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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoLACERDA JÚNIOR, G. V.; NORONHA, M. F.; CABRAL, L.; DELFORNO, T. P.; SOUSA, S. T. P. de; FERNANDES JUNIOR, P. I.; MELO, I. S.; OLIVEIRA. V. M. Land use and seasonal effects on the soil microbiome of a Brazilian dry forest. Frontiers in Microbiology, v. 10, abr. 2019. Article 648.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Semiárido.

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2.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, J.; MARCONDES, M. I.; NORONHA, M. F.; RESENDE, R. T.; MACHADO, F. S.; MANTOVANI, H. C.; DILL-McFARLAND, K. A.; SUEN, G. Effect of pre-weaning diet on the ruminal archaeal, bacterial, and fungal communities of dairy calves. Frontiers in Microbiology, v. 8, art. 1553, 2017. 17 p.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.

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3.Imagem marcado/desmarcadoLACERDA JÚNIOR, G. V.; NORONHA, M. F.; SOUSA, S. T. P. de; CABRAL, L.; DOMINGOS, D. F.; SÁBER, M. L.; MELO, I. S. de; OLIVEIRA, V. M. Potential of semiarid soil from Caatinga biome as a novel source for mining lignocellulose-degrading enzymes. FEMS Microbiology Ecology, v. 93, n. 2, p. 1-15, 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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4.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, J.; MARCONDES, M. I.; SOUZA, S. M. de; SILVA, B. C. da M. e; NORONHA, M. F.; RESENDE, R. T.; MACHADO, F. S.; MANTOVANI, H. C.; DILL-MCFARLAND, K. A.; SUEN, G. Bacterial Community Dynamics across the Gastrointestinal Tracts of Dairy Calves during Preweaning Development. Applied and Environmental Microbiology, v. 84, n. 9, p. e02675-17, 2018.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.

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5.Imagem marcado/desmarcadoLACERDA JÚNIOR, G. V.; PASTORE, R. A. A.; DELFORNO, T. P.; CENTURION, V. B.; NORONHA, M. F.; VENTURA, J. P.; SARTORATTO, A.; MELO, I. S. de; OLIVEIRA, V. M. Taxonomic and functional dynamics of the soil microbiome from a tropical dry forest in kraft lignin-amended microcosms. Applied Soil Ecology, V. 183, article 104766, 2023.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  22/12/2017
Data da última atualização:  27/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  DIAS, J.; MARCONDES, M. I.; NORONHA, M. F.; RESENDE, R. T.; MACHADO, F. S.; MANTOVANI, H. C.; DILL-McFARLAND, K. A.; SUEN, G.
Afiliação:  Juliana Dias; Marcos I. Marcondes; Melline F. Noronha; Rafael T. Resende; FERNANDA SAMARINI MACHADO, CNPGL; Hilário C. Mantovani; Kimberly A. Dill-McFarland; Garret Suen.
Título:  Effect of pre-weaning diet on the ruminal archaeal, bacterial, and fungal communities of dairy calves.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Frontiers in Microbiology, v. 8, art. 1553, 2017.
Páginas:  17 p.
DOI:  10.3389/fmicb.2017.01553
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  At birth, calves display an underdeveloped rumen that eventually matures into a fully functional rumen as a result of solid food intake and microbial activity. However, little is known regarding the gradual impact of pre-weaning diet on the establishment of the rumen microbiota. Here, we employed next-generation sequencing to investigate the effects of the inclusion of starter concentrate (M: milk-fed vs. MC: milk plus starter concentrate fed) on archaeal, bacterial and anaerobic fungal communities in the rumens of 45 crossbred dairy calves across pre-weaning development (7, 28, 49, and 63 days). Our results show that archaeal, bacterial, and fungal taxa commonly found in the mature rumen were already established in the rumens of calves at 7 days old, regardless of diet. This confirms that microbiota colonization occurs in the absence of solid substrate. However, diet did significantly impact some microbial taxa. In the bacterial community, feeding starter concentrate promoted greater diversity of bacterial taxa known to degrade readily fermentable carbohydrates in the rumen (e.g., Megasphaera, Sharpea, and Succinivribrio). Shifts in the ruminal bacterial community also correlated to changes in fermentation patterns that favored the colonization of Methanosphaera sp. A4 in the rumen of MC calves. In contrast, M calves displayed a bacterial community dominated by taxa able to utilize milk nutrients (e.g., Lactobacillus, Bacteroides, and Parabacteroides). In both diet groups, ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Microbiota.
Thesagro:  Bactéria; Rúmen.
Thesaurus NAL:  age; Archaea; dairy calves; diet; fungi.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/169709/1/Cnpgl-2017-FrontMicrobiol-Effect.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL23787 - 1UPCAP - DD
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