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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Estudos e Capacitação; Embrapa Florestas; Embrapa Hortaliças; Embrapa Instrumentação; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pantanal; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Solos; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Estudos e Capacitação; Embrapa Florestas; Embrapa Hortaliças; Embrapa Instrumentação... Mostrar Todas |
Data corrente: |
11/01/2011 |
Data da última atualização: |
25/05/2017 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
GASQUES, J. G.; VIEIRA FILHO, J. E. R.; NAVARRO, Z. (org.). |
Afiliação: |
JOSÉ GARCIA GASQUES, MAPA; JOSÉ EUSTÁQUIO RIBEIRO VIEIRA FILHO, IPEA; ZANDER SOARES DE NAVARRO, CECAT. |
Título: |
A agricultura brasileira: desempenho, desafios e perspectivas. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF: IPEA, 2010. |
Páginas: |
298 p. |
ISBN: |
978-85-781-1050-5 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Primeira parte: Desempenho produtivo e estrutura. Cap. 1 - Produtividade total dos fatores e transformações da agricultura brasileira: análise dos dados dos censos agropecuários; Cap. 2 - Evolução recente da estrutura fundiária e propriedade rural no Brasil. Segunda parte: Mudança tecnológica e especificidades setoriais. Cap. 3 Trajetória tecnológica e aprendizado no setor agropecuário; Cap. 4 - Inovação tecnológica na agricultura, o papel da biotecnologia agrícola e a emergência de mercados regulados; Cap. 5 - Mudanças e reiteração da heterogeneidade do mercado de trabalho agrícola. terceira parte: Segmentações sociais e disputas sociopolíticas. Cap. 6 - Os desafios das agriculturas brasileiras; Cap. 7 - A agricultura familiar no Brasil: entre a política e as transformações da vida econômica. Quarta parte: Qual o futuro da agricultura? Cap. 8 - A expansão produtividade em regiões rurais - há um dilema entre crescimento econômico, coesão social e conservação ambiental?; Cap. 9 - Política agrícola no Brasil: subsídios e investimentos; Cap. 10 - A dificuldade de mudar: o caso da política agrícola no Brasil; Cap. 11: Ganhar tempo é possível? |
Palavras-Chave: |
Brasil; Desempenho produtivo; Desenvolvimento agrário; Mercado agrícola; Pequeno agricultor; Perspectiva; Politica agricola-Brasil; Produtividade agrícola; Tecnologia agropecuária. |
Thesagro: |
Abastecimento; Agricultura; Desenvolvimento rural; Economia; Mudança Tecnológica; Política Agrícola; Produtividade. |
Categoria do assunto: |
-- B Sociologia Rural E Economia e Indústria Agrícola P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/47917/1/A-agricultura-brasileira-livro-IPEA.pdf
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Marc: |
LEADER 02158nam a2200349 a 4500 001 1904332 005 2017-05-25 008 2010 bl uuuu 00u1 u #d 020 $a978-85-781-1050-5 100 1 $aGASQUES, J. G. 245 $aA agricultura brasileira$bdesempenho, desafios e perspectivas. 260 $aBrasília, DF: IPEA$c2010 300 $a298 p. 520 $aPrimeira parte: Desempenho produtivo e estrutura. Cap. 1 - Produtividade total dos fatores e transformações da agricultura brasileira: análise dos dados dos censos agropecuários; Cap. 2 - Evolução recente da estrutura fundiária e propriedade rural no Brasil. Segunda parte: Mudança tecnológica e especificidades setoriais. Cap. 3 Trajetória tecnológica e aprendizado no setor agropecuário; Cap. 4 - Inovação tecnológica na agricultura, o papel da biotecnologia agrícola e a emergência de mercados regulados; Cap. 5 - Mudanças e reiteração da heterogeneidade do mercado de trabalho agrícola. terceira parte: Segmentações sociais e disputas sociopolíticas. Cap. 6 - Os desafios das agriculturas brasileiras; Cap. 7 - A agricultura familiar no Brasil: entre a política e as transformações da vida econômica. Quarta parte: Qual o futuro da agricultura? Cap. 8 - A expansão produtividade em regiões rurais - há um dilema entre crescimento econômico, coesão social e conservação ambiental?; Cap. 9 - Política agrícola no Brasil: subsídios e investimentos; Cap. 10 - A dificuldade de mudar: o caso da política agrícola no Brasil; Cap. 11: Ganhar tempo é possível? 650 $aAbastecimento 650 $aAgricultura 650 $aDesenvolvimento rural 650 $aEconomia 650 $aMudança Tecnológica 650 $aPolítica Agrícola 650 $aProdutividade 653 $aBrasil 653 $aDesempenho produtivo 653 $aDesenvolvimento agrário 653 $aMercado agrícola 653 $aPequeno agricultor 653 $aPerspectiva 653 $aPolitica agricola-Brasil 653 $aProdutividade agrícola 653 $aTecnologia agropecuária 700 1 $aVIEIRA FILHO, J. E. R. 700 1 $aNAVARRO, Z.
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Registro original: |
Embrapa Estudos e Capacitação (CECAT) |
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Biblioteca |
ID |
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Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
11/03/2010 |
Data da última atualização: |
16/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CANDÉA, T. V.; NAKANO, L. A.; MATTIETTO, R. A.; CABRAL, L. M. C.; MATTA, V. M. |
Afiliação: |
T. V. CANDÉA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; L. A. NAKANO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; RAFAELLA DE ANDRADE MATTIETTO, CPATU; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA. |
Título: |
Formulation and quality evaluation of a clarified mixed fruit juice. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: EUROPEAN FEDERATION OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY CONFERENCE, 2009, Budapest. New Challenges in food preservation: processing - safety - sustainability. [S.l.]: Effost, 2009. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Fruit juice marketing has been continuously increasing all over the world due to the consumers search by natural and healthy products added to their potentiality as functional. The objective of this work was to study the formulation of a clarified mixed fruit juice based on their bioactive compounds. The raw materials were açaí pulp, pineapple and grape juice, chosen due to their composition on sugars and organic acids aiming at sensory acceptability and bioactive composition. Açaí and pineapple were clarified by microfiltration using ceramic membranes with 0.022m2 of filtration surface and their permeate fractions were collected in sanitized packages and afterwards frozen storage. The commercial pure grape juice is already clarified and did not require this process step. A two factor simplex-centroid design was used for the formulation, fixing the açaí juice concentration and varying only the two other juices contents performing five treatments. The formulated juices were analyzed for determination of anthocyanins and total phenolics. The results showed an expected behavior of a positive correlation between the concentrations of these functional classes of compounds and the grape juice content. As the açaí concentration is fixed, grape is the component richer in both phenolics and anthocyanins, which explain the results. The formulation containing 20% açaí, 80% pineapple and no grape presented the lowest values, 4.34 mg/100g anthocyanins and 68.95 mg/100g total phenolics, while the highest values, 20.87 mg/100g anthocyanins and 175.21 mg/100g phenolics were verified in the formulation that contained 20% açaí, no pineapple and 80% grape. The Tukey test showed significant difference between the five formulations with 95% of probability. MenosFruit juice marketing has been continuously increasing all over the world due to the consumers search by natural and healthy products added to their potentiality as functional. The objective of this work was to study the formulation of a clarified mixed fruit juice based on their bioactive compounds. The raw materials were açaí pulp, pineapple and grape juice, chosen due to their composition on sugars and organic acids aiming at sensory acceptability and bioactive composition. Açaí and pineapple were clarified by microfiltration using ceramic membranes with 0.022m2 of filtration surface and their permeate fractions were collected in sanitized packages and afterwards frozen storage. The commercial pure grape juice is already clarified and did not require this process step. A two factor simplex-centroid design was used for the formulation, fixing the açaí juice concentration and varying only the two other juices contents performing five treatments. The formulated juices were analyzed for determination of anthocyanins and total phenolics. The results showed an expected behavior of a positive correlation between the concentrations of these functional classes of compounds and the grape juice content. As the açaí concentration is fixed, grape is the component richer in both phenolics and anthocyanins, which explain the results. The formulation containing 20% açaí, 80% pineapple and no grape presented the lowest values, 4.34 mg/100g anthocyanins and 68.95 mg/100g total phenolics, w... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Açaí; Clarificação; Fruta Tropical; Suco de Fruta. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/93770/1/Sp6247.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/71061/1/2009-223.pdf
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Marc: |
LEADER 02467nam a2200205 a 4500 001 1660800 005 2022-11-16 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCANDÉA, T. V. 245 $aFormulation and quality evaluation of a clarified mixed fruit juice. 260 $aIn: EUROPEAN FEDERATION OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY CONFERENCE, 2009, Budapest. New Challenges in food preservation: processing - safety - sustainability. [S.l.]: Effost$c2009 520 $aFruit juice marketing has been continuously increasing all over the world due to the consumers search by natural and healthy products added to their potentiality as functional. The objective of this work was to study the formulation of a clarified mixed fruit juice based on their bioactive compounds. The raw materials were açaí pulp, pineapple and grape juice, chosen due to their composition on sugars and organic acids aiming at sensory acceptability and bioactive composition. Açaí and pineapple were clarified by microfiltration using ceramic membranes with 0.022m2 of filtration surface and their permeate fractions were collected in sanitized packages and afterwards frozen storage. The commercial pure grape juice is already clarified and did not require this process step. A two factor simplex-centroid design was used for the formulation, fixing the açaí juice concentration and varying only the two other juices contents performing five treatments. The formulated juices were analyzed for determination of anthocyanins and total phenolics. The results showed an expected behavior of a positive correlation between the concentrations of these functional classes of compounds and the grape juice content. As the açaí concentration is fixed, grape is the component richer in both phenolics and anthocyanins, which explain the results. The formulation containing 20% açaí, 80% pineapple and no grape presented the lowest values, 4.34 mg/100g anthocyanins and 68.95 mg/100g total phenolics, while the highest values, 20.87 mg/100g anthocyanins and 175.21 mg/100g phenolics were verified in the formulation that contained 20% açaí, no pineapple and 80% grape. The Tukey test showed significant difference between the five formulations with 95% of probability. 650 $aAçaí 650 $aClarificação 650 $aFruta Tropical 650 $aSuco de Fruta 700 1 $aNAKANO, L. A. 700 1 $aMATTIETTO, R. A. 700 1 $aCABRAL, L. M. C. 700 1 $aMATTA, V. M.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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