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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
09/07/1997 |
Data da última atualização: |
24/05/2018 |
Autoria: |
OLIVEIRA, L. M. de. |
Título: |
Efeito de diferentes dosagens de nitrogenio via irrigacao na cultura do pimentao (Capsicum annuum L.). |
Ano de publicação: |
1996 |
Fonte/Imprenta: |
Cruz das Almas: UFBA, 1996. |
Páginas: |
89p. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Tese Mestrado. |
Conteúdo: |
O trabalho avaliou o efeito de cinco doses de nitrogenio, aplicado via agua de irrigacao, no crescimento e produtividade do pimentao. Foram avaliadas a doses de 0, 45, 90, 135 e 180 KG/ha de nitrogenio, parcelados em 8 aplicacoes durante o ciclo da cultura e com uma frequencia de 15 dias. O delineamento experimental foi blocos casualizados, tendo cada tratamento quatro repeticos. a irrigacao da aea experimental foi por gotejamento e injecao do fertilizantes pelo metodo do tanque de derivacao de fluxo. As irrigacoes foram feitas com base na evaporacao da agua do tanque Classe A. Foram determinados peso frsco das plantas e peso seco de talos, folhas e frutos. Alem da analise de crescimento foram ainda determinados a produtividade da cultura, peso medio dos frutos e numero de frutos por planta. Houve resposta significativa do rendimento da cultura e do numero de frutos por planta com o aumento das doses de nitrogenio aplicadas no solo. O rendimento fisico foi de 32,97 t.ha para a dose de 120 kg de N.ha. Esta mesma dose promoveu uma produtividade de 32,06 frutos por planta para o total das colheitas. Nao houve efeito significativo das doses de nitrogenio sobre o peso medio dos frutos. As doses crescentes de nitrogenio provocaram efeitos lineares sobre o acumulo de materia seca e teor de agua na planta. O aumento de nitrogenio no solo implicou no aumento do teor de nitrogenio nas folhas e por outro lado, reduziu os teores de zinco e boro nos tecidos foliares. |
Palavras-Chave: |
Fetirrigacao. |
Thesagro: |
Capsicum Annuum; Irrigação; Nitrogênio; Pimentão; Uréia. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
04/01/2019 |
Data da última atualização: |
27/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 5 |
Autoria: |
NASCIMENTO, A. M. de S.; SOUZA, J. F. de; LIMA, M. dos S.; PEREIRA, G. E. |
Afiliação: |
Antonio Mendes de Souza Nascimento, Department of Technology and Social Sciences (DTCS III), Campus Juazeiro, Bahia State University, Edgard Chastinet Avenue, Juazeiro, BA 48905-680, Brazil; antonioenologia@gmail.com (A.M.d.S.N.); joyce.fagundes08@gmail.com (J.F.d.S.); Joyce Fagundes de Souza, Department of Technology and Social Sciences (DTCS III), Campus Juazeiro, Bahia State University, Edgard Chastinet Avenue, Juazeiro, BA 48905-680, Brazil; antonioenologia@gmail.com (A.M.d.S.N.); joyce.fagundes08@gmail.com (J.F.d.S.); Marcos dos Santos Lima, Department of Food Technology, Campus Petrolina, Federal Institute of Sertão Pernambucano, Rodovia BR 407, Km 08, S/N, Jardim São Paulo, Petrolina, PE 56314-520, Brazil; marcos.santos@ifsertao-pe.edu.br; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV. |
Título: |
Volatile profiles of sparkling wines produced by the traditional method from a Semi-Arid Region. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Beverages, v. 4, n. 103, p. 1-12, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
São Francisco Valley (SFV) is located in Northeastern Brazil, in a tropical semi-arid region where one vine can produce two harvests per year, due to high temperatures, solar radiation rates, and irrigation throughout the year. This is the main characteristic iffering this from other winegrowing region in the world. The objective of this study was to characterize volatile profiles of sparkling wines produced by the traditional method, using Chenin Blanc and Syrah grapes, the two main varieties used for white and red wines, respectively, grown in the region. The sparkling wines remained on lees for six months maturing. The sparkling wines were characterized by the parameters density, pH, total titratable and volatile acidities, residual sugars, dry extract, alcohol content, total phenolic compounds, in vitro antioxidant activity and volatile fraction. The volatile fraction extraction was performed by the HS-SPME technique and tentative identification of the volatile compounds was carried out with GC-MS using the scan mode. A total of 33 volatile compounds were identified, among them 11 alcohols, 13 esters, five carboxylic acids, and four different chemical classes. The volatile profile of Chenin Blanc sparkling wine was associated mainly to 2,3-butanediol, 3-ethoxypropan-1-ol, diethyl succinate, and ethyl decanoate, while Syrah sparkling wine was characterized by benzaldehyde, butyric acid, and some acetates. This study reported for the first time volatile profiles of traditional sparkling wines from SFV, as new products, contributing to better understand the quality potential of these beverages for a tropical semi-arid region. Keywords: São Francisco Valley; Syrah and Chenin Blanc grape varieties; GC-MS; sparkling wine; volatile compounds MenosSão Francisco Valley (SFV) is located in Northeastern Brazil, in a tropical semi-arid region where one vine can produce two harvests per year, due to high temperatures, solar radiation rates, and irrigation throughout the year. This is the main characteristic iffering this from other winegrowing region in the world. The objective of this study was to characterize volatile profiles of sparkling wines produced by the traditional method, using Chenin Blanc and Syrah grapes, the two main varieties used for white and red wines, respectively, grown in the region. The sparkling wines remained on lees for six months maturing. The sparkling wines were characterized by the parameters density, pH, total titratable and volatile acidities, residual sugars, dry extract, alcohol content, total phenolic compounds, in vitro antioxidant activity and volatile fraction. The volatile fraction extraction was performed by the HS-SPME technique and tentative identification of the volatile compounds was carried out with GC-MS using the scan mode. A total of 33 volatile compounds were identified, among them 11 alcohols, 13 esters, five carboxylic acids, and four different chemical classes. The volatile profile of Chenin Blanc sparkling wine was associated mainly to 2,3-butanediol, 3-ethoxypropan-1-ol, diethyl succinate, and ethyl decanoate, while Syrah sparkling wine was characterized by benzaldehyde, butyric acid, and some acetates. This study reported for the first time volatile profiles of traditi... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Chenin Blanc grape varieties; GC-MS; São Francisco Valley; Sparkling wine; Syrah grape varieties. |
Thesagro: |
Uva. |
Thesaurus NAL: |
Volatile compounds. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/189794/1/beverages-04-00103.pdf
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Marc: |
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