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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
30/10/2008 |
Data da última atualização: |
27/02/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
TEIXEIRA, A. H. de C.; BASTIAANSSEN, W. G. M.; AHMAD, N. D.; MOURA, M. S. B. de; BOS, M. G. |
Afiliação: |
ANTONIO HERIBERTO DE C TEIXEIRA, CNPM; W.G.M. Bastiaanssen University of Technology Stevinweg; M. D. Ahmad, International Water Management Institute; MAGNA SOELMA BESERRA DE MOURA, CPATSA; M. G. Bos, International Water Management Institute. a. |
Título: |
Analysis of energy fluxes and vegetation-atmosphere parameters in irrigated and natural ecosystems of semi-arid Brazil. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Hydrology, Amsterdam, v. 362, p. 110-127, 2008. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Knowledge on evapotranspiration is essential in quantifying water use depletion and to allocate scarce water resources to competing uses. Despite that an extensive literature describes the theoretical mechanisms of turbulent water vapour transport above and within crop canopies fewer studies have examined land surface parameters within composite landscapes of irrigated crops and semi-arid natural vegetation. Aiming to improve parameterizations of the radiation and energy balance in irrigated crops and natural vegetation, micro-climatic measurements were carried out on irrigated land (vineyards and mango orchard) and natural vegetation (caatinga) in the semi-arid zone of the San Francisco River basin (Brazil) from 2002 to 2005. The fractions of 24 h incident solar radiation available for net radiation were 46%, 55%, 51% and 53%, for wine grape, table grape, mango orchard and caatinga, respectively. Daily evaporative fractions of the net available energy used as latent heat flux (kE) were 0.80, 0.88, 0.75 and 0.33 respectively. The daylight values of bulk surface resistances (rs) averaged 128 s m1, 73sm1, 133 s m1 and 1940 s m1 for wine grape, table grape, mango orchard and caatinga. |
Palavras-Chave: |
Balanço energético; Evapotranspiração real; Grape; Nordeste; Recursos hídricos; Rugosidade superficial; Semi-Árido; Vegetação natural. |
Thesagro: |
Água; Caatinga; Ecossistema; Manga; Pomar; Uva. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPATSA-2009-09/39325/1/OPB1953.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
17/10/2016 |
Data da última atualização: |
14/02/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
NASCIMENTO, E. S. do; LIMA, H. L. S.; BRIGIDA, A. I. S.; ANDRADE, F. K.; BORGES, M. de F.; MORAIS, J. P. S.; MUNIZ, C. R.; ROSA, M. de F. |
Afiliação: |
ELIGENES SAMPAIO DO NASCIMENTO, Universidade Federal do Ceará - UFC; HELDER LEVI SILVA LIMA, Universidade Federal do Ceará - UFC.; ANA IRAIDY SANTA BRIGIDA, CTAA; FABIA KARINE ANDRADE, Embrapa Agroindústria Tropical.; MARIA DE FATIMA BORGES, CNPAT; JOAO PAULO SARAIVA MORAIS, CNPA; CELLI RODRIGUES MUNIZ, CNPAT; MORSYLEIDE DE FREITAS ROSA, CNPAT. |
Título: |
Mesquite (Prosopis juliflora (Sw.)) extract is an alternative nutrient source for bacterial cellulose production. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Journal Biobased Materials and Bioenergy, v. 10, n. 1, p. 63-70, 2016. |
DOI: |
https://doi.org/10.1166/jbmb.2016.1568 |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Agroindústria; Agroindustry; Carbohydrate; Hidrato de carbono; Nanotecnologia. |
Thesagro: |
Agronegócio; Biotecnologia; Fermentação. |
Thesaurus NAL: |
agribusiness; biotechnology; fermentation; nanotechnology. |
Categoria do assunto: |
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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