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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
13/11/2008 |
Data da última atualização: |
04/03/2010 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CABRAL, C. S.; CARMO, F. R.; FURUMOTO, O.; REIS, A. |
Afiliação: |
Ossami Rurumoto, Embrapa Hortaliças; Ailton Reis, Embrapa Hortaliças. |
Título: |
Avaliação de linhagens de tomate indústria para resistência às raças 1 e 2 de Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 33, p. S207, ago. 2008. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Suplemento. Resumo MEL 033. Trabalho apresentado no 41. Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 41. Annual meeting of the Brazilian Phytophatological Society, Belo Horizonte, 2008. |
Palavras-Chave: |
Incidência; Murcha-de-fusário; Tomate industrial. |
Thesagro: |
Cultivo Protegido; Doença; Ralstonia Solanacearum; Resistência. |
Thesaurus Nal: |
Solanum lycopersicum. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00935naa a2200253 a 4500 001 1782253 005 2010-03-04 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCABRAL, C. S. 245 $aAvaliação de linhagens de tomate indústria para resistência às raças 1 e 2 de Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici. 260 $c2008 500 $aSuplemento. Resumo MEL 033. Trabalho apresentado no 41. Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 41. Annual meeting of the Brazilian Phytophatological Society, Belo Horizonte, 2008. 650 $aSolanum lycopersicum 650 $aCultivo Protegido 650 $aDoença 650 $aRalstonia Solanacearum 650 $aResistência 653 $aIncidência 653 $aMurcha-de-fusário 653 $aTomate industrial 700 1 $aCARMO, F. R. 700 1 $aFURUMOTO, O. 700 1 $aREIS, A. 773 $tTropical Plant Pathology, Brasília, DF$gv. 33, p. S207, ago. 2008.
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
08/09/2022 |
Data da última atualização: |
14/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
WELKE, J. E.; NICOLLI, K. P.; HERNANDES, K. C.; BIASOTO, A. C. T.; ZINI, C. A. |
Afiliação: |
JULIANE ELISA WELKE, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; KARINE PRIMIERI NICOLLI, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; KAROLINA CARDOSO HERNANDES, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; CLAUDIA ALCARAZ ZINI, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul. |
Título: |
Adaptation of an olfactometric system in a GC-FID in combination with GCxGC/MS to evaluate odor-active compounds of wine. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 370, 131004, 2022. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A step-by-step approach to easily adapt and use a GC-FID as an olfactometer, as well as a detailed description of acquisition and interpretation of olfactometric data by the OSME (from the Greek word for odor, ὀσμή) method. A Merlot wine was used to exemplifly this strategy and its volatiles were characterized, rendering 43 volatiles in 1D-GC/MS and 142 in GCxGC/MS. GC-O showed the presence of 24 odor-active compounds and GCxGC/MS indicated aditional 14 odor-active compounds, which were found as coelutions. Six compounds (isoamyl acetate, ethyl octanoate, ethyl decanoate, 3-methylthio-1-propanol, carvone, benzyl alcohol and nonanoic acid) were described in 1D-GC-O analyses as having distinct odors by the same and by different assessors. This fact indicated the presence of coeluting bands, which were resolved by GCxGC/MS. The adapted GC-O in combination with the use of GCxGC/MS may be a tool to more accurate investigation of the odor-active compounds of wine. |
Palavras-Chave: |
Composto bioativo; Cromatografia gasosa bidimensional abrangente; GC-O; GC/MS; GCxGC/MS; Olfatometria; OSME. |
Thesagro: |
Aroma; Odor; Uva; Vinho. |
Thesaurus NAL: |
Bioactive compounds; Grapes. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01881naa a2200325 a 4500 001 2146232 005 2022-09-14 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aWELKE, J. E. 245 $aAdaptation of an olfactometric system in a GC-FID in combination with GCxGC/MS to evaluate odor-active compounds of wine.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aA step-by-step approach to easily adapt and use a GC-FID as an olfactometer, as well as a detailed description of acquisition and interpretation of olfactometric data by the OSME (from the Greek word for odor, ὀσμή) method. A Merlot wine was used to exemplifly this strategy and its volatiles were characterized, rendering 43 volatiles in 1D-GC/MS and 142 in GCxGC/MS. GC-O showed the presence of 24 odor-active compounds and GCxGC/MS indicated aditional 14 odor-active compounds, which were found as coelutions. Six compounds (isoamyl acetate, ethyl octanoate, ethyl decanoate, 3-methylthio-1-propanol, carvone, benzyl alcohol and nonanoic acid) were described in 1D-GC-O analyses as having distinct odors by the same and by different assessors. This fact indicated the presence of coeluting bands, which were resolved by GCxGC/MS. The adapted GC-O in combination with the use of GCxGC/MS may be a tool to more accurate investigation of the odor-active compounds of wine. 650 $aBioactive compounds 650 $aGrapes 650 $aAroma 650 $aOdor 650 $aUva 650 $aVinho 653 $aComposto bioativo 653 $aCromatografia gasosa bidimensional abrangente 653 $aGC-O 653 $aGC/MS 653 $aGCxGC/MS 653 $aOlfatometria 653 $aOSME 700 1 $aNICOLLI, K. P. 700 1 $aHERNANDES, K. C. 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aZINI, C. A. 773 $tFood Chemistry$gv. 370, 131004, 2022.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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