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Registros recuperados : 273 | |
221. | | CARVALHO, E. R.; MILORI, D. M. B. P.; BAGNATO, V. S.; NOVOTNY, E. H.; SAAB, S. da C.; ROCHA, J. C.; MARTIN-NETO, L. Caracterização espectroscópica de substâncias húmicas aquáticas de Iguape/SP. In: ENCONTRO BRASILEIRO SOBRE SUBSTÂNCIAS HÚMICAS, 3., 1999, Santa Maria. Matéria orgânica e qualidade de vida: resumos de palestras e trabalhos apresentados em posters: anais. Santa Maria: UFSMaria-Programa de Pós-Graduação em Agronomia-Departamento de Solos: Grupo Brasileiro da IHSS, 1999. p. 216-219. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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222. | | SEGNINI, A.; POSADAS, A.; SOUZA, A. A.; NOVOTNY, E. H.; QUIROZ, R.; BONAGAMBA, T. J.; MILORI, D. M. B. P.; SILVA, W. T. L. da. Caracterização de turfas dos Andes Peruanos por espectroscopia de RMN 13C. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 2., 2010, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação Agropecuária: Embrapa Pecuária Sudeste, 2010. p. 52. (Embrapa Instrumentação Agropecuária. Documentos, 50). Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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223. | | MADARI, B. E.; LIMA, L. B.; SILVA, M. A. S.; NOVOTNY, E. H.; ALCANTARA, F. A. de; CARVALHO, M. T. M.; PETTER, F. A. Carbon distribution in humic substance fractions extracted from soils treated with charcoal (biochar). In: XU, J.; WU, J.; HE, Y. (ed.). Functions of natural organic matter in changing environment. Dordrecht: Springer, 2013. p. 1003-1006. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Solos. |
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224. | | CUNHA, T. J. F.; NOVOTNY, E. H.; MADARI, B. E.; BENITES, V. de M.; MARTIN NETO, L.; SANTOS, G. de A. O carbono pirogênico. In: TEIXEIRA, W. G.; KERN, D. C.; MADARI, B. E.; LIMA, H. N.; WOODS, W. (ed.). As terras pretas de índio da Amazônia: sua caracterização e uso deste conhecimento na criação de novas áreas. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2009. p. 263-284. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Instrumentação; Embrapa Solos. |
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225. | | CUNHA, T. J. F.; NOVOTNY, E. H.; MADARI, B. E.; BENITES, V. de M.; MARTIN NETO, L.; SANTOS, G. de A. O carbono pirogênico. In: TEIXEIRA, W. G.; KERN, D. C.; MADARI, B. E.; LIMA, H. N.; WOODS, W. (Ed.). As terras pretas de índio da Amazônia : sua caracterização e uso deste conhecimento na criação de novas áreas. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2010. p. 263-285. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Semiárido; Embrapa Solos. |
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226. | | NOVOTNY, E. H.; AUCCAISE, R.; VELLOSO, M. H. R.; CORREA, J. C.; HIGARASHI, M. M.; ABREU, V. M. N.; ROCHA, J. D. C-13 and P-31 NMR Analyses of swine bones biochar. In: INTERNATIONAL BIOCHAR CONFERENCE, 3., 2010, Rio de Janeiro. Processing from Terra Preta de Índios to the whole world. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2010. 1 CD-ROM. (Embrapa Solos. Documentos, 120). Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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227. | | NOVOTNY, E. H.; AUCCAISE, R.; VELLOSO, M. R. H.; CORREA, J. C.; HIGARASHI, M. M.; ABREU, V. M. N.; ROCHA, J. D. C-13 and P-31 NMR analyses of swine bones biochar. In: INTERNATIONAL BIOCHAR CONFERENCE, 3., 2010, Rio de Janeiro. Processing from terra preta de índios to the whole world. Brasília, DF: Embrapa: MAPA, 2010. p. 33-34. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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228. | | AGUIAR, N. O.; OLIVARES, F. L.; NOVOTNY, E. H.; DOBBS, L. B.; BALMORI, D. M.; SANTOS JUNIOR, L. G.; CHAGAS, J. G.; FAÇANHA, A. R.; CANELLAS, L. P. Bioactivity of humic acids isolated from vermicomposts at different maturation stages. Plant and Soil, v. 362, p. 161-174, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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229. | | AGUIAR, N. O.; CANELLAS, L. P.; OLIVARES, F. L.; BUSATO, J. G.; SILVA, L. G. JR. S.; NOVOTNY, E. H.; FAÇANHA, A. R. Bioactivity of humic acids from vermicompost at increasing maturity stages. In: MEETING OF THE INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 15., 2010, Tenerife. Proceedings... Tenerife: IHSS, 2010. v. 3, p. 332-335. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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230. | | KWAPINSKI, W.; BYRNE, C. M. P.; KRYACHKO, E.; WOLFRAM, P.; ADLEY, C.; LEAHY, J. J.; NOVOTNY, E. H.; HAYES, M. H. B. Biochar from biomass and waste. Waste Biomass Valorization, v. 1, p. 177-89, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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231. | | HAYES, M. H. B.; HAVERTY, D.; BYRNE, C. M. P.; MELLIGAN, F. J.; NOVOTNY, E. H.; WOLFRAM, P.; LEAHY, J. J.; KWAPINSKI, W. Biochar from biorefinery residuals. In: INTERNATIONAL BIOCHAR CONFERENCE, 3., 2010, Rio de Janeiro. Progressing from Terra Preta de Índios to the whole world: anais. Rio de Janeiro: Embrapa, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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232. | | ALHO, C. F. B. V.; CROOS, A.; SOHI, S.; ESTRADA, R. A.; NOVOTNY, E. H.; MAIA, C. M. B. de F.; LELIS, R. C. C. Biochar stable fraction quantification by thermo-chemical oxidation and assessement by 13C NMR spectrocopy. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE SUBSTÂNCIAS HÚMICAS, 10., 2013, Santo Antônio de Goiás. Matéria orgânica e qualidade ambiental: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2013. p. 340-343 Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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233. | | ALHO, C. F. B. V.; CROSS, A.; SOHI, S.; RODRIGUES, R. C.; NOVOTNY, E. H.; MAIA, C. M. B. de F.; LELIS, R. C. C. Biochar stable fraction quantification by thermochemical oxidation and assessement by 13C-NMR spectrocopy. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE SUBSTÂNCIAS HÚMICAS, 10., Santo Antônio de Goiás, GO, 2013. Anais... Porto Alegre: Grupo Brasileiro da Sociedade Internacional de substâncias húmicas, 2013. 4p. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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234. | | HAYES, M. H. B.; BYRNE, C. M. P.; KWAPINSKI, W.; WOLFRAM, P.; MELLIGAN, F. J.; NOVOTNY, E. H.; LEAHY, J. J. Development of a biochar classification system based on plant growth effects. In: INTERNATIONAL BIOCHAR CONFERENCE, 3., 2010, Rio de Janeiro. Progressing from Terra Preta de Índios to the whole world: anais. Rio de Janeiro: Embrapa, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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235. | | SOUZA, A. M. de; COELHO, M. R.; FIGUEIRAS, P. R.; COSTA, L. A. A. da; NOVOTNY, E. H.; POPPI, R. J. Determinação de atributos físicos do solos por espectroscopia no infravermelho próximo e regressão por quadrados mínimos parciais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013, Florianópolis. Anais... Florianópolis, SC: Sociedade Brasileira do Solo, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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236. | | SOUZA, A. M. de; COELHO, M. R.; NOVOTNY, E. H.; POPPI, R. J.; DART, R. de O.; MENDONÇA-SANTOS, M. de L.; BERBARA, R. L. L. Determinação do carbono orgânico do solo por espectroscopia de infravermelho próximo e regressão por quadrados mínimos parciais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 33., 2011, Uberlândia. Solos nos biomas brasileiros: sustentabilidade e mudanças climáticas: anais. [Uberlândia]: SBCS: UFU, ICIAG, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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237. | | ROCHA, D. A. M.; TORRES, J. P. M.; REICHEL, K.; NOVOTNY, E. H.; ESTRELLA, L. F.; MEDEIROS, R. O.; PEREIRA NETTO, A. D. Determination of polychlorinated dibenzo-p-dioxins and dibenzofurans (PCDD/Fs) in Brazilian cow milk. Science of the Total Environment, v. 572, p. 177-184, Dec. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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238. | | TEIXEIRA, F. F.; VASCONCELLOS, J. H.; ANDRADE, R. V. de; SANTOS, M. X. dos; NETTO, D. A. M.; NOVOTNY, E. H.; MONTEIRO, M. A. R. Desempenho de variedades de milho quanto à qualidade da palha para artesanato. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 6, n. 1, p. 84-94, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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239. | | MANGRICH, A. S.; NOVOTNY, E. H.; NICOLINI, K. P.; BONAGAMBA, T. J.; SOUZA, A. A. de; AZEVEDO, E. R. de; WYPYCH, F. Preparation and characterization of biodiesel industry waste partially carbonized material in order to produce an organic soil conditioner. In: INTERNATIONAL MEETING OF THE INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 14., 2008, Saint Petersburg. From molecular understanding to innovative applications of humic substances: proceedings... Moscow: Lomonosov Moscow State University, 2008. v. 2, p. 529-532. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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240. | | NOVOTNY, E. H.; MARTIN-NETO, L.; MILORI, D. M. B. P.; DE MARIA, I. C.; DECHEN, S. C. F.; VIEIRA, S. R. Preparo do solo e o grau de humidificação determinado por fluorescência. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 28., Londrina. Resumos... Londrina: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2001. p. 260, ref. 09038. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 273 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
17/10/2016 |
Data da última atualização: |
17/10/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ROCHA, D. A. M.; TORRES, J. P. M.; REICHEL, K.; NOVOTNY, E. H.; ESTRELLA, L. F.; MEDEIROS, R. O.; PEREIRA NETTO, A. D. |
Afiliação: |
DAYSE A. M. ROCHA, UFF; JOÃO P. M. TORRES, UFRJ; KLAUS REICHEL, IPEXCo; ETELVINO HENRIQUE NOVOTNY, CNPS; LEONARDO F. ESTRELLA, UFRJ; REBECA O. MEDEIROS, UFRJ; ANNIBAL D. PEREIRA NETTO, UFF. |
Título: |
Determination of polychlorinated dibenzo-p-dioxins and dibenzofurans (PCDD/Fs) in Brazilian cow milk. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Science of the Total Environment, v. 572, p. 177-184, Dec. 2016. |
DOI: |
10.1016/j.scitotenv.2016.07.179 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The determination of polychlorinated dibenzo-p-dioxins (PCDDs) and polychlorinated dibenzofurans (PCDFs) in raw cow milks have never been reported in Brazil. Since the consumption of food of animal origin, including milk and dairy products, is the major source of human exposure to these compounds, this study aimed to establish the levels and profile of seven PCDDs and ten PCDFs in raw cow milk samples collected in eight Brazilian states which among the major milk producer states. Raw milk samples were collected in 34 different dairy cattle farms during the summer of 2013. All PCDD/Fs congeners were found at least in some of the 34 samples studied. The octa-chlorinated congeners (OCDD and OCDF) were ubiquitous and also present in high concentrations. The mean values of WHO-TEQ1998;2005 were respectively 1.66 and 1.36 pg TEQ g− 1 fat and samples taken in São Paulo showed the highest WHO-TEQ values (2.46 TEQ1998 g− 1 fat and 2.10 pg TEQ2005 g− 1 fat). Although all samples showed some contamination level, all values were below the limit established by European Union for total PCDD/Fs in cow milk (3 pg WHO-TEQ1998 g− 1 fat). Principal Component Analysis (PCA) showed that OCDD and OCDF were responsible for 73% and 20% of the total data variance, respectively and they presented an independent behavior, probably as a result of distinct origins. The use of TEQ as weights in the PCA, revealed the importance of the penta-chloro congeners and it was possible to identify sample distribution patterns probably associated with the main PeCDD and PeCDF. The importance of local sources to PCDD/Fs concentrations is still to be evaluated and determined. MenosThe determination of polychlorinated dibenzo-p-dioxins (PCDDs) and polychlorinated dibenzofurans (PCDFs) in raw cow milks have never been reported in Brazil. Since the consumption of food of animal origin, including milk and dairy products, is the major source of human exposure to these compounds, this study aimed to establish the levels and profile of seven PCDDs and ten PCDFs in raw cow milk samples collected in eight Brazilian states which among the major milk producer states. Raw milk samples were collected in 34 different dairy cattle farms during the summer of 2013. All PCDD/Fs congeners were found at least in some of the 34 samples studied. The octa-chlorinated congeners (OCDD and OCDF) were ubiquitous and also present in high concentrations. The mean values of WHO-TEQ1998;2005 were respectively 1.66 and 1.36 pg TEQ g− 1 fat and samples taken in São Paulo showed the highest WHO-TEQ values (2.46 TEQ1998 g− 1 fat and 2.10 pg TEQ2005 g− 1 fat). Although all samples showed some contamination level, all values were below the limit established by European Union for total PCDD/Fs in cow milk (3 pg WHO-TEQ1998 g− 1 fat). Principal Component Analysis (PCA) showed that OCDD and OCDF were responsible for 73% and 20% of the total data variance, respectively and they presented an independent behavior, probably as a result of distinct origins. The use of TEQ as weights in the PCA, revealed the importance of the penta-chloro congeners and it was possible to i... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Contaminação de alimentos; Dibenzodioxinas policloradas; Dibenzofuranos; Leite de vaca cru; PCDD/Fs; Poluentes orgânicos persistentes. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02574naa a2200277 a 4500 001 2054729 005 2016-10-17 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.scitotenv.2016.07.179$2DOI 100 1 $aROCHA, D. A. M. 245 $aDetermination of polychlorinated dibenzo-p-dioxins and dibenzofurans (PCDD/Fs) in Brazilian cow milk.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aThe determination of polychlorinated dibenzo-p-dioxins (PCDDs) and polychlorinated dibenzofurans (PCDFs) in raw cow milks have never been reported in Brazil. Since the consumption of food of animal origin, including milk and dairy products, is the major source of human exposure to these compounds, this study aimed to establish the levels and profile of seven PCDDs and ten PCDFs in raw cow milk samples collected in eight Brazilian states which among the major milk producer states. Raw milk samples were collected in 34 different dairy cattle farms during the summer of 2013. All PCDD/Fs congeners were found at least in some of the 34 samples studied. The octa-chlorinated congeners (OCDD and OCDF) were ubiquitous and also present in high concentrations. The mean values of WHO-TEQ1998;2005 were respectively 1.66 and 1.36 pg TEQ g− 1 fat and samples taken in São Paulo showed the highest WHO-TEQ values (2.46 TEQ1998 g− 1 fat and 2.10 pg TEQ2005 g− 1 fat). Although all samples showed some contamination level, all values were below the limit established by European Union for total PCDD/Fs in cow milk (3 pg WHO-TEQ1998 g− 1 fat). Principal Component Analysis (PCA) showed that OCDD and OCDF were responsible for 73% and 20% of the total data variance, respectively and they presented an independent behavior, probably as a result of distinct origins. The use of TEQ as weights in the PCA, revealed the importance of the penta-chloro congeners and it was possible to identify sample distribution patterns probably associated with the main PeCDD and PeCDF. The importance of local sources to PCDD/Fs concentrations is still to be evaluated and determined. 653 $aContaminação de alimentos 653 $aDibenzodioxinas policloradas 653 $aDibenzofuranos 653 $aLeite de vaca cru 653 $aPCDD/Fs 653 $aPoluentes orgânicos persistentes 700 1 $aTORRES, J. P. M. 700 1 $aREICHEL, K. 700 1 $aNOVOTNY, E. H. 700 1 $aESTRELLA, L. F. 700 1 $aMEDEIROS, R. O. 700 1 $aPEREIRA NETTO, A. D. 773 $tScience of the Total Environment$gv. 572, p. 177-184, Dec. 2016.
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