameters and path analysis for root yield of cassava under drought and early harvest. Crop Breeding and Applied Biotechnology, V.21, n3, e36162137, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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1833. | | SOUZA, F. S. de; OLIVEIRA, E. J. F. de; RIBEIRO, M. de F.; SOUZA, B. de A.; COSTA, M. A. P. de C.; CARVALHO, C. A. L. de. Genetic divergence in island and continental populations of Melipona subnitida, in the Northeast of Brazil: analysis of mitochondrial DNA. In: ENCONTRO SOBRE ABELHAS, 11., 2015, Ribeirão Preto. Anais... Ribeirão Preto: USP: FCLRP, 2015. p. 301. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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1834. | | SOUZA, F. S. de; OLIVEIRA, E. J. F. de; RIBEIRO, M. de F.; SOUZA, B. de A.; COSTA, M. A. P. de C.; CARVALHO, C. A. L. de. Genetic divergence in island and continental populations of Melipona subnitida, in the Northeast of Brazil: analysis of mitochondrial DNA. In: ENCONTRO SOBRE ABELHAS, 11., 2015, Ribeirão Preto. Anais... Ribeirão Preto: USP: FCLRP, 2015. p. 301. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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1835. | | PAIVA, C. L.; VIANA, A. P.; SANTOS, E. A.; FREITAS, J. C. de O.; SILVA, R. N. O.; OLIVEIRA, E. J. de. Genetic variability assessment in the genus Passiflora by SSR markers. Chilean Journal of Agricultural Research, v. 74, n.3, July/September, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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1836. | | OLIVEIRA, E. J. de; AIDAR, S. de T.; MORGANTE, C. V.; CHAVES, A. R. de M.; CRUZ, J. L.; COELHO FILHO, M. A. Genetic parameters for drought-tolerance in cassava. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 50, n. 3, p. 233-241, mar. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
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1838. | | SANTOS, A. de O.; OLIVEIRA, L. A. de; JESUS, J. L. de; SANTANA, F. A.; SANTOS, V. da S.; OLIVEIRA, E. J. de. Estudo da composição do amido da mandioca em acessos do Banco Ativo de Germoplasma. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 6., 2012, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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1839. | | FERNANDES, C. A. C.; FIGUEIREDO, A. C. S.; OLIVEIRA, E. R.; VASCONCELOS, T. D.; ALVES, B. F. L.; GIOSO, M. M.; VIANA, J. H. M.; OBA, E. Estrus detection efficiency in embryo recipients synchronized with cloprostenol Acta Scientiae Veterinariae, v. 34, s493, 2006. Supl. 1. Edição dos resumos da 20ª Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Tecnologia de Embriões, Araxá, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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1840. | | OLIVEIRA, P. S.; SANTANA JÚNIOR, M. L.; PEDROSA, V. B.; OLIVEIRA, E. C. de M.; ELER, J. P.; FERRAZ, J. B. S. Estrutura populacional de rebanho fechado da raça Nelore da linhagem Lemgruber. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 6, p. 639-647, jun. 2011 Título em inglês: Population structure of a closed herd of Nellore cattle of the Lemgruber line. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 2.531 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
31/12/2023 |
Data da última atualização: |
18/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
OLIVEIRA, L. A.; PEREIRA, S. M. S.; DIAS, K. A.; PAES, S. DA S.; GRANCIERI, M.; JIMENEZ, L. G. S.; CARVALHO, C. W. P. de; OLIVEIRA, E. E. DE; MARTINO, H. S. D.; DELLA LUCIA, C. M. |
Afiliação: |
LÍVYA ALVES OLIVEIRA, UFV; STEPHANIE MICHELIN SANTANA PEREIRA, UFV; KELLY APARECIDA DIAS, UFV; STEFANY DA SILVA PAES, UFV; MARIANA GRANCIERI, UFV; LUIS GONZALO SALINAS JIMENEZ, UFV; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; EUGENIO EDUARDO DE OLIVEIRA, UFV; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UFV; CERES MATTOS DELLA LUCIA, UFV. |
Título: |
Nutritional content, amino acid profile, and protein properties of edible insects (Tenebrio molitor and Gryllus assimilis) powders at different stages of development. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Composition and Analysis, v. 125, 105804M, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105804 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
early acess 2023. |
Conteúdo: |
Insects have great potential as ingredients for industrial purposes, providing good technological properties. This study aimed to characterize powders of Tenebrio molitor and Gryllus assimilis at two developmental stages for potential use in human nutrition. The insect powders were analyzed for their proximate composition, mineral content, carotenoids, vitamins C and E, riboflavin, niacin, amino acid profile, in vitro protein digestibility, solubility as a function of pH, foam-forming, and water and oil-holding capacity. Both powders were excellent sources of proteins (ranging from 57.36 % to 67.97 %), phosphorus (512.00–732 mg/100 g), copper (1.45–3.01 mg/100 g), iron (5.41–8.41 mg/100 g), zinc (11.62–25.57 mg/100 g), manganese (1.63–8.08 mg/100 g), good sources of magnesium (84.00–180.00 mg/100 g), and sources of potassium (624.00–820.00 mg/100 g), and niacin (1.88–3.21 mg/100 g). The proteins showed good digestibility (84.48–92.53 %) and increased solubility in alkaline pH (∼11). Lysine was identified as the limiting amino acid for both species analyzed (EAAS: 0.55–0.79). The development stage of the insects influenced their nutritional content, amino acid profile, and functional protein properties. The data obtained support the potential use of these insect powders on a large scale and contribute to selecting the development stage with the best nutritional composition. |
Palavras-Chave: |
Black field cricket; Entomophagy; Insects as food; Nutritional profile; Protein digestibility; Protein quality evaluation; Yellow mealworm. |
Thesaurus NAL: |
Edible insects; Food composition; Food technology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02634naa a2200373 a 4500 001 2160368 005 2024-01-18 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105804$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, L. A. 245 $aNutritional content, amino acid profile, and protein properties of edible insects (Tenebrio molitor and Gryllus assimilis) powders at different stages of development.$h[electronic resource] 260 $c2024 500 $aearly acess 2023. 520 $aInsects have great potential as ingredients for industrial purposes, providing good technological properties. This study aimed to characterize powders of Tenebrio molitor and Gryllus assimilis at two developmental stages for potential use in human nutrition. The insect powders were analyzed for their proximate composition, mineral content, carotenoids, vitamins C and E, riboflavin, niacin, amino acid profile, in vitro protein digestibility, solubility as a function of pH, foam-forming, and water and oil-holding capacity. Both powders were excellent sources of proteins (ranging from 57.36 % to 67.97 %), phosphorus (512.00–732 mg/100 g), copper (1.45–3.01 mg/100 g), iron (5.41–8.41 mg/100 g), zinc (11.62–25.57 mg/100 g), manganese (1.63–8.08 mg/100 g), good sources of magnesium (84.00–180.00 mg/100 g), and sources of potassium (624.00–820.00 mg/100 g), and niacin (1.88–3.21 mg/100 g). The proteins showed good digestibility (84.48–92.53 %) and increased solubility in alkaline pH (∼11). Lysine was identified as the limiting amino acid for both species analyzed (EAAS: 0.55–0.79). The development stage of the insects influenced their nutritional content, amino acid profile, and functional protein properties. The data obtained support the potential use of these insect powders on a large scale and contribute to selecting the development stage with the best nutritional composition. 650 $aEdible insects 650 $aFood composition 650 $aFood technology 653 $aBlack field cricket 653 $aEntomophagy 653 $aInsects as food 653 $aNutritional profile 653 $aProtein digestibility 653 $aProtein quality evaluation 653 $aYellow mealworm 700 1 $aPEREIRA, S. M. S. 700 1 $aDIAS, K. A. 700 1 $aPAES, S. DA S. 700 1 $aGRANCIERI, M. 700 1 $aJIMENEZ, L. G. S. 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aOLIVEIRA, E. E. DE 700 1 $aMARTINO, H. S. D. 700 1 $aDELLA LUCIA, C. M. 773 $tJournal of Food Composition and Analysis$gv. 125, 105804M, 2024.
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