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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
04/03/2015 |
Data da última atualização: |
04/03/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
GUIMARAES, D. P.; LANDAU, E. C.; SOUSA, D. L. de. |
Afiliação: |
DANIEL PEREIRA GUIMARAES, CNPMS; ELENA CHARLOTTE LANDAU, CNPMS; DENISE LUZ DE SOUSA, Estagiária. |
Título: |
Agricultura irrigada e estiagem na Bacia do Rio São Francisco. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO REGIONAL DE GEOPROCESSAMENTO E SENSORIAMENTO REMOTO, 7., 2014, Aracaju. Geotecnologias: inovações e desenvolvimento: anais. Aracaju: UFS, 2014. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
GEONORDESTE 2014. |
Conteúdo: |
As fortes estiagens ocorridas nas Regiões Nordeste (2011-2013) e Sudeste (2014) causaram alto impacto na oferta hídrica do Rio São Francisco. Este trabalho efetuou o levantamento das áreas irrigadas por pivôs centrais na bacia hidrográfica do Rio São Francisco em julho/agosto de 2014. Foram usadas imagens do satélite Landsat 8 para facilitar a identificação das áreas irrigadas, e imagens do sensor MODIS a bordo dos satélites TERRA e AQUA, para a geração das séries temporais de NDVI. Os resultados mostraram a existência de 5.085 pivôs (350 mil ha irrigados), estando 2.600 destes (194 mil hectares) ativos em julho/agosto de 2014. Considerando uma lâmina média de irrigação diária de 4 mm, estima-se um consumo de água de aproximadamente 90 m3/s para uso na irrigação. De acordo com o Boletim Diário da Operação da ONS, o volume de água afluente nas represas de Três Marias e Sobradinho foi de 22 e 500 m3/s em 21/08/2014, respectivamente. Os resultados evidenciam a necessidade de melhoria nos planos de gerenciamento dos recursos hídricos, para racionalização do uso da água, subsidiando a política nacional de recursos hídricos. A metodologia adotada mostrou-se aplicável para a identificação e monitoramento em tempo real da agricultura irrigada por pivôs centrais. |
Palavras-Chave: |
NDVI. |
Thesagro: |
Bacia hidrográfica; Irrigação; Pivô central; Recurso hídrico. |
Thesaurus Nal: |
Irrigation; Water resources; Watersheds. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/119280/1/Agricultura-irrigada.pdf
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Marc: |
LEADER 02094nam a2200241 a 4500 001 2010580 005 2015-03-04 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGUIMARAES, D. P. 245 $aAgricultura irrigada e estiagem na Bacia do Rio São Francisco.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO REGIONAL DE GEOPROCESSAMENTO E SENSORIAMENTO REMOTO, 7., 2014, Aracaju. Geotecnologias: inovações e desenvolvimento: anais. Aracaju: UFS$c2014 500 $aGEONORDESTE 2014. 520 $aAs fortes estiagens ocorridas nas Regiões Nordeste (2011-2013) e Sudeste (2014) causaram alto impacto na oferta hídrica do Rio São Francisco. Este trabalho efetuou o levantamento das áreas irrigadas por pivôs centrais na bacia hidrográfica do Rio São Francisco em julho/agosto de 2014. Foram usadas imagens do satélite Landsat 8 para facilitar a identificação das áreas irrigadas, e imagens do sensor MODIS a bordo dos satélites TERRA e AQUA, para a geração das séries temporais de NDVI. Os resultados mostraram a existência de 5.085 pivôs (350 mil ha irrigados), estando 2.600 destes (194 mil hectares) ativos em julho/agosto de 2014. Considerando uma lâmina média de irrigação diária de 4 mm, estima-se um consumo de água de aproximadamente 90 m3/s para uso na irrigação. De acordo com o Boletim Diário da Operação da ONS, o volume de água afluente nas represas de Três Marias e Sobradinho foi de 22 e 500 m3/s em 21/08/2014, respectivamente. Os resultados evidenciam a necessidade de melhoria nos planos de gerenciamento dos recursos hídricos, para racionalização do uso da água, subsidiando a política nacional de recursos hídricos. A metodologia adotada mostrou-se aplicável para a identificação e monitoramento em tempo real da agricultura irrigada por pivôs centrais. 650 $aIrrigation 650 $aWater resources 650 $aWatersheds 650 $aBacia hidrográfica 650 $aIrrigação 650 $aPivô central 650 $aRecurso hídrico 653 $aNDVI 700 1 $aLANDAU, E. C. 700 1 $aSOUSA, D. L. de
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
26/10/2018 |
Data da última atualização: |
14/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SANTANA, M. de B.; RIBEIRO FILHO, M. R.; ALMEIDA, B. G. de; PEREIRA, G. E.; CUNHA, T. J. F.; NASCIMENTO, A. M. de S.; COSTA, K. G. da; SOUZA, J. F. de; SILVA, J. F. M. |
Afiliação: |
MAYAME DE BRITO SANTANA, UFRPE; MATEUS ROSAS RIBEIRO FILHO, UFRPE; BRIVALDO GOMES DE ALMEIDA, UFRPE; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; TONY JARBAS FERREIRA CUNHA, CPATSA; ANTONIO MENDES DE SOUZA NASCIMENTO; KALINE GOMES DA COSTA; JOYCE FAGUNDES DE SOUZA; JAMILLA FIAMA MAIA SILVA. |
Título: |
Productivity and quality of Tempranillo grapes cultivated on three different soils in the Sao Francisco Valley, Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: WORLD CONGRESS OF SOIL SCIENCE, 21., 2018, Rio de Janeiro. Soil science: beyond food and fuel: proceedings. Rio de Janeiro: SBCS, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazilian viticulture ocupies an area of 81 thousand hectares, with vineyards planted from extreme south until regions nearby equator line. At northeast of Brazil, especially at the San Francisco Valley, occured an expansion of grapevine culture, due to ideal conditions of soil and climate, obtaining more than one harvest per year. Studies aiming the grapevine zoning of the region indicates the potential of several cultivars adapted to local conditions and suitable to contribute for the typicality of the wines, as for example, using grapes from Tempranillo cultivar. The objective of this work was to evaluate the productivity of Tempranillo cultivar grapevines on three different soil types and how these soils interfere on fruit quality. The study took place at Santa Maria farm, with Tempranillo cultivar, producing 2 harvests in 2017 (May and November) in an eight year stablished vineyard, growed in spalier, at the county of Lagoa Grande-Pernambuco State, Brazil. Three soil profiles were described and sampled, identified as: Argissolo Vermelho-Amarelo Eutrófico abrúptico plintossólico (Ultisol), Argissolo Amarelo Eutrófico abrúptico (Ultisol), with medium texture and Argissolo Amarelo Eutrófico abrúptico (Ultisol), with coarse texture, abunding with gravel and pebbles. The area of each soil was delimited, and in these areas were harvested grapes, counted, weighed, and measured the pH, total soluble solids (ºBrix), total titratable acidity (TTA) of the must and the mass and volume of 100 berries. The Yellow Argisol with medium texture presented average yield aproximately 20% higher than the Red-Yellow Argisol on both harvest, while the Red-Yellow Argisol presented lower productivity in comparison to the two other types of soil on both harvest. However, this lower productivity can promote concentration levels of phenolic and aromatic compounds, wich have great importance in enology, since they are related directly or indirectly to wine quality, being responsable for its color, body and astringency. The number and weight of bunches per plant also presented higher values on the area of the Yellow Argisol with medium texture, differing statistically from the other areas on the winter harvest. The pH, ºBrix, TTA, mass and volume of bunches did not differ statistically on both harvests. Also, differences can be noticed between the values that can lead to wine production with different quality, so that can aggregate value to the product. MenosBrazilian viticulture ocupies an area of 81 thousand hectares, with vineyards planted from extreme south until regions nearby equator line. At northeast of Brazil, especially at the San Francisco Valley, occured an expansion of grapevine culture, due to ideal conditions of soil and climate, obtaining more than one harvest per year. Studies aiming the grapevine zoning of the region indicates the potential of several cultivars adapted to local conditions and suitable to contribute for the typicality of the wines, as for example, using grapes from Tempranillo cultivar. The objective of this work was to evaluate the productivity of Tempranillo cultivar grapevines on three different soil types and how these soils interfere on fruit quality. The study took place at Santa Maria farm, with Tempranillo cultivar, producing 2 harvests in 2017 (May and November) in an eight year stablished vineyard, growed in spalier, at the county of Lagoa Grande-Pernambuco State, Brazil. Three soil profiles were described and sampled, identified as: Argissolo Vermelho-Amarelo Eutrófico abrúptico plintossólico (Ultisol), Argissolo Amarelo Eutrófico abrúptico (Ultisol), with medium texture and Argissolo Amarelo Eutrófico abrúptico (Ultisol), with coarse texture, abunding with gravel and pebbles. The area of each soil was delimited, and in these areas were harvested grapes, counted, weighed, and measured the pH, total soluble solids (ºBrix), total titratable acidity (TTA) of the must and the mass and vol... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Variedade Tempranillo; Vinhos tropicais; Vitivinicultura. |
Thesagro: |
Solo; Solo Tropical; Uva; Vinho. |
Thesaurus NAL: |
Tropical soils; Vitis. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/185186/1/Tony1.pdf
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Marc: |
LEADER 03486nam a2200313 a 4500 001 2098278 005 2023-12-14 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTANA, M. de B. 245 $aProductivity and quality of Tempranillo grapes cultivated on three different soils in the Sao Francisco Valley, Brazil.$h[electronic resource] 260 $aIn: WORLD CONGRESS OF SOIL SCIENCE, 21., 2018, Rio de Janeiro. Soil science: beyond food and fuel: proceedings. Rio de Janeiro: SBCS$c2018 520 $aBrazilian viticulture ocupies an area of 81 thousand hectares, with vineyards planted from extreme south until regions nearby equator line. At northeast of Brazil, especially at the San Francisco Valley, occured an expansion of grapevine culture, due to ideal conditions of soil and climate, obtaining more than one harvest per year. Studies aiming the grapevine zoning of the region indicates the potential of several cultivars adapted to local conditions and suitable to contribute for the typicality of the wines, as for example, using grapes from Tempranillo cultivar. The objective of this work was to evaluate the productivity of Tempranillo cultivar grapevines on three different soil types and how these soils interfere on fruit quality. The study took place at Santa Maria farm, with Tempranillo cultivar, producing 2 harvests in 2017 (May and November) in an eight year stablished vineyard, growed in spalier, at the county of Lagoa Grande-Pernambuco State, Brazil. Three soil profiles were described and sampled, identified as: Argissolo Vermelho-Amarelo Eutrófico abrúptico plintossólico (Ultisol), Argissolo Amarelo Eutrófico abrúptico (Ultisol), with medium texture and Argissolo Amarelo Eutrófico abrúptico (Ultisol), with coarse texture, abunding with gravel and pebbles. The area of each soil was delimited, and in these areas were harvested grapes, counted, weighed, and measured the pH, total soluble solids (ºBrix), total titratable acidity (TTA) of the must and the mass and volume of 100 berries. The Yellow Argisol with medium texture presented average yield aproximately 20% higher than the Red-Yellow Argisol on both harvest, while the Red-Yellow Argisol presented lower productivity in comparison to the two other types of soil on both harvest. However, this lower productivity can promote concentration levels of phenolic and aromatic compounds, wich have great importance in enology, since they are related directly or indirectly to wine quality, being responsable for its color, body and astringency. The number and weight of bunches per plant also presented higher values on the area of the Yellow Argisol with medium texture, differing statistically from the other areas on the winter harvest. The pH, ºBrix, TTA, mass and volume of bunches did not differ statistically on both harvests. Also, differences can be noticed between the values that can lead to wine production with different quality, so that can aggregate value to the product. 650 $aTropical soils 650 $aVitis 650 $aSolo 650 $aSolo Tropical 650 $aUva 650 $aVinho 653 $aVariedade Tempranillo 653 $aVinhos tropicais 653 $aVitivinicultura 700 1 $aRIBEIRO FILHO, M. R. 700 1 $aALMEIDA, B. G. de 700 1 $aPEREIRA, G. E. 700 1 $aCUNHA, T. J. F. 700 1 $aNASCIMENTO, A. M. de S. 700 1 $aCOSTA, K. G. da 700 1 $aSOUZA, J. F. de 700 1 $aSILVA, J. F. M.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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