Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Solos.
Data corrente:  14/11/2017
Data da última atualização:  21/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BIANCHI, S. R.; AMARAL, C. D. B. do; SILVA, C. S. da; NOGUEIRA, A. R. de A.
Afiliação:  SILMARA ROSSANA BIANCHI, CNPS; Clarice Dias Britto do Amaral, UFPR; Caroline Santos da Silva, UFSCar; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE.
Título:  Determination of selenium in bovine semen by ICP-MS using formic acid for sample preparation.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 28, n. 12, p. 2357-2364, 2017.
DOI:  http://dx.doi.org/10.21577/0103-5053.20170089
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Determination of Se by inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) can be difficult due to spectral interferences; however, these interferences can be eliminated by using collision-reaction interface (CRI) technology. A simple and fast procedure for determination of total Se concentration in bovine semen by ICP-MS after sample solubilization with diluted formic acid is here proposed. Formic acid caused an increase of up to 50% in selenium net signals and the maximum gain was obtained at 10% v v-1 formic acid solution. The optimized nebulizer gas flow rates were 1.05 and 0.95 L min-1, and radio frequency applied power were 1.3 and 1.4 kW without and with CRI, respectively. Microwave-assisted acid digestion was also implemented in the preparation of semen sample for comparison of results. No statistical differences between these sample preparation strategies at 95% confidence level (t-test) were observed for 76Se+ , 77Se+ , 78Se+ and 82Se+ without using CRI and 82Se+ with CRI.
Palavras-Chave:  Bovine semen; Cattle fertility.
Thesaurus Nal:  selenium.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226231/1/Determination-of-selenium-in-bovine-semen-2017.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/166686/1/JBCSsemen2017.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS20767 - 1UPCAP - DD
CPPSE24165 - 1UPCAP - DDPROCI-2017.00089BIA2017.00231
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  08/09/2022
Data da última atualização:  14/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  WELKE, J. E.; NICOLLI, K. P.; HERNANDES, K. C.; BIASOTO, A. C. T.; ZINI, C. A.
Afiliação:  JULIANE ELISA WELKE, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; KARINE PRIMIERI NICOLLI, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; KAROLINA CARDOSO HERNANDES, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; CLAUDIA ALCARAZ ZINI, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul.
Título:  Adaptation of an olfactometric system in a GC-FID in combination with GCxGC/MS to evaluate odor-active compounds of wine.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 370, 131004, 2022.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A step-by-step approach to easily adapt and use a GC-FID as an olfactometer, as well as a detailed description of acquisition and interpretation of olfactometric data by the OSME (from the Greek word for odor, ὀσμή) method. A Merlot wine was used to exemplifly this strategy and its volatiles were characterized, rendering 43 volatiles in 1D-GC/MS and 142 in GCxGC/MS. GC-O showed the presence of 24 odor-active compounds and GCxGC/MS indicated aditional 14 odor-active compounds, which were found as coelutions. Six compounds (isoamyl acetate, ethyl octanoate, ethyl decanoate, 3-methylthio-1-propanol, carvone, benzyl alcohol and nonanoic acid) were described in 1D-GC-O analyses as having distinct odors by the same and by different assessors. This fact indicated the presence of coeluting bands, which were resolved by GCxGC/MS. The adapted GC-O in combination with the use of GCxGC/MS may be a tool to more accurate investigation of the odor-active compounds of wine.
Palavras-Chave:  Composto bioativo; Cromatografia gasosa bidimensional abrangente; GC-O; GC/MS; GCxGC/MS; Olfatometria; OSME.
Thesagro:  Aroma; Odor; Uva; Vinho.
Thesaurus NAL:  Bioactive compounds; Grapes.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA59992 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional