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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  24/02/2014
Data da última atualização:  20/09/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ELKASABI, Y.; MULLEN, C. A.; PIGHINELLI, A. L. M. T.; BOATENG, A. A.
Afiliação:  Yaseen Elkasabi; Charles A. Mullen; ANNA LETICIA MONTENEGRO T PIGHINELL, CNPAE; Akwasi A. Boateng.
Título:  Hydrodeoxygenation of fast-pyrolysis bio-oils from various feedstocks using carbon-supported catalysts.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Fuel Processing Technology, v. 123, p. 11-18, 2014.
DOI:  doi.org/10.1016/j.fuproc.2014.01.039
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this paper,we sought to elucidate the relationships between biomass feedstock type and the suitability of their fast-pyrolysis bio-oils for hydrodeoxygenation (HDO) upgrading. Switchgrass, Eucalyptus benthamii, and equine manure feedstocks were pyrolyzed into bio-oil using a continuous fast-pyrolysis system. We also synthesized variations of switchgrass bio-oil using catalytic pyrolysis methods (HZSM-5 catalyst or tail-gas recycle method). Bio-oil samples underwent batch HDO reactions at 320 °C under ~2100 psi H2 atmosphere for 4 h, using Pt, Ru, or Pd on carbon supports. Hydrogen consumption was measured and correlated with compositional trends. The resulting organic, aqueous, and gas phaseswere analyzed for their chemical compositions.Mass balances indicate little coke formation. Switchgrass bio-oil over Pt/C performed the best in terms of hydrogen consumption efficiency, deoxygenation efficiency, and types of upgraded bio-oil compounds. Eucalyptus feedstocks consistently consumed more than twice the normal amount of hydrogen gas per run, primarily due to the elevated syringol content. Catalytically pyrolyzed bio-oils deoxygenated poorly over Pt/C but hydrogenated more extensively than other oils. Although the relative deoxygenation (%DOrel) varied based on feedstock and catalyst, the absolute deoxygenation (%DOabs) depended only on the overall yield. The total extent of upgrading (hydrogenation+ deoxygenation) remained independent of feedstock and catalyst.
Palavras-Chave:  Bio-oil; Feedstock; Hydrotreating.
Thesaurus Nal:  biofuels; pyrolysis.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE2410 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  20/12/2022
Data da última atualização:  06/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  CAMPOS, F. M.; KEIBER, M.; SOUTO, V. O. DE; OLIVEIRA, C. G. R. de; PEREIRA, G. E.; LAZZAROTTO, M.
Afiliação:  FÁBIO MARTINS CAMPOS, INSTITUTO FEDERAL DO PARANÁ; MORGANA KEIBER, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; VALTER OLIVEIRA DE SOUTO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; CELSO GUARANI RUIZ DE OLIVEIRA, CNPUV; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; MARCELO LAZZAROTTO, CNPUV.
Título:  Tecnologia de crioconcentração aplicada em bebidas à base de uva: uma revisão.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: ANAIS DO CONGRESSO BRASILEIRO INTERDISCIPLINAR EM CIÊNCIA E TECNOLOGIA, 3., 2022, Online. Anais... Recife: CoBICET, 29 agosto a 2 setembro, 2022. e516343.
DOI:  https://even3.blob.core.windows.net/anais/516343.pdf
Idioma:  Português
Conteúdo:  Essa breve revisão de literatura tem como objetivo analisar estudos relevantes acerca da aplicação do processo de crioconcentração em vinho e suco de uva. A crioconcentração consiste em um processo não-térmico de concentração de sucos e vinhos capaz de preservar a maior parte das características químicas, nutricionais, funcionais e sensoriais dos produtos, tendo como resultados extratos concentrados de alta qualidade e água com grande pureza. Palavras-chave: Concentração por congelamento; crioconcentração; suco de uva; mosto; vinho.
Palavras-Chave:  Concentração por congelamento; Crioconcentração; Suco de uva.
Thesagro:  Mosto; Vinho.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150053/1/Campos-CoBICET-3-2022-n516343.pdf
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Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV19066 - 1UPCAA - DD
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