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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  30/10/2008
Data da última atualização:  27/02/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TEIXEIRA, A. H. de C.; BASTIAANSSEN, W. G. M.; AHMAD, N. D.; MOURA, M. S. B. de; BOS, M. G.
Afiliação:  ANTONIO HERIBERTO DE C TEIXEIRA, CNPM; W.G.M. Bastiaanssen University of Technology Stevinweg; M. D. Ahmad, International Water Management Institute; MAGNA SOELMA BESERRA DE MOURA, CPATSA; M. G. Bos, International Water Management Institute. a.
Título:  Analysis of energy fluxes and vegetation-atmosphere parameters in irrigated and natural ecosystems of semi-arid Brazil.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Journal of Hydrology, Amsterdam, v. 362, p. 110-127, 2008.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Knowledge on evapotranspiration is essential in quantifying water use depletion and to allocate scarce water resources to competing uses. Despite that an extensive literature describes the theoretical mechanisms of turbulent water vapour transport above and within crop canopies fewer studies have examined land surface parameters within composite landscapes of irrigated crops and semi-arid natural vegetation. Aiming to improve parameterizations of the radiation and energy balance in irrigated crops and natural vegetation, micro-climatic measurements were carried out on irrigated land (vineyards and mango orchard) and natural vegetation (caatinga) in the semi-arid zone of the San Francisco River basin (Brazil) from 2002 to 2005. The fractions of 24 h incident solar radiation available for net radiation were 46%, 55%, 51% and 53%, for wine grape, table grape, mango orchard and caatinga, respectively. Daily evaporative fractions of the net available energy used as latent heat flux (kE) were 0.80, 0.88, 0.75 and 0.33 respectively. The daylight values of bulk surface resistances (rs) averaged 128 s m1, 73sm1, 133 s m1 and 1940 s m1 for wine grape, table grape, mango orchard and caatinga.
Palavras-Chave:  Balanço energético; Evapotranspiração real; Grape; Nordeste; Recursos hídricos; Rugosidade superficial; Semi-Árido; Vegetação natural.
Thesagro:  Água; Caatinga; Ecossistema; Manga; Pomar; Uva.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPATSA-2009-09/39325/1/OPB1953.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA39325 - 1UPCAP - PP0062500625
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  17/10/2016
Data da última atualização:  14/02/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  NASCIMENTO, E. S. do; LIMA, H. L. S.; BRIGIDA, A. I. S.; ANDRADE, F. K.; BORGES, M. de F.; MORAIS, J. P. S.; MUNIZ, C. R.; ROSA, M. de F.
Afiliação:  ELIGENES SAMPAIO DO NASCIMENTO, Universidade Federal do Ceará - UFC; HELDER LEVI SILVA LIMA, Universidade Federal do Ceará - UFC.; ANA IRAIDY SANTA BRIGIDA, CTAA; FABIA KARINE ANDRADE, Embrapa Agroindústria Tropical.; MARIA DE FATIMA BORGES, CNPAT; JOAO PAULO SARAIVA MORAIS, CNPA; CELLI RODRIGUES MUNIZ, CNPAT; MORSYLEIDE DE FREITAS ROSA, CNPAT.
Título:  Mesquite (Prosopis juliflora (Sw.)) extract is an alternative nutrient source for bacterial cellulose production.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Journal Biobased Materials and Bioenergy, v. 10, n. 1, p. 63-70, 2016.
DOI:  https://doi.org/10.1166/jbmb.2016.1568
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Agroindústria; Agroindustry; Carbohydrate; Hidrato de carbono; Nanotecnologia.
Thesagro:  Agronegócio; Biotecnologia; Fermentação.
Thesaurus NAL:  agribusiness; biotechnology; fermentation; nanotechnology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT14979 - 1UPCAP - DDSP059362016.05936
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