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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  30/08/2016
Data da última atualização:  19/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LOURENÇO, L. F. H.; TAVARES, T. S.; ARAUJO, E. A. F.; PENA, R. S.; JOELE, M. R. S. P.; CARVALHO, A. V.
Afiliação:  Lúcia F. H. Lourenço, UFPA; Tiago S. Tavares, UFPA; Eder A. F. Araujo, UFPA; Rosinelson S. Pena, UFPA; Maria Regina S. Peixoto Joele, IFPA-CAMPUS CASTANHAL; ANA VANIA CARVALHO, CPATU.
Título:  Optimization of extrusion process to obtain shrimp snacks with rice grits and polished rice grains.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  CyTA: Journal of Food, v. 14, n. 2, p. 340-348, 2016.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1080/19476337.2015.1114025
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This research studied the effect of thermoplastic extrusion on the expansion index (EI), water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), and sensory acceptance (SA) of a snack from rice grits, polished rice grains, and shrimp. A 23 factorial design was used with independent variables, temperature in the third extruder zone (63.2?96.8°C), initial moisture (106.4?173.6 g/kg), and shrimp content (16?184 g/kg), whereas EI, WAI, WSI, and SA were the responses. Through the surface-response methodology, the formulation with 80 g/kg shrimp and 130 g/kg initial moisture processed at 85°C in the third extruder zone was considered optimal. The product had good EI, WAI, and SA, 65.6 g/kg moisture, 24.0 g/kg lipids, 89.5 g/kg proteins, 34.2 kg/kg ashes, 72.4 g/kg fibers, and 714.3 g/kg carbohydrates. The product is an alternative for using rice grit, which has low commercial value, while also fully using the regional shrimp.
Palavras-Chave:  Polished rice grains; Rice grit; Shrimp snack; Thermoplastic extrusion.
Thesagro:  Arroz; Camarão; Extrusão.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/146887/1/Optimization.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU52494 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoNAPOLES, F. A. de M.; AMORIM NETO, M. da S.; SILVA, L. C.; DANTAS NETO, J. Supressao da irrigacao no algodoeiro: impactos sobre o rendimento e tecnologia de fibra. Revista de Oleaginosas e Fibrosas, v.2, n.3,p.55-60, 1999.
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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2.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, S. J. C.; BELTRAO, N. E. de M.; NASCIMENTO, J. J. V. R. DO; SILVA, P. O. DA; NÁPOLES, F. A. DE M. Fitomassa seca epígea do pinhão manso (jatropha curcas l.) submetida à adubação orgânica e química. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISA EM PINHÃO MANSO, 1., 2009, Brasília, DF. Anais...Brasília, DF: F&B Comunicação e eventos, 2009.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, G. A. V. da S.; MONTENEGRO, F. T.; LIRA, E. H. A. de; OLIVEIRA, S. J. C.; NÁPOLES, F. A. de M. Crescimento inicial do pinhão-manso (Jatropha curcas) submetido a diferentes dosagens de urina de vaca e manipueira. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 5.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 2.; FÓRUM CAPIXABA DE PINHÃO-MANSO, 1., 2012, Guarapari. Desafios e Oportunidades: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2012. p. 144
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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