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Registros recuperados : 253 | |
181. | | LUDKIEWICZ, M. G. Z.; ARAUJO, L. C. de; GALINDO, F. S.; ZAGATO, L. Q. S. D.; OLIVEIRA, A. R. F.; PINHEIRO, R. S. B. Sorgo forrageiro na Integração Lavoura-Pecuária no Cerrado: produtividade e composição químico-bromatológica da silagem. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 15, n. 2, p. 251-261, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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182. | | SIMOES, W. L.; SILVA, J. S. da; OLIVEIRA, A. R. de; REGITANO NETO, A.; DRUMOND, M. A.; LIMA, J. A.; NASCIMENTO, B. R. do. Sunflower cultivation under different irrigation systems and planting spacings in the sub-middle region of São Francisco Valley. Semina: Ciências Agrárias, v. 41, n. 6, p. 2899-2910, 2020. Suplemento 2. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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183. | | SIMOES, W. L.; OLIVEIRA, A. R. de; SILVA, J. S. da; TORRES JÚNIOR, V. G.; SILVA, W. O. da; MORAIS, L. K. de. Trocas gasosas em acessos do Complexo Saccharum submetidas ao estresse salino. In: INOVAGRI INTERNATIONAL MEETING, 5.; CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGAÇÃO E DRENAGEM, 28.; SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE SALINIDADE, 1., 2019, Fortaleza. Anais... Fortaleza: Instituto de Pesquisa e Inovação na Agricultura Irrigada: UFC: ABID, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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184. | | SIMOES, W. L.; OLIVEIRA, A. R. de; SILVA, J. S. da; TORRES JÚNIOR, V. G.; SILVA, W. O. da; MORAIS, L. K. de. Trocas gasosas em variedades de cana-de-açúcar submetidas a deficit hídrico no Submédio São Francisco. In: INOVAGRI INTERNATIONAL MEETING, 5.; CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGAÇÃO E DRENAGEM, 28.; SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE SALINIDADE, 1., 2019, Fortaleza. Anais... Fortaleza: Instituto de Pesquisa e Inovação na Agricultura Irrigada: UFC: ABID, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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196. | | OLIVEIRA, A. R. de; HIURA, E.; GUIÃO-LEITE, F. L.; FLECHER, M. C.; BRAGA, F. R.; SILVA, L. P. C.; SENA, T.; SOUZA, T. D. de. Pathological and parasitological characterization of Prosthenorchis elegans in a free-ranging marmoset Callithrix geofroyi from the Brazilian Atlantic Forest. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 37, n. 12, p. 1514-1518, dezembro 2017. Título em português: Caracterização patológica e parasitológica de Prosthenorchis elegans em Callithrix geoffroyi primate de vida livre da Mata Atlântica. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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200. | | OLIVEIRA, V. R. de; MACEDO, M. V. de; SILVA, V. C. da; BARBOSA, K. V. F.; OLIVEIRA, A. R. de; SALVIANO, A. M. Exportação de micronutrientes por diferentes genótipos de palma-forrageira cultivados em ambiente Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 15., 2020, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2020. p. 84-85. (Embrapa Semiárido. Documentos, 299). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 253 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
17/08/2012 |
Data da última atualização: |
22/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
CARVALHO, L. M. J.; OLIVEIRA, A. R. G.; GODOY, R. L. O.; PACHECO, S.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. de; PEREIRA, E. J.; FUKUDA, W. G. |
Afiliação: |
LUCIA MARIA JAEGER DE CARVALHO, UFRJ; ALCIDES R. G. OLIVEIRA, UFRJ; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; MARILIA REGINI NUTTI, CTAA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA; ELENILDA J. PEREIRA, UFRJ; WÂNIA G. FUKUDA, CNPMF. |
Título: |
Retention of total carotenoid and B-carotene in yellow sweet cassava (Manihot esculenta Crantz) after domestic cooking. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Food & Nutrition Research, v. 56, 2012. 15788. |
DOI: |
10.3402/fnr.v56i0.15788 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Background: Over the last decade, considerable efforts have been made to identify cassava cultivars to improve the vitamin A nutritional status of undernourished populations, especially in northeast Brazil, where cassava is one of the principal and essentially only nutritional source. Objectives: The aim of this study was to evaluate the total carotenoid, ?-carotene, and its all-E-, 9-, and 13-Z-?- carotene isomers content in seven yellow sweet cassava roots and their retention after three boiling cooking methods. Design: The total carotenoid, ?-carotene, and its all-E-, 9-, and 13-Z-?-carotene isomers in yellow sweet cassava samples were determined by ultraviolet/visible spectrometry and high-performance liquid chromatography, respectively, before and after applying the cooking methods. All analyses were performed in triplicate. Results: The total carotenoid in raw roots varied from 2.64 to 14.15 µg/g and total b-carotene from 1.99 to 10.32 µg/g. The b-carotene predominated in all the roots. The H?brido 2003 14 08 cultivar presented the highest b-carotene content after cooking methods 1 and 3. The 1153 Klainasik cultivar presented the highest 9-Z-?-carotene content after cooking by method 3. The highest total carotenoid retention was observed in cultivar 1456 Vermelhinha and that of b-carotene for the H?brido 2003 14 11 cultivar, both after cooking method 1. Evaluating the real retention percentage (RR%) in sweet yellow cassava after home cooking methods showed differences that can be attributed to the total initial carotenoid contents. However, no cooking method uniformly provided a higher total carotenoid or ?-carotene retention in all the cultivars. Conclusion: Differences were found in the cooking methods among the samples regarding total carotenoid or ?-carotene retention, suggesting that the different behaviors of the cultivars need to be further analyzed. However, high percentages of total carotenoid or ?-carotene retention were observed and can minimize vitamin A deficiency in low-income populations. MenosBackground: Over the last decade, considerable efforts have been made to identify cassava cultivars to improve the vitamin A nutritional status of undernourished populations, especially in northeast Brazil, where cassava is one of the principal and essentially only nutritional source. Objectives: The aim of this study was to evaluate the total carotenoid, ?-carotene, and its all-E-, 9-, and 13-Z-?- carotene isomers content in seven yellow sweet cassava roots and their retention after three boiling cooking methods. Design: The total carotenoid, ?-carotene, and its all-E-, 9-, and 13-Z-?-carotene isomers in yellow sweet cassava samples were determined by ultraviolet/visible spectrometry and high-performance liquid chromatography, respectively, before and after applying the cooking methods. All analyses were performed in triplicate. Results: The total carotenoid in raw roots varied from 2.64 to 14.15 µg/g and total b-carotene from 1.99 to 10.32 µg/g. The b-carotene predominated in all the roots. The H?brido 2003 14 08 cultivar presented the highest b-carotene content after cooking methods 1 and 3. The 1153 Klainasik cultivar presented the highest 9-Z-?-carotene content after cooking by method 3. The highest total carotenoid retention was observed in cultivar 1456 Vermelhinha and that of b-carotene for the H?brido 2003 14 11 cultivar, both after cooking method 1. Evaluating the real retention percentage (RR%) in sweet yellow cassava after home cooking methods showed differences ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
B-caroteno; Mandioca amarela; Métodos caseiros de cozimento; Retenção de carotenóide. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/64021/1/2012-035.pdf
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Marc: |
LEADER 02858naa a2200265 a 4500 001 1931469 005 2016-02-22 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3402/fnr.v56i0.15788$2DOI 100 1 $aCARVALHO, L. M. J. 245 $aRetention of total carotenoid and B-carotene in yellow sweet cassava (Manihot esculenta Crantz) after domestic cooking. 260 $c2012 520 $aBackground: Over the last decade, considerable efforts have been made to identify cassava cultivars to improve the vitamin A nutritional status of undernourished populations, especially in northeast Brazil, where cassava is one of the principal and essentially only nutritional source. Objectives: The aim of this study was to evaluate the total carotenoid, ?-carotene, and its all-E-, 9-, and 13-Z-?- carotene isomers content in seven yellow sweet cassava roots and their retention after three boiling cooking methods. Design: The total carotenoid, ?-carotene, and its all-E-, 9-, and 13-Z-?-carotene isomers in yellow sweet cassava samples were determined by ultraviolet/visible spectrometry and high-performance liquid chromatography, respectively, before and after applying the cooking methods. All analyses were performed in triplicate. Results: The total carotenoid in raw roots varied from 2.64 to 14.15 µg/g and total b-carotene from 1.99 to 10.32 µg/g. The b-carotene predominated in all the roots. The H?brido 2003 14 08 cultivar presented the highest b-carotene content after cooking methods 1 and 3. The 1153 Klainasik cultivar presented the highest 9-Z-?-carotene content after cooking by method 3. The highest total carotenoid retention was observed in cultivar 1456 Vermelhinha and that of b-carotene for the H?brido 2003 14 11 cultivar, both after cooking method 1. Evaluating the real retention percentage (RR%) in sweet yellow cassava after home cooking methods showed differences that can be attributed to the total initial carotenoid contents. However, no cooking method uniformly provided a higher total carotenoid or ?-carotene retention in all the cultivars. Conclusion: Differences were found in the cooking methods among the samples regarding total carotenoid or ?-carotene retention, suggesting that the different behaviors of the cultivars need to be further analyzed. However, high percentages of total carotenoid or ?-carotene retention were observed and can minimize vitamin A deficiency in low-income populations. 653 $aB-caroteno 653 $aMandioca amarela 653 $aMétodos caseiros de cozimento 653 $aRetenção de carotenóide 700 1 $aOLIVEIRA, A. R. G. 700 1 $aGODOY, R. L. O. 700 1 $aPACHECO, S. 700 1 $aNUTTI, M. R. 700 1 $aCARVALHO, J. L. V. de 700 1 $aPEREIRA, E. J. 700 1 $aFUKUDA, W. G. 773 $tFood & Nutrition Research$gv. 56, 2012. 15788.
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