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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  21/12/2001
Data da última atualização:  08/04/2022
Autoria:  MARSDEN, T. K.; CAVALCANTI, J. S. B.
Afiliação:  TERRY K. MARSDEN, Cardiff University, UK; JOSEFA SALETE BARBOSA CAVALCANTI, UFPE.
Título:  Globalisation, sustainability and the new agrarian regions: food, labour and environmental values.
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v. 18, n. 3, p. 39-68, set./dez. 2001.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The globalisation of agriculture and food develops alongside contradictory processes of homogenisation and differentiation, providing grounds for enforcement of regulations and contestations that emerge from the ways in which social actors deal with interpretations and gradations of food, labour and the environment. It is therefore within this political arena that social changes and sustainability of the new agrarian sites have to be accounted for. The paper, with empirical reference to the new agrarian districts of Northeast Brazil, examines the social transformations occurring regarding changes in markets, production structures and labour practices; it shows how there is a major dynamics creating and reshaping such production spaces which is associated with the asymmetrical value placed upon the externalised quality definitions and parameters of the foods, compared with those associated with the quality of labour or the natural environments in which the foods are grown. The processes underway are severely questioning the sustainability of such developments. Super-intensive production, it is concluded, can no longer rely upon technological fixes-such as those associated with irrigation and water management- to halt the accumulation of both environmental or social risks in the production and supply system.
Palavras-Chave:  Globalização de alimento; Nordeste Brasileiro; Novas regiões agrícolas.
Thesagro:  Agricultura Sustentável; Indústria Alimentícia; Mudança Tecnológica; Produção de Alimentos; Segurança Alimentar; Trabalho.
Thesaurus Nal:  Brazil; Food production; Globalization; Labor force; Sustainable agriculture; Technological change.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/105890/1/10.1.1.201.7388.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE20986 - 1UMTAP - PP630.5C122
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  02/12/2008
Data da última atualização:  17/01/2009
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GOMES, C. B.; BOSENBECKER, V. K.; NAVA, D. E.
Título:  Effects of cover crop systems and organic manures in the management of Mesocriconema xenoplax and other pest in an organic each orchard.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL NEMATOLOGY CONGRESS, 5., 2008, Brisbane. Abstracts...Disponível em: http://www.5icn.org/index.php
Idioma:  Inglês
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT11243 - 1UPCPL - --001552008.00155
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