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3. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MENDES, J. F.; NORCINO, L. B.; MANRICH, A.; PINHEIRO, A. C. M.; OLIVEIRA, J. E.; MATTOSO, L. H. C. Development, physical-chemical properties, and photodegradation of pectin film reinforced with malt bagasse fibers by continuous casting. Journal of Applied Polymer Science, v. 137, e49178, 2020. 1 - 13 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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5. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MENDES, J. F.; NORCINO, L. B.; OLIVEIRA, J. E.; MATTOSO, L. H. C.; PINHEIRO, A. C. M. Desenvolvimento de filmes comestíveis de pectina com nanoemulsão de óleo essencial de capim-limão por casting-contínuo. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 10., 2018, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2018. p. 25. Editores técnicos: Daniel Souza Corrêa, Elaine Cristina Paris, Maria Alice Martins, Paulino Ribeiro Villas Boas, Wilson Tadeu Lopes da Silva. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68). (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68). Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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6. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | NORCINO, L. B.; BERNARDO, M. P.; BERTOLINO, L. C.; MATTOSO, L. H. C.; OLIVEIRA, J. E.; MOREIRA, F. K. V. Estudo da fotodegradação de bionanocompósitos pectine/palygorskita obtidos por casting contínuo. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 9., 2017, São Carlos. Anais ... São Carlos: Embrapa Instrumentação, 2017. p. 279-282. Editores: Caue Ribeiro de Oliveira, Elaine Cristina Paris, Luiz Henrique Capparelli Mattoso, Marcelo Porto Bemquerer, Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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8. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MENDES, J. F.; NORCINO, L. B.; MARTINS, H. H.; MANRICH, A.; OTONI, C. G.; CARVALHO, E. E. N.; PICCOLLI, R. H.; OLIVEIRA, J. E.; PINHEIRO, A. C. M.; MATTOSO, L. H. C. Development of quaternary nanocomposites made up of cassava starch, cocoa butter, lemongrass essential oil nanoemulsion, and brewery spent grain fibers. Journal of Food Science, v. 86, n. 5, 2021. 1979?1996 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
07/06/2022 |
Data da última atualização: |
23/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
NORCINO, L. B.; MENDES, J. F.; FIGUEIREDO, J. de A.; OLIVEIRA, N. L.; BOTREL, D. A.; MATTOSO, L. H. C. |
Afiliação: |
LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA. |
Título: |
Development of alginate/pectin microcapsules by a dual process combining emulsification and ultrasonic gelation for encapsulation and controlled release of anthocyanins from grapes (Vitis labrusca L.). |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 391, 133256, 2022. |
Páginas: |
7 p. |
ISSN: |
0308-8146 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133256 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to investigate the physicochemical, morphological, and gastrointestinal release properties of an anthocyanin-rich extract of grapes in alginate and pectin beads as carriers; the effects of ultrasonic gelation combined with emulsification were also investigated. In general, the alginate beads showed smaller size and more regular shape compared to pectin. The effect of emulsification combined with ionic gelation was more pronounced in the alginate beads and resulted in higher retention of anthocyanins, higher antioxidant capacity, and also allowed the best release profile during intestinal digestion. Thus, the simultaneous strategy could be an interesting delivery system and enhance the release of anthocyanins, providing an opportunity for the development of ingredients with different bioactive properties. |
Palavras-Chave: |
Grape peel extract; Pectin; Ultrasonic gelation. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143838/1/P-Development-of-alginate-pectin-microcapsules-by-a-dual-process-combining.pdf
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Marc: |
LEADER 01699naa a2200253 a 4500 001 2143838 005 2024-01-23 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0308-8146 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133256$2DOI 100 1 $aNORCINO, L. B. 245 $aDevelopment of alginate/pectin microcapsules by a dual process combining emulsification and ultrasonic gelation for encapsulation and controlled release of anthocyanins from grapes (Vitis labrusca L.).$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a7 p. 520 $aThe aim of this study was to investigate the physicochemical, morphological, and gastrointestinal release properties of an anthocyanin-rich extract of grapes in alginate and pectin beads as carriers; the effects of ultrasonic gelation combined with emulsification were also investigated. In general, the alginate beads showed smaller size and more regular shape compared to pectin. The effect of emulsification combined with ionic gelation was more pronounced in the alginate beads and resulted in higher retention of anthocyanins, higher antioxidant capacity, and also allowed the best release profile during intestinal digestion. Thus, the simultaneous strategy could be an interesting delivery system and enhance the release of anthocyanins, providing an opportunity for the development of ingredients with different bioactive properties. 653 $aGrape peel extract 653 $aPectin 653 $aUltrasonic gelation 700 1 $aMENDES, J. F. 700 1 $aFIGUEIREDO, J. de A. 700 1 $aOLIVEIRA, N. L. 700 1 $aBOTREL, D. A. 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 773 $tFood Chemistry$gv. 391, 133256, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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