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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
24/01/2022 |
Data da última atualização: |
23/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
AZEREDO, H. M. C. de; OTONI, C. G.; MATTOSO, L. H. C. |
Afiliação: |
HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA. |
Título: |
Edible films and coatings? Not just packaging materials. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Current Research in Food Science, v. 5, 2022. 1590?1595 |
Páginas: |
1590-1595 |
ISSN: |
2665-9271 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.crfs.2022.09.008 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Edible films and coatings (EFC) are macromolecular-based structures forming thin layers that are usually studied as tools to improve food stability, sometimes being considered as parts of both the packaging system and the food itself. However, EFC are not mere packaging materials, and sometimes they do not even play roles related to those of packaging. This graphical review summarizes possible roles of EFC, including primary packaging, keeping water activity gradients between food components, controlling mass transfer on food processing, carrying active components, or serving as sources of sensory appeal. EFC may even be designed in a way that two or more of those roles may be played simultaneously. |
Palavras-Chave: |
Active food packaging; Water vapor permeability. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1139265/1/p-Edible-films-and-coatings-Not-just-packaging-materials.pdf
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Marc: |
LEADER 01331naa a2200205 a 4500 001 2139265 005 2024-01-23 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2665-9271 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.crfs.2022.09.008$2DOI 100 1 $aAZEREDO, H. M. C. de 245 $aEdible films and coatings? Not just packaging materials.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a1590-1595 520 $aEdible films and coatings (EFC) are macromolecular-based structures forming thin layers that are usually studied as tools to improve food stability, sometimes being considered as parts of both the packaging system and the food itself. However, EFC are not mere packaging materials, and sometimes they do not even play roles related to those of packaging. This graphical review summarizes possible roles of EFC, including primary packaging, keeping water activity gradients between food components, controlling mass transfer on food processing, carrying active components, or serving as sources of sensory appeal. EFC may even be designed in a way that two or more of those roles may be played simultaneously. 653 $aActive food packaging 653 $aWater vapor permeability 700 1 $aOTONI, C. G. 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 773 $tCurrent Research in Food Science$gv. 5, 2022. 1590?1595
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
10/08/2011 |
Data da última atualização: |
16/09/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
PEDROSA, F. O.; MONTEIRO, R. A.; WASSEM, R.; CRUZ, L. M.; AYUB, R. A.; COLAUTO, N. B.; FERNANDEZ, M. A.; FUNGARO, M. H. P.; GRISARD, E. C.; HUNGRIA, M.; MADEIRA, H. M. F.; NODARI, R. O.; OSAKU, C. A.; PETZL-ERLER, M. L.; TERENZI, H.; VIEIRA, L. G. E.; STEFFENS, M. B. R.; WEISS, V. A.; PEREIRA, L. F. P.; ALMEIDA, M. I. M.; ALVES, L. R.; MARIN, A.; ARAUJO, L. M.; BALSANELLI, E.; BAURA, V. A.; CHUBATSU, L. S.; FAORO, H.; FAVETTI, A.; FRIEDERMANN, G.; GLIENKE, C.; KARP, S.; KAVA-CORDEIRO, V.; RAITTZ, R. T.; RAMOS, H. J. O.; RIBEIRO, E. M. S. F.; RIGO, L. U.; ROCHA, S. N.; SCHWAB, S.; SILVA, A. G.; SOUZA, E. M.; MICHELLE Z. TADRA-SFEIR; TORRES, R. A.; DABUL, A. N. G.; SOARES, M. A. M.; GASQUES, L. S.; GIMENES, C. C. T.; VALLE, J. S.; CIFERRI, R. R.; CORREA, L. C.; MURACE, N. K.; PAMPHILE, J. A.; PATUSSI, E. V.; PRIOLI, A. J.; PRIOLI, S. M. A.; ROCHA, C. L. M. S. C.; ARANTES, O. M. N.; FURLANETO, M. C.; GODOY, L. P.; OLIVEIRA, C. E. C.; SATORI, D.; VILAS-BOAS, L. A.; WATANABE, M. A. E.; DAMBROS, B. P.; GUERRA, M. P.; MATHIONI, S. M.; SANTOS, K. L.; STEINDEL, M.; VERNAL, J.; BARCELLOS, F. G.; CAMPO, R. J.; CHUEIRE, L. M. O.; NICOLÁS, M. F.; PEREIRA-FERRARI, L.; SILVA, J. L. da C.; GIOPPO, N. M. R.; MARGARIDO, V. P.; MENCK-SOARES, M. A.; PINTO, F. G. S.; SIMÃO, R. de C. G.; TAKAHASHI, E. K.; YATES, M. G.; SOUZA, E. M. |
Afiliação: |
FÁBIO O. PEDROSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ROSE ADELE MONTEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ROSELI WASSEM, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; LEONARDO M. CRUZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; RICARDO A. AYUB, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; NELSON B. COLAUTO, UNIVERSIDADE PARANAENSE, CAMPUS UMUARAMA; MARIA APARECIDA FERNANDEZ, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; MARIA HELENA P. FUNGARO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; EDMUNDO C. GRISARD, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CATARINA; MARIANGELA HUNGRIA DA CUNHA, CNPSO; HUMBERTO M. F. MADEIRA8,, PONTIFÍCIA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO PARANÁ, CAMPUS CURITIBA; RUBENS O. NODARI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CATARINA; CLARICE A. OSAKU, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO OESTE DO PARANÁ; MARIA LUIZA PETZL-ERLER, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; HERNÁN TERENZI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CATARINA; LUIZ G. E. VIEIRA, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; MARIA BERENICE R. STEFFENS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; VINICIUS A. WEISS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; LUIZ F. P. PEREIRA, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; MARINA I. M. ALMEIDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; LYSANGELA R. ALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ANELIS MARIN, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; LUIZA MARIA ARAUJO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; EDUARDO BALSANELLI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; VALTER A. BAURA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; LEDA S. CHUBATSU, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; HELISSON FAORO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; AUGUSTO FAVETTI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; GERALDO FRIEDERMANN, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; CHIRLEI GLIENKE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; SUSAN KARP, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; VANESSA KAVA-CORDEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ROBERTO T. RAITTZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; HUMBERTO J. O. RAMOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ENILZE MARIA S. F. RIBEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; LIU UN RIGO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; SAUL N. ROCHA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; STEFAN SCHWAB, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ANILDA G. SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ELIEL M. SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; TADRA-SFEIR, M. Z., UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; RODRIGO A. TORRES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; AUDREI N. G. DABUL, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; MARIA ALBERTINA M. SOARES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; LUCIANO S. GASQUES, UNIVERSIDADE PARANAENSE, CAMPUS UMUARAMA; CIELA C. T. GIMENES, UNIVERSIDADE PARANAENSE, CAMPUS UMUARAMA; JULIANA S. VALLE, UNIVERSIDADE PARANAENSE, CAMPUS UMUARAMA; RICARDO R. CIFERRI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; LUIZ C. CORREA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; NORMA K. MURACE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; JOÃO A. PAMPHILE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; ELIANA VALÉRIA PATUSSI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; ALBERTO J. PRIOLI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; SONIA MARIA A. PRIOLI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; CARMEM LÚCIA M. S. C. ROCHA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; OLÍVIA MÁRCIA N. ARANTES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; MÁRCIA CRISTINA FURLANETO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; LEANDRO P. GODOY, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; CARLOS E. C. OLIVEIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; DANIELE SATORI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; LAURIVAL A. VILAS-BOAS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; MARIA ANGÉLICA E. WATANABE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; BIBIANA PAULA DAMBROS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CATARINA; MIGUEL P. GUERRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CATARINA; SANDRA MARISA MATHIONI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CATARINA; KARINE LOUISE SANTOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CATARINA; MARIO STEINDEL, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CATARINA; JAVIER VERNAL, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CATARINA; FERNANDO G. BARCELLOS; RUBENS JOSE CAMPO, CNPSO; LIGIA MARIA DE OLIVEIRA CHUEIRE, CNPSO; MARISA FABIANA NICOLÁS; LILIAN PEREIRA-FERRARI, PONTIFÍCIA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO PARANÁ; JOSÉ L. DA CONCEICÃO SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO OESTE DO PARANÁ; NEREIDA M. R. GIOPPO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO OESTE DO PARANÁ; VLADIMIR P. MARGARIDO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO OESTE DO PARANÁ; MARIA AMÉLIA MENCK-SOARES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO OESTE DO PARANÁ; FABIANA GISELE S. PINTO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO OESTE DO PARANÁ; RITA DE CÁSSIA G. SIMÃO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO OESTE DO PARANÁ; ELIZABETE K. TAKAHASHI, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; MARSHALL G. YATES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; EMANUEL M. SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ. |
Título: |
Genome of Herbaspirillum seropedicae Strain SmR1, a specialized diazotrophic endophyte of tropical grasses. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
PLoS Genetics, v. 7, n. 5, p. 1-10, may 2011. |
DOI: |
10.1371/journal.pgen.1002064 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The molecular mechanisms of plant recognition, colonization, and nutrient exchange between diazotrophic endophytes and plants are scarcely known. Herbaspirillum seropedicae is an endophytic bacterium capable of colonizing intercellular spaces of grasses such as rice and sugar cane. The genome of H. seropedicae strain SmR1 was sequenced and annotated by The Paraná State Genome Programme?GENOPAR. The genome is composed of a circular chromosome of 5,513,887 bp and contains a total of 4,804 genes. The genome sequence revealed that H. seropedicae is a highly versatile microorganism with capacity to metabolize a wide range of carbon and nitrogen sources and with possession of four distinct terminal oxidases. The genome contains a multitude of protein secretion systems, including type I, type II, type III, type V, and type VI secretion systems, and type IV pili, suggesting a high potential to interact with host plants. H. seropedicae is able to synthesize indole acetic acid as reflected by the four IAA biosynthetic pathways present. A gene coding for ACC deaminase, which may be involved in modulating the associated plant ethylene-signaling pathway, is also present. Genes for hemagglutinins/hemolysins/adhesins were found and may play a role in plant cell surface adhesion. These features may endow H. seropedicae with the ability to establish an endophytic life-style in a large number of plant species. |
Palavras-Chave: |
Fixação nitrogênio. |
Thesagro: |
Genoma; Graminea tropical. |
Thesaurus NAL: |
Genome; Grasses; Herbaspirillum seropedicae; Nitrogen fixation. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/39544/1/plos-genetics.pdf
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Marc: |
LEADER 04596naa a2201189 a 4500 001 1897676 005 2024-09-16 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1371/journal.pgen.1002064$2DOI 100 1 $aPEDROSA, F. O. 245 $aGenome of Herbaspirillum seropedicae Strain SmR1, a specialized diazotrophic endophyte of tropical grasses. 260 $c2011 520 $aThe molecular mechanisms of plant recognition, colonization, and nutrient exchange between diazotrophic endophytes and plants are scarcely known. Herbaspirillum seropedicae is an endophytic bacterium capable of colonizing intercellular spaces of grasses such as rice and sugar cane. The genome of H. seropedicae strain SmR1 was sequenced and annotated by The Paraná State Genome Programme?GENOPAR. The genome is composed of a circular chromosome of 5,513,887 bp and contains a total of 4,804 genes. The genome sequence revealed that H. seropedicae is a highly versatile microorganism with capacity to metabolize a wide range of carbon and nitrogen sources and with possession of four distinct terminal oxidases. The genome contains a multitude of protein secretion systems, including type I, type II, type III, type V, and type VI secretion systems, and type IV pili, suggesting a high potential to interact with host plants. H. seropedicae is able to synthesize indole acetic acid as reflected by the four IAA biosynthetic pathways present. A gene coding for ACC deaminase, which may be involved in modulating the associated plant ethylene-signaling pathway, is also present. Genes for hemagglutinins/hemolysins/adhesins were found and may play a role in plant cell surface adhesion. These features may endow H. seropedicae with the ability to establish an endophytic life-style in a large number of plant species. 650 $aGenome 650 $aGrasses 650 $aHerbaspirillum seropedicae 650 $aNitrogen fixation 650 $aGenoma 650 $aGraminea tropical 653 $aFixação nitrogênio 700 1 $aMONTEIRO, R. A. 700 1 $aWASSEM, R. 700 1 $aCRUZ, L. M. 700 1 $aAYUB, R. A. 700 1 $aCOLAUTO, N. B. 700 1 $aFERNANDEZ, M. A. 700 1 $aFUNGARO, M. H. P. 700 1 $aGRISARD, E. C. 700 1 $aHUNGRIA, M. 700 1 $aMADEIRA, H. M. F. 700 1 $aNODARI, R. O. 700 1 $aOSAKU, C. A. 700 1 $aPETZL-ERLER, M. L. 700 1 $aTERENZI, H. 700 1 $aVIEIRA, L. G. E. 700 1 $aSTEFFENS, M. B. R. 700 1 $aWEISS, V. A. 700 1 $aPEREIRA, L. F. P. 700 1 $aALMEIDA, M. I. M. 700 1 $aALVES, L. R. 700 1 $aMARIN, A. 700 1 $aARAUJO, L. M. 700 1 $aBALSANELLI, E. 700 1 $aBAURA, V. A. 700 1 $aCHUBATSU, L. S. 700 1 $aFAORO, H. 700 1 $aFAVETTI, A. 700 1 $aFRIEDERMANN, G. 700 1 $aGLIENKE, C. 700 1 $aKARP, S. 700 1 $aKAVA-CORDEIRO, V. 700 1 $aRAITTZ, R. T. 700 1 $aRAMOS, H. J. O. 700 1 $aRIBEIRO, E. M. S. F. 700 1 $aRIGO, L. U. 700 1 $aROCHA, S. N. 700 1 $aSCHWAB, S. 700 1 $aSILVA, A. G. 700 1 $aSOUZA, E. M. 700 1 $aMICHELLE Z. TADRA-SFEIR 700 1 $aTORRES, R. A. 700 1 $aDABUL, A. N. G. 700 1 $aSOARES, M. A. M. 700 1 $aGASQUES, L. S. 700 1 $aGIMENES, C. C. T. 700 1 $aVALLE, J. S. 700 1 $aCIFERRI, R. R. 700 1 $aCORREA, L. C. 700 1 $aMURACE, N. K. 700 1 $aPAMPHILE, J. A. 700 1 $aPATUSSI, E. V. 700 1 $aPRIOLI, A. J. 700 1 $aPRIOLI, S. M. A. 700 1 $aROCHA, C. L. M. S. C. 700 1 $aARANTES, O. M. N. 700 1 $aFURLANETO, M. C. 700 1 $aGODOY, L. P. 700 1 $aOLIVEIRA, C. E. C. 700 1 $aSATORI, D. 700 1 $aVILAS-BOAS, L. A. 700 1 $aWATANABE, M. A. E. 700 1 $aDAMBROS, B. P. 700 1 $aGUERRA, M. P. 700 1 $aMATHIONI, S. M. 700 1 $aSANTOS, K. L. 700 1 $aSTEINDEL, M. 700 1 $aVERNAL, J. 700 1 $aBARCELLOS, F. G. 700 1 $aCAMPO, R. J. 700 1 $aCHUEIRE, L. M. O. 700 1 $aNICOLÁS, M. F. 700 1 $aPEREIRA-FERRARI, L. 700 1 $aSILVA, J. L. da C. 700 1 $aGIOPPO, N. M. R. 700 1 $aMARGARIDO, V. P. 700 1 $aMENCK-SOARES, M. A. 700 1 $aPINTO, F. G. S. 700 1 $aSIMÃO, R. de C. G. 700 1 $aTAKAHASHI, E. K. 700 1 $aYATES, M. G. 700 1 $aSOUZA, E. M. 773 $tPLoS Genetics$gv. 7, n. 5, p. 1-10, may 2011.
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