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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
25/09/2023 |
Data da última atualização: |
15/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MUSSAGY, C. U.; FARIAS, F. O.; SASAKI, J. C.; SCONTRI, M.; PICHELI, F.; SANTOS-EBINUMA, V. C.; AZEREDO, H. M. C. de; PESSOA JR., A. P.; HERCULANO, R. D. |
Afiliação: |
Escuela de Agronomía, Facultad de Ciencias Agronomicas y de los Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso; Department of Chemical Engineering, Polytechnique Center, Federal University of Parana; Bioengineering & Biomaterials Group, Sao Paulo State University (UNESP); Bioengineering & Biomaterials Group, Sao Paulo State University (UNESP); Department of Bioprocesses and Biotechnology, Sao Paulo State University (UNESP); Department of Bioprocesses and Biotechnology, Sao Paulo State University (UNESP); HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA; Department of Pharmaceutical-Biochemical Technology, School of Pharmaceutical Sciences, University of Sao Paulo; Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI). |
Título: |
Eutectic solvent-based bioactive films functionalized with microbial astaxanthin extends shelf life of fresh strawberries. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Materials Today Chemistry, v. 33, 101721, 2023. |
ISSN: |
2468-5194 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.mtchem.2023.101721 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Food waste and consumers safety are critical concerns that necessitate the development of improved packaging systems, such as those involving the use of edible films and coatings, which may act as primary packaging, helping the external (secondary) packaging in its protecting role. However, current options of films/coatings have limitations, such as inefficient plasticizer agents and the need for high levels of active ingredients. To address these challenges, we have created a new packaging material formulated with bio-based sodium alginate (SA) and choline-based deep eutectic solvents (DES), which are eco-friendly and capable of packaging food substrates to enhance their safety and longevity. Using a SA-DES materials we incorporated naturally derived microbial products (astaxanthin - AXT) with antioxidant and antimicrobial properties and evaluated the mechanisms behind the formation of coatings. Our results demonstrate that strawberries coated with alginatecholine chloride:glycerol (SA-[Ch]Cl:Gly) had a longer shelf life, inhibited natural microbial proliferation, and lost less weight than uncoated controls at room temperature. This study demonstrated that DES are a promising and sustainable solution for cost-effective, and biodegradable environmentally friendly packaging systems. |
Palavras-Chave: |
Active packaging; Edible coatings. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
26/01/2016 |
Data da última atualização: |
13/04/2016 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RIBEIRO, C.; NECO, T. S.; SAMPAIO, F. B.; UTUMI, M. M.; GODINHO, V. de P. C.; BROGIN, R. L. |
Afiliação: |
MARLEY MARICO UTUMI, CPAF-RO; VICENTE DE PAULO CAMPOS GODINHO, CPAF-RO; RODRIGO LUIS BROGIN, CNPSO. |
Título: |
Arroz de terras altas: ensaio de valor de cultivo e uso em Vilhena, RO, em 2012/13. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO À PESQUISA DA EMBRAPA RONDÔNIA, 4., 2013, Porto Velho. Anais... Porto Velho: Embrapa Rondônia, 2013. p. 19. Editor técnico: Cléberson de Freitas Fernandes. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi conduzir Ensaio de Valor de Cultivo e Uso de Arroz de terras altas, para lançamento de novas cultivares ou extensão de recomendação. |
Palavras-Chave: |
Melhoramento genético. |
Thesagro: |
Oryza Sativa; Produtividade. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/137749/1/IV-eiper-2013p19.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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