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Registros recuperados : 18 | |
2. | | MARSARO JÚNIOR, A. L.; NASCIMENTO, D. B.; RONCHI-TELES, B.; ADAIME, R. Faunistic analysis of the species of Anastrepha Schiner (Diptera: Tephritidae) in three municipalities of the state of Roraima, Brazil. Brazilian Journal of Biology, São Carlos, v. 72, n. 4, p. 813-819, Nov. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Trigo. |
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6. | | DEUS, E. da G. de; SILVA, R. A. da; NASCIMENTO, D. B. do; MARINHO, C. F.; ZUCCHI, R. A. Hospedeiros e parasitóides de espécies de Anastrepha (Diptera, Tephritidae) em dois municípios do Estado do Amapá. Revista de Agricultura, Piracicaba, v. 84, n. 3, p. 194-203, dez. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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7. | | SILVA, R. A. da; XAVIER, S. L. O.; SOUZA FILHO, M. F. de; SILVA, W. R. da; NASCIMENTO, D. B. do; DEUS, E. da G. de. Frutíferas hospedeiras e parasitóides (Hym. Braconidae) de Anastrepha spp. (Dip., Tephritidae) na Ilha de Santana, Estado do Amapá, Brasil. Arquivos do Instituto Biológico, v. 74, n. 2, p. 153-156, abr./jun. 2007. Comunicação científica. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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8. | | SILVA, R. A. da; NASCIMENTO, D. B. do; DEUS, E. da G. de; XAVIER, S. L. O.; SOUZA FILHO, M. F. de. Moscas-das-frutas (Dip., Tephritidae) e parasitóides (Hym., Braconidae) obtidos de frutos comercializados na Feira do Produtor do Buritizal, em Macapá, Estado do Amapá. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 21., 2006, Recife. Resumos... Recife: Universidade Federal Rural de Pernambuco: SEB, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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9. | | LEMOS, L. do N.; DEUS, E. da G. de; NASCIMENTO, D. B.; JESUS-BARROS, C. R. de; COSTA-NETO, S. V. da; ADAIME, R. Species of Anastrepha (Diptera: Tephritidae), their host plants, and parasitoids in small fruit production areas in the State of Amapá, Brazil. Florida Entomologist, v. 100, n. 2, p. 403-410, June, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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10. | | SILVA, R. A. da; XAVIER, S. L. O.; SOUZA FILHO, M. F. de; SILVA, W. R. da; NASCIMENTO, D. B. do; DEUS, E. da G. de. Plantas hospedeiras e parasitóides (Hym., Braconidae) de Anastrepha spp. (Dip., Tephritidae) na Ilha de Santana, Estado do Amapá. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 21., 2006, Recife. Resumos... Recife: Universidade Federal Rural de Pernambuco: SEB, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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11. | | SILVA, R. A. da; NASCIMENTO, D. B. do; DEUS, E. da G. de; SOUZA, G. D. de; OLIVEIRA, L. P. S. de. Hospedeiros e parasitóides de Anastrepha spp. (Diptera: Tephritidae) em Itaubal do Piririm, estado do Amapá, Brasil. Ciência Rural, Santa Maria, v. 37, n. 2, p. 557-560, mar./abr. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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12. | | GALINDO, G. M.; OLIVEIRA, L. P. de; MAGALHÃES, A. L. R.; TEODORO, A. L.; ANDRADE, A. P. de; ARAUJO, G. G. L. de; SANTOS, K. C. dos; NASCIMENTO, D. B. do. Atributos químico-bromatológicos, cinética de degradação e digestibilidade in vitro da matéria seca da Poincianella bracteosa (Tul) L. P. Queiroz. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 12.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 18.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE SISTEMAS DE PRODUÇÃO DE RUMINANTES, 5.; SIMPÓSIO DE PRODUÇÃO ANIMAL DO VALE DO SÃO FRANCISCO, 6.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE FORRAGICULTURA E PASTAGENS, 5.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE CONSERVAÇÃO E UTILIZAÇÃO DE RECURSOS GENÉTICOS ANIMAIS, 6.; SIMPÓSIO NORDESTINO SOBRE AMBIÊNCIA, BEM-ESTAR ANIMAL E CONVIVÊNCIA COM O SEMIÁRIDO, 1.; SIMPÓSIO IMPORTÂNCIA DAS PASTAGENS NATIVAS PARA A SUSTENTABILIDADE PECUÁRIA NO SEMIÁRIDO; FÓRUM DE COORDENADORES DE PROGRAMAS DE PÓS-GRADUAÇÃO EM ZOOTECNIA E RECURSOS PESQUEIROS DO NORDESTE, 7.; FÓRUM DE INTEGRAÇÃO ENTRE A ACADEMIA, AGENTES DE EXTENSÃO RURAL E PRODUTORES, 1. 2017, Juazeiro, BA. Construindo pontes entre o ensino, a pesquisa e a extensão: anais. Petrolina: Univasf: Embrapa Semiárido: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, Sertão de Pernambuco, 2017. p. 787-789. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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13. | | PASSOS, J. F.; NASCIMENTO, D. B.; MENEZES, R. S. T.; ADAIME, R.; ARAÚJO, E. L.; LIMA, K. M.; ZUCCHI, R. A.; TELES, B. R.; NASCIMENTO, R. R.; ARCE, R. R.; BARR, N. B.; MCPHERON, B. A.; SILVA, J. G. Genetic structure and diversity in Brazilian populations of Anastrepha obliqua (Diptera: Tephritidae). Plos One, v. 13, n. 12, e0208997, p. 1-14, Dec. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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14. | | ARAÚJO, C. de A.; MAGALHÃES, A. L. R.; ARAUJO, G. G. L. de; CAMPOS, F. S.; GOIS, G. C.; SANTOS, K. C. dos; MATOS, M. H. T. de; NASCIMENTO, D. B. do; SANTOS, N. S. Correlation between mineral profile, physical-chemical characteristics, and proximate composition of meat from Santa Ines ewes under water restriction. Semina. Ciências Agrárias, v. 44, n. 2, p. 529-548, mar./abr. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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15. | | PESSOA, D. V.; ANDRADE, A. P. de; MAGALHÃES, A. L. R.; TEODORO, A. L.; SANTOS, D. C. dos; ARAUJO, G. G. L. de; MEDEIROS, A. N. de; NASCIMENTO, D. B. do; VALENÇA, R. de L.; CARDOSO, D. B. Forage cactus of the genus Opuntia in different with the phenological phase: nutritional value. Journal of Arid Environments, v. 181, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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16. | | PESSOA, D. V.; ANDRADE, A. P. de; MAGALHÃES, A. L. R.; TEODORO, A. L.; SANTOS, D. C. do; ARAUJO, G. G. L. de; MEDEIROS, A. N. de; NASCIMENTO, D. B. do; VALENÇA, R. de L. Forage nutritional differences within the genus Opuntia. Journal of Arid Environments,v. 181, 104243, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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17. | | LEMOS, L. do N.; SILVA, R. A. da; JESUS, C. R. de; SILVA, W. R. da; DEUS, E. da G.; NASCIMENTO, D. B. do; SOUZA FILHO, M. F. de. Índice de infestação de taperebá (Spondias monbin) por Anastrepha spp. (Dip., Tephritidae) em quatro municípios do estado do Amapá. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 22., 2008, Uberlândia. Ciência, tecnologia e inovação: resumos. Viçosa: UFV, 2008. 1 CD-ROM. Resumo 1541-2. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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18. | | GODOI, P. F. A.; MAGALHÃES, A. L. R.; ARAUJO, G. G. L. de; MELO, A. A. S. de; SILVA, T. S.; GOIS, G. C.; SANTOS, K. C. dos; NASCIMENTO, D. B. do; SILVA, P. B. da; OLIVEIRA, J. S. de; SANTOS, E. M.; SILVA, T. G. F. da; ZANINE, A. de M.; FERREIRA, D. de J.; VOLTOLINI, T. V.; CAMPOS, F. S. Chemical properties, ruminal fermentation, gas production and digestibility of silages composed of spineless cactus and tropical forage plants for sheep feeding. Animals, v. 14, 552, 2024. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 18 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
18/02/2021 |
Data da última atualização: |
18/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
PESSOA, D. V.; ANDRADE, A. P. de; MAGALHÃES, A. L. R.; TEODORO, A. L.; SANTOS, D. C. dos; ARAUJO, G. G. L. de; MEDEIROS, A. N. de; NASCIMENTO, D. B. do; VALENÇA, R. de L.; CARDOSO, D. B. |
Afiliação: |
Diana Valadares Pessoa; Albericio Pereira de Andrade; André Luiz Rodrigues Magalhães; Ana Lúcia Teodoro; Djalma Cordeiro dos Santos; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; Ariosvaldo Nunes de Medeiros; Daniel Bezerra do Nascimento; Roberta de Lima Valença; Daniel Barros Cardoso. |
Título: |
Forage cactus of the genus Opuntia in different with the phenological phase: nutritional value. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Arid Environments, v. 181, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jaridenv.2020.104243 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study is to evaluate the bromatological composition, carbohydrate fractionation, in vitro digestibility and gas production of varieties of forage cactus of the genus Opuntia, associated with different phenological phases. The experiment was conducted in a completely randomized design in a 5 × 3 factorial arrangement consisting of five forage cactus varieties of the genus Opuntia ((IPA-20 (Opuntia ficus-indica Mill), Gigante (Opuntia ficus-indica Mill), Erect Prickly Pear (EPP) (Opuntia stricta Haw), African Prickly Pear (APP) (Opuntia undulata) and F-08 (Opuntia atropes Rose)). and three phenological phases (young, intermediate and mature). The concentrations of neutral detergent fiber and the C ratio of carbohydrates were lower in the Erect Prickly Pear (EPP) variety, in this same variety, a higher proportion of pectin was observed along with the giant variety and higher in vitro digestibility, with similar digestibility for the African Prickly Pear (APP) and F-08. The concentration of total carbohydrates was higher in the IPA-20 variety since the gas production adjusted by the bicompartmental model was higher for APP. Was observed in all varieties greater concentration of neutral detergent fiber and the C fraction of the carbohydrates in the mature cladodes. In vitro digestibility of mature phase was also superior in all varieties except APP. The Erect Prickly Pear and African Prickly Pear varieties present best nutritional value for feeding ruminants and mature phase is the least relevant. MenosThe objective of this study is to evaluate the bromatological composition, carbohydrate fractionation, in vitro digestibility and gas production of varieties of forage cactus of the genus Opuntia, associated with different phenological phases. The experiment was conducted in a completely randomized design in a 5 × 3 factorial arrangement consisting of five forage cactus varieties of the genus Opuntia ((IPA-20 (Opuntia ficus-indica Mill), Gigante (Opuntia ficus-indica Mill), Erect Prickly Pear (EPP) (Opuntia stricta Haw), African Prickly Pear (APP) (Opuntia undulata) and F-08 (Opuntia atropes Rose)). and three phenological phases (young, intermediate and mature). The concentrations of neutral detergent fiber and the C ratio of carbohydrates were lower in the Erect Prickly Pear (EPP) variety, in this same variety, a higher proportion of pectin was observed along with the giant variety and higher in vitro digestibility, with similar digestibility for the African Prickly Pear (APP) and F-08. The concentration of total carbohydrates was higher in the IPA-20 variety since the gas production adjusted by the bicompartmental model was higher for APP. Was observed in all varieties greater concentration of neutral detergent fiber and the C fraction of the carbohydrates in the mature cladodes. In vitro digestibility of mature phase was also superior in all varieties except APP. The Erect Prickly Pear and African Prickly Pear varieties present best nutritional value for feeding ruminants... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Alimentação de ruminante; Composição bromatológica; Fracionamento de carboidratos; Valor nutricional. |
Thesagro: |
Bromatologia; Digestibilidade In Vitro; Fenologia; Opuntia Ficus Indica; Palma Forrageira. |
Thesaurus NAL: |
In vitro digestibility; Opuntia. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221293/1/Forage-cactus-of-the-genus-Opuntia-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 02699naa a2200373 a 4500 001 2130111 005 2021-02-18 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jaridenv.2020.104243$2DOI 100 1 $aPESSOA, D. V. 245 $aForage cactus of the genus Opuntia in different with the phenological phase$bnutritional value.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe objective of this study is to evaluate the bromatological composition, carbohydrate fractionation, in vitro digestibility and gas production of varieties of forage cactus of the genus Opuntia, associated with different phenological phases. The experiment was conducted in a completely randomized design in a 5 × 3 factorial arrangement consisting of five forage cactus varieties of the genus Opuntia ((IPA-20 (Opuntia ficus-indica Mill), Gigante (Opuntia ficus-indica Mill), Erect Prickly Pear (EPP) (Opuntia stricta Haw), African Prickly Pear (APP) (Opuntia undulata) and F-08 (Opuntia atropes Rose)). and three phenological phases (young, intermediate and mature). The concentrations of neutral detergent fiber and the C ratio of carbohydrates were lower in the Erect Prickly Pear (EPP) variety, in this same variety, a higher proportion of pectin was observed along with the giant variety and higher in vitro digestibility, with similar digestibility for the African Prickly Pear (APP) and F-08. The concentration of total carbohydrates was higher in the IPA-20 variety since the gas production adjusted by the bicompartmental model was higher for APP. Was observed in all varieties greater concentration of neutral detergent fiber and the C fraction of the carbohydrates in the mature cladodes. In vitro digestibility of mature phase was also superior in all varieties except APP. The Erect Prickly Pear and African Prickly Pear varieties present best nutritional value for feeding ruminants and mature phase is the least relevant. 650 $aIn vitro digestibility 650 $aOpuntia 650 $aBromatologia 650 $aDigestibilidade In Vitro 650 $aFenologia 650 $aOpuntia Ficus Indica 650 $aPalma Forrageira 653 $aAlimentação de ruminante 653 $aComposição bromatológica 653 $aFracionamento de carboidratos 653 $aValor nutricional 700 1 $aANDRADE, A. P. de 700 1 $aMAGALHÃES, A. L. R. 700 1 $aTEODORO, A. L. 700 1 $aSANTOS, D. C. dos 700 1 $aARAUJO, G. G. L. de 700 1 $aMEDEIROS, A. N. de 700 1 $aNASCIMENTO, D. B. do 700 1 $aVALENÇA, R. de L. 700 1 $aCARDOSO, D. B. 773 $tJournal of Arid Environments$gv. 181, 2020.
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