Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  04/11/2020
Data da última atualização:  05/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BAENA, M. M.; COSTA, A. C.; VIEIRA, G. R.; ROCHA, R. de F. B.; RIBEIRO, A. R. B.; IBELLI, A. M. G.; MEIRELLES, S. L. C.
Afiliação:  MARIELLE MOURA BAENA, UFL; ADRIANO CARVALHO COSTA, UFG; GABRIELA RODRIGUES VIEIRA, UFL; RENATA DE FÁTIMA BRETANHA ROCHA, UFL; ANDREA ROBERTO BUENO RIBEIRO, FMU; ADRIANA MERCIA GUARATINI IBELLI, CNPSA; SARAH LAGUNA CONCEIÇÃO MEIRELLES, UFL.
Título:  Heat tolerance responses in a Bos Taurus cattle herd raised in a Brazilian climate.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Journal of Thermal Biology, v. 81, p. 162-169, 2019.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jtherbio.2019.02.017
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Knowledge of thermoregulatory responses in taurine cattle contribute to identification of animals most adapted to heat and productive when raised under Brazilian climate. The objectives were to verify the morphological and physiological responses related to adaptation to heat of taurine breeds raised under in Brazilian meteorological conditions in different seasons of the year and day periods, and to detect differences within and between breeds to know breed is most adapted. Measurements were made of 74 young bulls (n=31 Angus; n=43 Simmental) for the morphological traits: hair length (HL), number of hairs (NH), and coat thickness (CT); and for the physiological traits: respiratory rate (RR) and hair coat surface temperature (ST). The temperature-humidity index (THI) was calculated. The data were subjected to analyses of variance, cluster analysis, and principal component analysis (PCA). The THI (< 74) indicates thermal comfort. In the winter, the HL and CT higher than in the spring season (P < 0.0001) in both breeds. Angus exhibited higher HL and CT (P < 0.0001). Within each breed, the animals differed from one another for HL (P < 0.0005). In the spring, CT was similar between the breeds, differing only in the winter season. Angus had higher values (P < 0.0005) of RR and lower values (P < 0.0001) of ST. Both breeds had higher (P < 0.0001) RR and ST in the afternoon. PCA showed that NH and HL better explained variation in adaptation. In general, the breeds have sim... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Adaptabilidade; Adaptability; Qualidade da carcaça; Taurine cattle; Tropical weather.
Thesagro:  Bos Taurus; Clima Tropical; Genética Animal; Pecuária; Produção Animal; Termorregulação.
Thesaurus Nal:  Brazil; Carcass quality; Cattle production; Livestock; Thermoregulation.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA21961 - 1UPAAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  19/10/2023
Data da última atualização:  19/10/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  ARAUJO, A. M. de; SILVA, F. L. R. D.; MOTTA, M. M.; MACHADO, T. M. M.; SANTOS, D. O.; CARVALHO, G. M. C.
Afiliação:  ADRIANA MELLO DE ARAUJO, CPAMN; FRANCISCO LUIZ RIBEIRO DA SILVA, CNPC; MÁRCIA M. MOTA, ESTAGIARIA EMBRAPA MEIO-NORTE; THEA MIRIAN MEDEIROS MACHADO, UFV; DIONES OLIVEIRA SANTOS, CNPC; GERALDO MAGELA CORTES CARVALHO, CPAMN.
Título:  Evolução no rebanho de conservação de caprinos Moxotó.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  In: SIMPOSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA AMÉRICA LATINA Y EL CARIBE, SIRGEALC, 5., 2005, Montevideo, Uruguay. Resúmenes... Montevideo: Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria: Universidad de la República, Facultad de Agronomía, 2005. p. 103.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Os caprinos chegaram ao Brasil na época da colonização e foram adaptados para a convivência com o semi-árido nordestino, constituindo-se na principal fonte protéica do homem do campo nesta região. O aumento do interesse comercial pelos produtos caprinos levou ao processo sistemático de cruzamentos com raças exóticas mais produtivas, a fim de solucionar o baixo potencial genético do material existente.
Thesagro:  Caprino; Endogamia; Manejo; Método de Melhoramento; Rebanho; Tamanho.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC40633 - 1UPCRA - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional