Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Café. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  27/01/2022
Data da última atualização:  27/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARBOSA, I. de P.; OLIVEIRA, A. C. B. de; ROSADO, R. D. S.; SAKIYAMA, N. S.; CRUZ, C. D.; PEREIRA, A. A.
Afiliação:  IVAN DE PAIVA BARBOSA, UFV; ANTONIO CARLOS BAIAO DE OLIVEIRA, CNPCa; RENATO DOMICIANO SILVA ROSADO, UFV; NEY SUSSUMU SAKIYAMA, UFV; COSME DAMIÃO CRUZ, UFV; ANTONIO ALVES PEREIRA, EPAMIG.
Título:  Sensory analysis of arabica coffee: cultivars of rust resistance with potential for the specialty coffee market.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Euphytica, v. 216, n. 10, 2020
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10681-020-02704-9
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this work was to describe the sensory profile of 11 arabica coffee genotypes with different levels of resistance to rust and to evaluate their genetic potential for the production of specialty coffees. The experiments were conducted in three coffee producing municipalities, in the region of Matas de Minas, in Minas Gerais state, Brazil. The experimental design was a randomized complete block design with three replicates and 11 genotypes with different levels of resistance to rust. The sensory analyses of the beverage, which was produced from coffee harvested in the cherry stage, were carried out according to the methodology proposed by the Specialty Coffee Association of America. All genotypes resistant and moderately resistant to rust presented potential for specialty coffee production. The expression of attributes of sensorial quality is distinct in different environments, which increases the marketability and increases the demanded price for specialty coffees. The correlations between attributes were environmentally dependent. The fragrance/aroma, balance, and aftertaste attributes presented correlation higher than 0.8 with the total score in all evaluated environments.
Thesaurus Nal:  Analysis of variance; Coffea arabica var. arabica; Disease resistance; Leaf rust.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1575 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Gado de Corte.
Data corrente:  23/01/2023
Data da última atualização:  23/01/2023
Tipo da produção científica:  Documentos
Autoria:  HIGA, R. H.; CARROMEU, C.; OLIVEIRA, C. C. de; ALMEIDA, R. G. de; SPERANZA, E. A.
Afiliação:  ROBERTO HIROSHI HIGA, CNPTIA; CAMILO CARROMEU, GTI; CAROLINE CARVALHO DE OLIVEIRA; ROBERTO GIOLO DE ALMEIDA, CNPGC; EDUARDO ANTONIO SPERANZA, CNPTIA.
Título:  Análise da viabilidade da utilização de polinômios para aproximação da trajetória de ganho de peso de bovinos de corte na fase de recria.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Campinas: Embrapa Agricultura Digital, 2022.
Páginas:  15 p.
Descrição Física:  il. color.
Série:  (Embrapa Agricultura Digital. Documentos, 190).
ISSN:  2764-2488
Idioma:  Português
Conteúdo:  Este trabalho contempla a análise de um conjunto de dados compreendendo 13 pesagens de 48 animais da raça Nelore, coletados entre 9/7/2016 a 4/6/2017 e avalia a viabilidade da aproximação da curva de ganho de peso de cada animal durante a fase de recria por polinômios de grau 2.
Palavras-Chave:  Bovino de corte.
Thesagro:  Gado de Corte; Gado Nelore; Ganho de Peso; Peso.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151154/1/Doc190.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGC17872 - 1UMTFL - DD
CNPTIA21552 - 1UMTFL - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional