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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
24/06/1998 |
Data da última atualização: |
04/10/2023 |
Autoria: |
CUNHA, E. A. da; SANTOS, L. E. dos; RODA, D. S.; POZZI, C. R.; OTSUK, I. P.; BUENO, M. S.; RODRIGUES, C. F. de C. |
Título: |
Efeito do sistema de manejo sobre o comportamento em pastejo, desempenho ponderal e infestação parasitária em ovinos. |
Ano de publicação: |
1997 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 34., 1997, Juiz de Fora, MG. Anais... Juiz de Fora: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 1997. p. 246-248. |
Volume: |
v.4 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
v.4-Nutricao de nao-ruminantes; Pequenos animais e animais silvestres; Bioclimatologia e etologia; Sistemas de producao; Economia. |
Conteúdo: |
Estudou-se o comportamento em pastejo, o desempenho ponderal e a infestacao parasitaria em ovelhas Suffolk, em pastejo livre ou restrito (10 - 17h 30m). O pastejo restrito nao afetou o tempo total de atividade, todavia ocasionou um maior percentual de animais em pastejo nas horas mais quentes do dia, resultando em menor ganho de peso. A maior disponibilidade de forragem, em relacao ao consumo estimado nos dois periodos, explica a similaridade de tempos de pastejo entre os sistemas. O pastejo restrito, isoladamente, nao propiciou um controle efetivo da infestacao parasitaria, todavia levou a uma diminuicao na velocidade de infestacao inicial no verao, podendo ser indicado como pratica complementar de manejo. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Comportamento; Desenvolvimento ponderal; Infestacao parasitaria; Sao Paulo; Suffolk. |
Thesagro: |
Ovino; Pastejo. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01834nam a2200313 a 4500 001 1515522 005 2023-10-04 008 1997 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCUNHA, E. A. da 245 $aEfeito do sistema de manejo sobre o comportamento em pastejo, desempenho ponderal e infestação parasitária em ovinos.$h[electronic resource] 260 $aIn: REUNÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 34., 1997, Juiz de Fora, MG. Anais... Juiz de Fora: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 1997. p. 246-248.$c1997 300 $av.4 490 $vv.4 500 $av.4-Nutricao de nao-ruminantes; Pequenos animais e animais silvestres; Bioclimatologia e etologia; Sistemas de producao; Economia. 520 $aEstudou-se o comportamento em pastejo, o desempenho ponderal e a infestacao parasitaria em ovelhas Suffolk, em pastejo livre ou restrito (10 - 17h 30m). O pastejo restrito nao afetou o tempo total de atividade, todavia ocasionou um maior percentual de animais em pastejo nas horas mais quentes do dia, resultando em menor ganho de peso. A maior disponibilidade de forragem, em relacao ao consumo estimado nos dois periodos, explica a similaridade de tempos de pastejo entre os sistemas. O pastejo restrito, isoladamente, nao propiciou um controle efetivo da infestacao parasitaria, todavia levou a uma diminuicao na velocidade de infestacao inicial no verao, podendo ser indicado como pratica complementar de manejo. 650 $aOvino 650 $aPastejo 653 $aBrasil 653 $aComportamento 653 $aDesenvolvimento ponderal 653 $aInfestacao parasitaria 653 $aSao Paulo 653 $aSuffolk 700 1 $aSANTOS, L. E. dos 700 1 $aRODA, D. S. 700 1 $aPOZZI, C. R. 700 1 $aOTSUK, I. P. 700 1 $aBUENO, M. S. 700 1 $aRODRIGUES, C. F. de C.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios. |
Data corrente: |
06/05/2024 |
Data da última atualização: |
06/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
BENVENUTTI, L.; ROVARIS, B. C.; OLIVEIRA, D. DE; RIBEIRO, P. R. V.; BRITO, E. S. de; ZIELINSKI, A. A. F. |
Afiliação: |
LAÍS BENVENUTTI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; BEATRIZ CESA ROVARIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; DÉBORA DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; ACÁCIO ANTONIO FERREIRA ZIELINSKI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA. |
Título: |
A water-based ultrasound-assisted extraction system to obtain natural blue colorant from Genipap (Genipa americana L.). |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry Advances, v. 4, June, 100704, 2024. |
DOI: |
10.1016/j.focha.2024.100704 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to optimize the extraction of a blue colorant using ultrasound-assisted technology employing water as the solvent from genipap, an Amazon fruit. Process conditions were optimized by multiresponse analysis through the antioxidant activity by the ferric reducing antioxidant potential (FRAP) assay, the total phenolic content, and the b* and C* color parameters. The optimized conditions of 70 °C, 325 W, solid: solvent ratio of 1:40 (m/v), and time of 10 min were validated externally at a level of 90 % confidence. The composition of aqueous blue extract obtained under the greatest conditions was evaluated by ultra-performance liquid chromatography (UPLC). Besides, in vitro bioactivities such as digestive enzymatic inhibitions assays, and antiproliferative activity through human cells assays were evaluated. Genipin, geniposide, and other ten iridoids were identified in the aqueous blue extract. The natural colorant obtained presented the capacity of inhibiting enzymes involved in lipid and glucose digestion, suggesting a potential control of obesity and glucose levels in blood without showing cytotoxicity. Therefore, this study presented, for the first time, the optimal operational conditions to obtain a natural blue colorant from genipap in a green approach with interesting biological properties for the food and pharmaceutical industries. |
Palavras-Chave: |
Blue colorant; Citotoxicidade; Corante azul; Espectrometria de massa; Extração verde; Green extraction; Natural pigment; Pigmento natural; Propriedades bioativas. |
Thesaurus NAL: |
Bioactive properties; Cytotoxicity; Mass spectrometry. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1164099/1/ART-2024-13-A-water-based-ultrasound-assisted.pdf
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Marc: |
LEADER 02404naa a2200337 a 4500 001 2164099 005 2024-05-06 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.focha.2024.100704$2DOI 100 1 $aBENVENUTTI, L. 245 $aA water-based ultrasound-assisted extraction system to obtain natural blue colorant from Genipap (Genipa americana L.).$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aThis study aimed to optimize the extraction of a blue colorant using ultrasound-assisted technology employing water as the solvent from genipap, an Amazon fruit. Process conditions were optimized by multiresponse analysis through the antioxidant activity by the ferric reducing antioxidant potential (FRAP) assay, the total phenolic content, and the b* and C* color parameters. The optimized conditions of 70 °C, 325 W, solid: solvent ratio of 1:40 (m/v), and time of 10 min were validated externally at a level of 90 % confidence. The composition of aqueous blue extract obtained under the greatest conditions was evaluated by ultra-performance liquid chromatography (UPLC). Besides, in vitro bioactivities such as digestive enzymatic inhibitions assays, and antiproliferative activity through human cells assays were evaluated. Genipin, geniposide, and other ten iridoids were identified in the aqueous blue extract. The natural colorant obtained presented the capacity of inhibiting enzymes involved in lipid and glucose digestion, suggesting a potential control of obesity and glucose levels in blood without showing cytotoxicity. Therefore, this study presented, for the first time, the optimal operational conditions to obtain a natural blue colorant from genipap in a green approach with interesting biological properties for the food and pharmaceutical industries. 650 $aBioactive properties 650 $aCytotoxicity 650 $aMass spectrometry 653 $aBlue colorant 653 $aCitotoxicidade 653 $aCorante azul 653 $aEspectrometria de massa 653 $aExtração verde 653 $aGreen extraction 653 $aNatural pigment 653 $aPigmento natural 653 $aPropriedades bioativas 700 1 $aROVARIS, B. C. 700 1 $aOLIVEIRA, D. DE 700 1 $aRIBEIRO, P. R. V. 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aZIELINSKI, A. A. F. 773 $tFood Chemistry Advances$gv. 4, June, 100704, 2024.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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