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Registros recuperados : 307 | |
301. | | RODAS, V. M.; MARQUES, F. H.; SOARES, D. M.; JORGE, S. A. C.; ANTONIAZZI, M. M.; MEDUGNO, C. C.; CASTRO, M. E.; RIBEIRO, B. M.; SOUZA, M. L.; TONSO, A.; PEREIRA, C. A. Bioinseticida AgMNPV derivado de culturas celulares: limitações biológicas e soluções de bioprocesso. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 9., 2005, Recife. Anais... Recife: FIOCRUZ, 2005. p. 34. 9. SICONBIOL. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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302. | | SANCHES, M. M.; SIHLER, W.; GOMES, A. C. M. M.; BENITO, N. P.; SOSA-GOMEZ, D. R.; SILVA, C. E. P.; FERREIRA, M. B. C.; GOMES, S. D.; SOUZA, M. L. de. Avaliação de co-infecção de Anticarsia gemmatalis MNPV e Chrysodeixis includens NPV em cultura de células de inseto. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2018. (Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento / Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 333). Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Soja. |
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303. | | GUZZO, E. C.; SILVA, K. B. da; SILVA, C. B. da; CHIA, G. S.; SOUZA, J. M. de; TINÔCO, R. S.; ACEVEDO, J. P. M.; GOULART, H. F.; SANTANA, A. E. G.; SOUZA, M. L. de; SANCHES, M. M. Caracterização de uma nova espécie de Alphabaculovirus patogênico à lagarta Automeris liberia (Lepidoptera: Saturniidae). Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2022. 26 p. (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 377). Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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304. | | RUDNICK, V. A. S.; VIEIRA JUNIOR, J. R.; ANJOS, E. F. M.; SOUZA, M. L.; MARIOBO, S. A. R.; SILVA, G. R.; FIGUEIREDO, M. C.; SILVA, T. M.; TEIXEIRA, A. L.; FERNANDES, C. F. Resposta de resistencia à nematoide-das-galhas em Coffea canephora hibridos conilon e robusta. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE NEMATOLOGIA, 36., 2019, Caldas Novas. Nematoides: da Ciência ao Campo. [Anais, palestras e resumos]. Campinas: Infobibos, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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305. | | JACINTO, M. A. C.; CORRÊA FILHO, R. A. C.; PEREIRA, M. de A.; ONSELEN, V. J. van; ANDRADE, T. C. B.; SOUZA, M. L. R. de; CARDOSO, E. E. Proposta de inclusão da disciplina de produção de peles e couros nos cursos de Zootecnia. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE ZOOTECNIA, 7.; CONGRESSO NACIONAL DE ZOOTECNIA, 10.; REUNIÃO NACIONAL DE ENSINO DE ZOOTECNIA, 11.; FÓRUM DE ENTIDADES DE ZOOTECNIA, 28.; FÓRUM DE COORDENADORES DE CURSOS DE ZOOTECNIA DAS UNIVERSIDADES BRASILEIRAS, 1., 2005, Campo Grande, MS. Produção animal e responsabilidade: [anais]. Campo Grande, MS: ABZ: UEMS: UFMS: CPAP: MAPA, 2005. Zootec 2005 4 p. 1 CD-ROM. Zootec 2005. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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306. | | SOUZA, J. M. L. de; NEGREIROS, J. R. da S.; ALVARES, V. de S.; LEITE, F. M. N.; SOUZA, M. L. de; REIS, F. S.; FELISBERTO, F. A. V. Variabilidade físico-química da farinha de mandioca. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, n. 4, p. 1-6, out./dez. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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307. | | GROSSI-DE-SÁ, M. F.; LUCENA, W.; SOUZA, M. L.; NEPOMUCENO, A. L.; OSIR, E. O.; AMUGUNE, N.; HOA, T. T. C.; HAI, T. N.; SOMERS, D. A.; ROMANO, E. Transgene expression and locus structure of Bt cotton. In: HILBECK, A.; ANDOW, D. A.; FONTES, E. M. G.; KAPUSCINSKI, A. R.; SCHEI, P. J. (Ed.). Environmental risk assessment of genetically modified organisms: methodologies for assessing Bt cotton in Brazil. Wallingford, UK: CABI Publishing, 2006. v. 2. p. 93-107. (Environmental risk assessment of genetically modified organisms series, v. 2). Biblioteca(s): Embrapa Algodão; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Soja. |
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Registros recuperados : 307 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
31/12/2023 |
Data da última atualização: |
18/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
OLIVEIRA, L. A.; PEREIRA, S. M. S.; DIAS, K. A.; PAES, S. DA S.; GRANCIERI, M.; JIMENEZ, L. G. S.; CARVALHO, C. W. P. de; OLIVEIRA, E. E. DE; MARTINO, H. S. D.; DELLA LUCIA, C. M. |
Afiliação: |
LÍVYA ALVES OLIVEIRA, UFV; STEPHANIE MICHELIN SANTANA PEREIRA, UFV; KELLY APARECIDA DIAS, UFV; STEFANY DA SILVA PAES, UFV; MARIANA GRANCIERI, UFV; LUIS GONZALO SALINAS JIMENEZ, UFV; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; EUGENIO EDUARDO DE OLIVEIRA, UFV; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UFV; CERES MATTOS DELLA LUCIA, UFV. |
Título: |
Nutritional content, amino acid profile, and protein properties of edible insects (Tenebrio molitor and Gryllus assimilis) powders at different stages of development. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Composition and Analysis, v. 125, 105804M, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105804 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
early acess 2023. |
Conteúdo: |
Insects have great potential as ingredients for industrial purposes, providing good technological properties. This study aimed to characterize powders of Tenebrio molitor and Gryllus assimilis at two developmental stages for potential use in human nutrition. The insect powders were analyzed for their proximate composition, mineral content, carotenoids, vitamins C and E, riboflavin, niacin, amino acid profile, in vitro protein digestibility, solubility as a function of pH, foam-forming, and water and oil-holding capacity. Both powders were excellent sources of proteins (ranging from 57.36 % to 67.97 %), phosphorus (512.00–732 mg/100 g), copper (1.45–3.01 mg/100 g), iron (5.41–8.41 mg/100 g), zinc (11.62–25.57 mg/100 g), manganese (1.63–8.08 mg/100 g), good sources of magnesium (84.00–180.00 mg/100 g), and sources of potassium (624.00–820.00 mg/100 g), and niacin (1.88–3.21 mg/100 g). The proteins showed good digestibility (84.48–92.53 %) and increased solubility in alkaline pH (∼11). Lysine was identified as the limiting amino acid for both species analyzed (EAAS: 0.55–0.79). The development stage of the insects influenced their nutritional content, amino acid profile, and functional protein properties. The data obtained support the potential use of these insect powders on a large scale and contribute to selecting the development stage with the best nutritional composition. |
Palavras-Chave: |
Black field cricket; Entomophagy; Insects as food; Nutritional profile; Protein digestibility; Protein quality evaluation; Yellow mealworm. |
Thesaurus NAL: |
Edible insects; Food composition; Food technology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02634naa a2200373 a 4500 001 2160368 005 2024-01-18 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105804$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, L. A. 245 $aNutritional content, amino acid profile, and protein properties of edible insects (Tenebrio molitor and Gryllus assimilis) powders at different stages of development.$h[electronic resource] 260 $c2024 500 $aearly acess 2023. 520 $aInsects have great potential as ingredients for industrial purposes, providing good technological properties. This study aimed to characterize powders of Tenebrio molitor and Gryllus assimilis at two developmental stages for potential use in human nutrition. The insect powders were analyzed for their proximate composition, mineral content, carotenoids, vitamins C and E, riboflavin, niacin, amino acid profile, in vitro protein digestibility, solubility as a function of pH, foam-forming, and water and oil-holding capacity. Both powders were excellent sources of proteins (ranging from 57.36 % to 67.97 %), phosphorus (512.00–732 mg/100 g), copper (1.45–3.01 mg/100 g), iron (5.41–8.41 mg/100 g), zinc (11.62–25.57 mg/100 g), manganese (1.63–8.08 mg/100 g), good sources of magnesium (84.00–180.00 mg/100 g), and sources of potassium (624.00–820.00 mg/100 g), and niacin (1.88–3.21 mg/100 g). The proteins showed good digestibility (84.48–92.53 %) and increased solubility in alkaline pH (∼11). Lysine was identified as the limiting amino acid for both species analyzed (EAAS: 0.55–0.79). The development stage of the insects influenced their nutritional content, amino acid profile, and functional protein properties. The data obtained support the potential use of these insect powders on a large scale and contribute to selecting the development stage with the best nutritional composition. 650 $aEdible insects 650 $aFood composition 650 $aFood technology 653 $aBlack field cricket 653 $aEntomophagy 653 $aInsects as food 653 $aNutritional profile 653 $aProtein digestibility 653 $aProtein quality evaluation 653 $aYellow mealworm 700 1 $aPEREIRA, S. M. S. 700 1 $aDIAS, K. A. 700 1 $aPAES, S. DA S. 700 1 $aGRANCIERI, M. 700 1 $aJIMENEZ, L. G. S. 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aOLIVEIRA, E. E. DE 700 1 $aMARTINO, H. S. D. 700 1 $aDELLA LUCIA, C. M. 773 $tJournal of Food Composition and Analysis$gv. 125, 105804M, 2024.
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