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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  08/11/2010
Data da última atualização:  23/02/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  WREGE, M. S.; HERTER, F. G.; STEINMETZ, S.; REISSER JUNIOR, C.; CARAMORI, P. H.; MATZENAUER, R.; BRAGA, H. J.
Afiliação:  MARCOS SILVEIRA WREGE, CNPF; FLAVIO GILBERTO HERTER, Pesquisador aposentado Embrapa Clima Temperado; SILVIO STEINMETZ, CPACT; CARLOS REISSER JUNIOR, CPACT; PAULO HENRIQUE CARAMORI, IAPAR; RONALDO MATZENAUER, FEPAGRO; HUGO JOSÉ BRAGA, EPAGRI.
Título:  Impact of global warming on the accumulated chilling hours in the southern region of Brazil.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, 872, p. 31-40, 2010.
Idioma:  Inglês
Notas:  Edição dos Proc. 8th on Temperate Zone Fruits in the Tropics ans Subtropics.
Conteúdo:  One likely consequence of global warming, which is mainly due to the anthropogenic influence (IPCC, 2007), would be the changes in the accumulated chilling hours in temperate fruit crops. Global warming might have dramatic effects in the most warmer fruit zones, e.g., the Southern Region of Brazil. Simulations were performed to assess the effect of increasing minimum air temperature by 1°C, 3°C and 5.8°C in the chilling hours, on temperate fruit crops. Data from 81 meteorological stations of Paraná (Iapar), Santa Catarina (Epagri) and Rio Grande do Sul (Fepagro) States were used to develop a model to estimate the chilling hours (Ch) as a function of the average minimum air temperature from May to September (Tmin may-sep) and the annual average of the minimum air temperature (Tmin annual). The generated model was used into the geographical information system (GIS) to create, through regression equations, information plans of the actual average minimum temperature (May to September) and actual annual average minimum temperatures. To the information plans generated by the equations were added the temperatures of 1°C, 3°C and 5.8°C. These data were used to generate, with GIS, maps of actual and future chilling hours. If the scenario of increasing 1°C is confirmed, it will decrease the areas with higher accumulated chilling hours (ACH) and increase the areas with lower ACH. This pattern will be more pronounced with an increase of 3°C, and culminate with an increase of 5.8°C where... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Aquecimento Global.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF47421 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  22/08/2013
Data da última atualização:  21/03/2017
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  BALOTA, E. L.; NOGUEIRA, M. A.; MENDES, I. C.; HUNGRIA, M.; FAGOTTI, D. S. L.; MELO, G. M. P.; SOUZA, R. C.; MELO, W. J. de.
Afiliação:  ELCIO LIBÓRIO BALOTA, IAPAR; MARCO ANTONIO NOGUEIRA, CNPSO; IEDA DE CARVALHO MENDES, CPAC; MARIANGELA HUNGRIA DA CUNHA, CNPSO; DÁFILA SANTOS LIMA FAGOTTI, UEL - Doutoranda; GABRIEL MAURÍCIO PERUCA MELO, UNICASTELO; RENATA CAROLINI SOUZA, UFPR; WANDERLEY JOSÉ DE MELO, UNESP Jaboticabal.
Título:  Enzimas e seu papel na qualidade do solo.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  In: ARAÚJO, A. P.; ALVES, B. J. R. (Ed.). Tópicos em ciência do solo. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013.
Volume:  v. 8.
Páginas:  p. 189-249.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Origem e ocorrência das enzimas do solo. Inibição enzimática. Fatores que influenciam a avaliação da atividade enzimática em amostras de solo. Atividade de algumas enzimas em amostras de solo. Enzimas como indicadores de qualidade do solo. Efeito do uso e manejo do solo sobre a atividade enzimática. Uso de enzimas em biorremediação. Metagenômica e enzimas do solo.
Thesagro:  Enzima; Qualidade; Solo.
Thesaurus NAL:  Soil quality.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO34593 - 1UPCPL - DD631.4A659t
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