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Registros recuperados : 145 | |
141. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, F. C. dos; ALBUQUERQUE FILHO, M. R. de; NOVAIS, R. F. de; FERREIRA, G. B.; CARVALHO, M. da C. S.; SILVA FILHO, J. L. da. Fontes, doses e formas de aplicação de fósforo para o algodoeiro no Cerrado da Bahia. Revista Ceres, Viçosa, v. 59, n. 4, p. 537-543, jul./ago. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Algodão; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Milho e Sorgo. |
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142. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CARVALHO, F. T. de; NOVAIS, R. F. de; ALVAREZ V. V. H.; BARROS, N. F. de; CANTARUTTI, R. B.; BAHIA FILHO, A. F. C. Sistema de interpretação de análise de solo para recomendação de NPK para a cultura do milho. Revista Ceres, Viçosa, v. 53, n. 306, p. 211-223, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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143. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | KURIHARA, C. H.; ALVAREZ V. V. H.; NEVES, J. C. L.; NOVAIS, R. F. de; STAUT, L. A.; SILVA, W. M. Uso de métodos de diagnose do estado nutricional na definição de valores de referência para nutrientes em soja. In: REUNIÃO BRASILEIRA DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 26.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 10.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 8.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 5., 2004. Lages. FERTBIO 2004: [avaliação das conquistas: bases para estratégias futuras: anais]. Lages: SBCS; UDESC Lages, Departamento de Solos, 2004. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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144. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LIMA, A. M. N.; SILVA, I. R. da; NEVES, J. C. L.; NOVAIS, R. F. de; BARROS, N. F. de; MENDONÇA, E. de SÁ; DEMOLINARI, M. de S. M.; LEITE, F. P. Frações da matéria orgânica do solo após três décadas de cultivo de Eucalipto no Vale do Rio Doce-MG. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa MG, v. 32, n. 3, p. 1053-1063, maio/jun. 2008. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa MG, v. 32, n. 3, maio/jun. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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145. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALVES, V. M. C.; MAGALHAES, J. V. de; VASCONCELLOS, C. A.; NOVAIS, R. F. de; BAHIA FILHO, A. F. de C.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; FRANCA, C. C. M. Localização de fósforo e de nitrogênio afetando o desenvolvimento e a absorção de nutrientes em milho. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 6., 1996, Belém. Resumos. Belém: SBFV: EMBRAPA-CPATU, 1997. p. 13. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Registros recuperados : 145 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Alimentos e Territórios. |
Data corrente: |
09/05/2024 |
Data da última atualização: |
09/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
MARQUES, S. P. D.; TREVISAN, M. T. S.; OWEN, R. W.; SILVA, A. M.; NASCIMENTO, F. M. G.; LIMA, F. S. S.; LIMA, T. C.; BRITO, E. S. de; MAGALHAES, H. C. R.; SILVA, F. L. F. DA. |
Afiliação: |
SAMUEL P. D. MARQUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; MARIA T. S. TREVISAN, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; ROBERT W. OWEN, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; ANA M. A. SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; FRANCISCO M. G. NASCIMENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; FRANCISCA S. S. LIMA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO CEARÁ, QUIXADÁ; THALES C. LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; HILTON CESAR RODRIGUES MAGALHAES, CNPAT; FRANCISCO L. F. DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ. |
Título: |
Avaliação quantitativa de ácidos amargos, Xanthohumol e óleos essenciais presentes em flores de diferentes cultivares de Humulus lupulus L. produzidas na região nordeste do Brasil. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Química Nova, v. 47, No. 2, 1-12, 2024. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.21577/0100-4042.20230092 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Hop flowers contain chemical substances that are used to confer sensory properties to beer. Hop flower products have very high commercial value, but national production represents less than 2% of domestic consumption. In this work, flowers from different hop cultivars grown in northeast of Brazil (Rio Grande do Norte and Ceará) were analyzed to quantitate metabolites of industrial interest. Flowers from the initial and three consecutive harvests were collected, and bitter acids and xanthohumol were evaluated by HPLC-UV and essential oils by GC-MS. The cultivar Columbus was subjected to only 10% of the irrigation time during the third flowering phase to evaluate the effect of water stress on the formation of metabolites. Compounds were detected in appreciable quantities in all samples, and consecutive flowering of some cultivars showed a significant increase in total bitter acids with successive harvests. Plants subjected to water stress showed an abrupt decrease in the concentration of compounds. The cultivars evaluated by liquid and gas chromatography showed a significant concentration of bitter acids and essential oils within the expected range, and the chemical composition of the oils showed different compounds characteristic of hops. |
Palavras-Chave: |
Ácidos amargos; Brazilian hops; GC-MS; HPLC-UV; Lúpulo brasileiro; Xanthohumol; Xantohumol. |
Thesagro: |
Óleo Essencial. |
Thesaurus NAL: |
Bitter acids; Essential oils. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1164174/1/AvaliacaoQuantitativaAcidos.pdf
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Marc: |
LEADER 02383naa a2200361 a 4500 001 2164174 005 2024-05-09 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.21577/0100-4042.20230092$2DOI 100 1 $aMARQUES, S. P. D. 245 $aAvaliação quantitativa de ácidos amargos, Xanthohumol e óleos essenciais presentes em flores de diferentes cultivares de Humulus lupulus L. produzidas na região nordeste do Brasil.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aHop flowers contain chemical substances that are used to confer sensory properties to beer. Hop flower products have very high commercial value, but national production represents less than 2% of domestic consumption. In this work, flowers from different hop cultivars grown in northeast of Brazil (Rio Grande do Norte and Ceará) were analyzed to quantitate metabolites of industrial interest. Flowers from the initial and three consecutive harvests were collected, and bitter acids and xanthohumol were evaluated by HPLC-UV and essential oils by GC-MS. The cultivar Columbus was subjected to only 10% of the irrigation time during the third flowering phase to evaluate the effect of water stress on the formation of metabolites. Compounds were detected in appreciable quantities in all samples, and consecutive flowering of some cultivars showed a significant increase in total bitter acids with successive harvests. Plants subjected to water stress showed an abrupt decrease in the concentration of compounds. The cultivars evaluated by liquid and gas chromatography showed a significant concentration of bitter acids and essential oils within the expected range, and the chemical composition of the oils showed different compounds characteristic of hops. 650 $aBitter acids 650 $aEssential oils 650 $aÓleo Essencial 653 $aÁcidos amargos 653 $aBrazilian hops 653 $aGC-MS 653 $aHPLC-UV 653 $aLúpulo brasileiro 653 $aXanthohumol 653 $aXantohumol 700 1 $aTREVISAN, M. T. S. 700 1 $aOWEN, R. W. 700 1 $aSILVA, A. M. 700 1 $aNASCIMENTO, F. M. G. 700 1 $aLIMA, F. S. S. 700 1 $aLIMA, T. C. 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aMAGALHAES, H. C. R. 700 1 $aSILVA, F. L. F. DA 773 $tQuímica Nova$gv. 47, No. 2, 1-12, 2024.
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Registro original: |
Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT) |
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