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Registros recuperados : 40 | |
14. | | NASCIMENTO, M. R. F.; SOUZA, V. F. de; BOMDESPACHO, L. de Q.; ASCHERI, J. L. R. Perfil de ácidos graxos no óleo extraído das farinhas dos caroços de Jaca (Artocapus integrifólia L.), abacate (Persea Gratíssima Gaertner F.) e seriguela (Spondias Purpúrea L.). Blucher Chemical Engineering Proceedings, São Paulo, v. 1, n. 4, p. 88-93, jul. 2017. Ref. 015. Edição dos Proceedings do 12 Congresso Brasileiro de Engenharia Química em Iniciação Científica, São Carlos, 16 a 19 de jul. 2017. COBEQ IC. Ref. 015. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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16. | | WANG, S. H.; MENESES, S. P.; REZENDE, R. S.; TORREZAN, R.; NASCIMENTO, M. R. F. Substituição parcial de carne por soja decorticada na elaboração de almôndega. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 8., 2009, Campinas. Ciência de alimentos no mundo globalizado: novos desafios, novas perspectivas. Campinas: Unicamp, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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17. | | WANG, S. H.; MENESES, S. P.; REZENDE, R. S.; TORREZAN, R.; NASCIMENTO, M. R. F. Uso de soja decorticada para substituição parcial de carne na almôndega. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 9., 2011, Campinas. Ciência de alimentos e qualidade de vida: saúde, meio ambiente e sustentabilidade: resumos. Campinas: UNICAMP, FEA, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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18. | | NASCIMENTO, M. R. F. N.; SOUZA, V. F. de; MARINHO, A. F.; ASCHERI, J. L. R.; MALEIRO, C. H. de. Composto bioativo de caroço de abacate (Persea Gratissima, Gaertner F.). In: ENCONTRO AMAZÔNICO DE AGRÁRIAS, 8., 2016, Belém, PA. Recursos hídricos: uso sustentável e sua importância na agropecuária: anais. Belém, PA: [UFRA], 2016. p. 143-148. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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19. | | NASCIMENTO, M. R. F.; SOUZA, V. F. DE; MARINHO, A. F.; ASCHERI, J. L. R.; MELEIRO, C. H. de A. Composição centesimal e minerais de farinha do caroço de abacate (Persea gratissima, Gaertner f.). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25.; CIGR SESSION 6 INTERNATIONAL TECHNICAL SYMPOSIUM, 10., 2016, Gramado. Alimentação: árvore que sustenta a vida. Anais. Gramado: SBCTA Regional, 2016. 6 p. Food: the tree that sustains life. 67. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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20. | | MARINHO, A. F.; FONTOURA, L. M.; MELÉNDEZ-ARÉVALO, A.; NASCIMENTO, M. R. F.; ASCHERI, J. L. R. Efeito na viscosidade de pasta de farinhas multicereais pré-cozidas por extrusão para eventual coextrusão com recheio de frutas. Journal of Fruits and Vegetables, v. 1, n. 2, p. 516-522, set./dez., 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 40 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
16/07/2018 |
Data da última atualização: |
14/08/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SOUZA, I. P. de; SANTOS, P. R. dos; NASCIMENTO, M. R.; COSTA, K. D. da S.; LIMA, T. V.; OLIVEIRA, T. R. A. de; COSTA, A. F. da; PEREIRA, H. S.; SILVA, J. W. da. |
Afiliação: |
YURE PEQUENO DE SOUZA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE DARCY RIBEIRO; PAULO RICARDO DO SANTOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE DARCY RIBEIRO; MAXWEL RODRIGUES NASCIMENTO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE DARCY RIBEIRO; KLEYTON DANILO DA SILVA COSTA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, Piranhas-AL; THALYSON VASCONCELOS LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; TAMARA REBECCA ALBUQUERQUE DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE DARCY RIBEIRO; ANTONIO FELIX DA COSTA, IPA; HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF; JOSE WILSON DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO. |
Título: |
Assessing the genotypic performance of carioca beans through mixed models. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, v. 48, n. 7, e20170761, 2018. |
ISSN: |
1678-4596 |
DOI: |
10.1590/0103-8478cr20170761 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Using genotypes adapted to different regions is one of the main ways to increase Brazilian bean yield. The aim of the present study was to assess the genotypic performance of Carioca beans through mixed models. Fourteen Carioca bean genotypes were assessed in four locations in Pernambuco State (Arcoverde, Caruaru, Belém de São Francisco and São João counties) in 2015. The experiments followed a completely randomized block design, with three repetitions. Genetic parameters were estimated according to the REML/BLUP methodology, whereas genotype selection was based on the harmonic mean of relative performance of genetic values method (MHPRVG). The mean genotype heritability had moderate magnitude, high selective accuracy, besides allowing selection of agronomically superior individuals. Genotypes ?BRS Notável?, CNFC 15480 and ?IPR 139? showed good adaptability and grain yield stability. There was agreement among the statistics (u + g), stability (MHVG), adaptability (PRVG), and stability and adaptability of genetic values (MHPRVG) in the discrimination of the most productive genotypes, which presented high adaptability and stability. This outcome indicated that these genotypes can be part of the selection criteria regularly used in bean breeding programs. |
Palavras-Chave: |
REML/BLUP. |
Thesagro: |
Feijão; Genótipo; Melhoramento Genético Vegetal; Phaseolus Vulgaris; Produtividade. |
Thesaurus NAL: |
Beans; Genetic stability; Genotype. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/181434/1/CNPAF-2018-cr.pdf
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Marc: |
LEADER 02253naa a2200349 a 4500 001 2093307 005 2018-08-14 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-4596 024 7 $a10.1590/0103-8478cr20170761$2DOI 100 1 $aSOUZA, I. P. de 245 $aAssessing the genotypic performance of carioca beans through mixed models.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aUsing genotypes adapted to different regions is one of the main ways to increase Brazilian bean yield. The aim of the present study was to assess the genotypic performance of Carioca beans through mixed models. Fourteen Carioca bean genotypes were assessed in four locations in Pernambuco State (Arcoverde, Caruaru, Belém de São Francisco and São João counties) in 2015. The experiments followed a completely randomized block design, with three repetitions. Genetic parameters were estimated according to the REML/BLUP methodology, whereas genotype selection was based on the harmonic mean of relative performance of genetic values method (MHPRVG). The mean genotype heritability had moderate magnitude, high selective accuracy, besides allowing selection of agronomically superior individuals. Genotypes ?BRS Notável?, CNFC 15480 and ?IPR 139? showed good adaptability and grain yield stability. There was agreement among the statistics (u + g), stability (MHVG), adaptability (PRVG), and stability and adaptability of genetic values (MHPRVG) in the discrimination of the most productive genotypes, which presented high adaptability and stability. This outcome indicated that these genotypes can be part of the selection criteria regularly used in bean breeding programs. 650 $aBeans 650 $aGenetic stability 650 $aGenotype 650 $aFeijão 650 $aGenótipo 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aPhaseolus Vulgaris 650 $aProdutividade 653 $aREML/BLUP 700 1 $aSANTOS, P. R. dos 700 1 $aNASCIMENTO, M. R. 700 1 $aCOSTA, K. D. da S. 700 1 $aLIMA, T. V. 700 1 $aOLIVEIRA, T. R. A. de 700 1 $aCOSTA, A. F. da 700 1 $aPEREIRA, H. S. 700 1 $aSILVA, J. W. da 773 $tCiência Rural$gv. 48, n. 7, e20170761, 2018.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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