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Registros recuperados : 716 | |
101. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MENEZES, E. A.; CAMARGO, L. A.; SOUZA, G. B. de; NOGUEIRA, A. R. de A. Influence of heat processing on the bioavailability of CA, CU, fe, mg, and zn from beef pork and chiken consumed in Brazil. In: RIO SYMPOSIUM ON ATOMIC SPECTROMETRY, 11., 2010, Mar del Prata: Horiba, 2010. p. 115 Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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111. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LEMOS, S. G.; NOGUEIRA, A. R. de A.; TORRE NETO, A.; ARTIGAS, J.; ALONSO, J. Estudos preliminares sobre o desenvolvimento e aplicação de sensores potenciométricos em análise de solos in-situ. In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍIMICA ANALÍTICA, 11., 2001, Campinas, SP. Desafios da química analítica no século XXI. Anais... Campinas: ENQA, 2001. SR-3. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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113. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | KAWAMOTO, M. S.; SOUZA, G. B. de; NOGUEIRA, A. R. de A. Estudo isócrono de estabilidade a curto prazo em tecido de peixe candidato a material de referência. In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA, 19., 2018, Caldas Novas, GO; CONGRESSO IBEROAMERICANO DE QUÍMICA ANALÍTICA, 7., Caldas Novas, GO. Anais... Caldas Novas,GO: ENQA; CIAQA, 2018. p.677. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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116. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CRISPINO, C. C.; KAMOGAWA, M. Y.; NOGUEIRA, A. R. de A. FI-HG-ICP OES system for simultaneous determination of As, Sb and Se. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE DE QUÍMICA, 27.; CONGRESO LATINO AMERICANO DE QUÍMICA, 26., 2004, Salvador, BA. Livro de resumos... Salvador: SBQ, 2004. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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120. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, H. O.; NOGUEIRA, A. R. de A.; NÓBREGA, J. A. Extração assistida por ultra-som de Al, Ca, Mg e Mn em amostras de chás. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE DE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 26., 2003, Poços de Caldas, MG. Livros de resumos... Poços de Caldas: SBQ, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
13/12/2023 |
Data da última atualização: |
13/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 3 |
Autoria: |
SA, I. P. de; SILVA, C. A. da; NOGUEIRA, A. R. de A. |
Afiliação: |
IVERO PITA DE SA, UFSC; CARLOS ALBERTO DA SILVA, CPATC; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE. |
Título: |
Chemical Speciation of Arsenic and Chromium in Seafood by LC-ICP-MS. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Analytical Chemistry, 2023. |
DOI: |
10.30744/brjac.2179-3425.AR-13-2023 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Two methods were developed for the As and Cr species determination in different kinds of seafood, exploring the LC-ICP-MS potential and chemometric approach to define the extraction conditions. Adequates separation and sensitivity data by LC-ICP-MS were obtained with 0.01 mol L-1 (NH4)2 HPO4 in 1% methanol (pH 8.0) for arsenic, and 0.015 mol L-1 Na2 SO4 , 0.005 mol L-1 EDTA, and 0.005 mol L-1 NaH2 PO4(pH 7.0) for chromium. The Doehlert matrix and Box-Behnken design defined the ideal extraction conditions for arsenic and chromium species. For As extraction, the optimized conditions employed 0.1 g of sample and 30 mmol L-1 HNO3 at 90 °C for 45 min, and Cr, 0.1 g of sample and 0.045 mol L-1 [EDTA] at 90 °C for 40 min. Recoveries from 88 to 106% of arsenobetaine (AsB), arsenite [As(III)], dimethylarsinic acid (DMA), monomethylarsonic acid (MMA), arsenate [As(V)], Cr(III) and Cr(VI) were obtained for all evaluated samples. The limits of quantification provided by the proposed methods were 5.3; 52.1; 16.4; 2.8; 83.3; 113.8; 53.9 ng g-1 for AsB, As(III), DMA, MMA, As(V), Cr(III) and Cr(VI) respectively. The trueness was evaluated using certified reference materials and addition and recovery procedures. The sum of the species agreed with the total concentration of arsenic and chromium contents. |
Thesagro: |
Análise Química; Cromo; Marisco. |
Thesaurus NAL: |
Chemical speciation; Seafoods. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
Marc: |
LEADER 01939naa a2200217 a 4500 001 2159662 005 2023-12-13 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.30744/brjac.2179-3425.AR-13-2023$2DOI 100 1 $aSA, I. P. de 245 $aChemical Speciation of Arsenic and Chromium in Seafood by LC-ICP-MS.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aTwo methods were developed for the As and Cr species determination in different kinds of seafood, exploring the LC-ICP-MS potential and chemometric approach to define the extraction conditions. Adequates separation and sensitivity data by LC-ICP-MS were obtained with 0.01 mol L-1 (NH4)2 HPO4 in 1% methanol (pH 8.0) for arsenic, and 0.015 mol L-1 Na2 SO4 , 0.005 mol L-1 EDTA, and 0.005 mol L-1 NaH2 PO4(pH 7.0) for chromium. The Doehlert matrix and Box-Behnken design defined the ideal extraction conditions for arsenic and chromium species. For As extraction, the optimized conditions employed 0.1 g of sample and 30 mmol L-1 HNO3 at 90 °C for 45 min, and Cr, 0.1 g of sample and 0.045 mol L-1 [EDTA] at 90 °C for 40 min. Recoveries from 88 to 106% of arsenobetaine (AsB), arsenite [As(III)], dimethylarsinic acid (DMA), monomethylarsonic acid (MMA), arsenate [As(V)], Cr(III) and Cr(VI) were obtained for all evaluated samples. The limits of quantification provided by the proposed methods were 5.3; 52.1; 16.4; 2.8; 83.3; 113.8; 53.9 ng g-1 for AsB, As(III), DMA, MMA, As(V), Cr(III) and Cr(VI) respectively. The trueness was evaluated using certified reference materials and addition and recovery procedures. The sum of the species agreed with the total concentration of arsenic and chromium contents. 650 $aChemical speciation 650 $aSeafoods 650 $aAnálise Química 650 $aCromo 650 $aMarisco 700 1 $aSILVA, C. A. da 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 773 $tBrazilian Journal of Analytical Chemistry, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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