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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
12/04/2013 |
Data da última atualização: |
27/06/2016 |
Autoria: |
MARQUES, J. M.; ISBRECHT, F. B.; LUCAS, T. M.; GUERRA, I. M. P.; DALMOLIN, A.; SILVA, R. C. da; LANGONI, H.; VIEIRA, A. V. de. |
Título: |
Detecção de anticorpos anti-Toxoplasma gondii em animais de uma comunidade rural do Mato Grosso do Sul, Brasil. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 30, n. 4, p. 889-898, out./dez. 2009. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: O presente trabalho avaliou a freqüência de anticorpos anti-Toxoplasma gondii em eqüídeos, gatos, cães, aves, suínos, bovinos e ovinos de propriedades rurais localizada no município de Eldorado, no sul do Estado do Mato Grosso do Sul. As amostras de sangue foram coletadas e o soro obtido examinado pelo método de aglutinação direta (MAD), sendo consideradas positivas amostras reagentes a títulos ? 25. A freqüência de animais reagentes ao teste de detecção de anticorpos foi: 22,89% (46/201) em aves, 5,15% (20/388) em bovinos, 47,61% (20/42) em cães, 60,87% (14/23) em eqüídeos, 57,14% (8/14) em gatos, 14,7% (5/34) em suínos e em ovinos (0/14) não houve nenhum positivo. A maioria das espécies apresentou freqüências elevadas de anticorpos, o que traz preocupação, pois aponta possibilidade de risco para os humanos uma vez que estas espécies ou compartilham as mesmas fontes de infecção com o homem ou servem de alimento para ele.
Anti-Toxoplasma gondii antibody detection in animals from farms of a rural community of south of Mato Grosso do Sul, Brasil.
Abstract: The rate of anti-Toxoplasma gondii antibodies was evaluated in equines, cats, dogs, poultry, pigs, cattle and sheep of farms in Eldorado, southern Mato Grosso do Sul. Blood samples were collected and sera were examined by the modified agglutination test (MAT), considering positives samples reactants with titers ? 25. Rates of reactor animals in the antibody detection test were: 22.89% (46/201) in poultry, 5.15% (20/388) in cattle, 47.61% (20/42) in dogs, 60.87% (14/23) in equines, 57.14% (8/14) in cats, 14.7% (5/34) in pigs. None of the sheep (0/14) were positive. High antibody rates were found in several species, a fact that raise concerns due to the possibility of risk to humans, once these animal species either share the same source of infection with humans or are food sources for them. MenosResumo: O presente trabalho avaliou a freqüência de anticorpos anti-Toxoplasma gondii em eqüídeos, gatos, cães, aves, suínos, bovinos e ovinos de propriedades rurais localizada no município de Eldorado, no sul do Estado do Mato Grosso do Sul. As amostras de sangue foram coletadas e o soro obtido examinado pelo método de aglutinação direta (MAD), sendo consideradas positivas amostras reagentes a títulos ? 25. A freqüência de animais reagentes ao teste de detecção de anticorpos foi: 22,89% (46/201) em aves, 5,15% (20/388) em bovinos, 47,61% (20/42) em cães, 60,87% (14/23) em eqüídeos, 57,14% (8/14) em gatos, 14,7% (5/34) em suínos e em ovinos (0/14) não houve nenhum positivo. A maioria das espécies apresentou freqüências elevadas de anticorpos, o que traz preocupação, pois aponta possibilidade de risco para os humanos uma vez que estas espécies ou compartilham as mesmas fontes de infecção com o homem ou servem de alimento para ele.
Anti-Toxoplasma gondii antibody detection in animals from farms of a rural community of south of Mato Grosso do Sul, Brasil.
Abstract: The rate of anti-Toxoplasma gondii antibodies was evaluated in equines, cats, dogs, poultry, pigs, cattle and sheep of farms in Eldorado, southern Mato Grosso do Sul. Blood samples were collected and sera were examined by the modified agglutination test (MAT), considering positives samples reactants with titers ? 25. Rates of reactor animals in the antibody detection test were: 22.89% (46/201) in poultry, 5.15% (20/... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Sorologia. |
Thesagro: |
Anticorpo; Epidemiologia; Toxoplasma gondii; Toxoplasmose. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02686naa a2200265 a 4500 001 1955783 005 2016-06-27 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMARQUES, J. M. 245 $aDetecção de anticorpos anti-Toxoplasma gondii em animais de uma comunidade rural do Mato Grosso do Sul, Brasil. 260 $c2009 520 $aResumo: O presente trabalho avaliou a freqüência de anticorpos anti-Toxoplasma gondii em eqüídeos, gatos, cães, aves, suínos, bovinos e ovinos de propriedades rurais localizada no município de Eldorado, no sul do Estado do Mato Grosso do Sul. As amostras de sangue foram coletadas e o soro obtido examinado pelo método de aglutinação direta (MAD), sendo consideradas positivas amostras reagentes a títulos ? 25. A freqüência de animais reagentes ao teste de detecção de anticorpos foi: 22,89% (46/201) em aves, 5,15% (20/388) em bovinos, 47,61% (20/42) em cães, 60,87% (14/23) em eqüídeos, 57,14% (8/14) em gatos, 14,7% (5/34) em suínos e em ovinos (0/14) não houve nenhum positivo. A maioria das espécies apresentou freqüências elevadas de anticorpos, o que traz preocupação, pois aponta possibilidade de risco para os humanos uma vez que estas espécies ou compartilham as mesmas fontes de infecção com o homem ou servem de alimento para ele. Anti-Toxoplasma gondii antibody detection in animals from farms of a rural community of south of Mato Grosso do Sul, Brasil. Abstract: The rate of anti-Toxoplasma gondii antibodies was evaluated in equines, cats, dogs, poultry, pigs, cattle and sheep of farms in Eldorado, southern Mato Grosso do Sul. Blood samples were collected and sera were examined by the modified agglutination test (MAT), considering positives samples reactants with titers ? 25. Rates of reactor animals in the antibody detection test were: 22.89% (46/201) in poultry, 5.15% (20/388) in cattle, 47.61% (20/42) in dogs, 60.87% (14/23) in equines, 57.14% (8/14) in cats, 14.7% (5/34) in pigs. None of the sheep (0/14) were positive. High antibody rates were found in several species, a fact that raise concerns due to the possibility of risk to humans, once these animal species either share the same source of infection with humans or are food sources for them. 650 $aAnticorpo 650 $aEpidemiologia 650 $aToxoplasma gondii 650 $aToxoplasmose 653 $aSorologia 700 1 $aISBRECHT, F. B. 700 1 $aLUCAS, T. M. 700 1 $aGUERRA, I. M. P. 700 1 $aDALMOLIN, A. 700 1 $aSILVA, R. C. da 700 1 $aLANGONI, H. 700 1 $aVIEIRA, A. V. de 773 $tSemina: Ciências Agrárias, Londrina$gv. 30, n. 4, p. 889-898, out./dez. 2009.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
10/09/2013 |
Data da última atualização: |
05/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BURITI, F. C. A.; SANTOS, K. M. O. dos; SOMBRA, V. G.; MACIEL, J. S.; SÁ, D. M. A. T.; SALLES, H. O.; OLIVEIRA, G.; PAULA, R. C. M. de; FEITOSA, J. P. A.; MOREIRA, A. C. O. M.; MOREIRA, R. A.; EGITO, A. S. do. |
Afiliação: |
Flávia C. A. Buriti, Universidade Estadual da Paraíba, Departamento de Farmácia - Campina Grande, Paraíba, Brazil; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CNPC; Venícios G. Sombra, Universidade Federal do Ceará (UFC), Departamento de Química Orgânica e Inorgânica - Fortaleza, Ceará, Brazil; Jeanny S. Maciel, UFC - Fortaleza, Ceará, Brazil; Daniele M. A. Teixeira Sá, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Ceará, Campus de Sobral - Sobral, Ceará, Brazil; HEVILA OLIVEIRA SALLES, CNPC; Gilcenara Oliveira, Universidade de Fortaleza (Unifor), Centro de Ciências Tecnológicas - Fortaleza, Ceará, Brazil; Regina C. M. de Paula, UFC - Fortaleza, Ceará, Brazil; Judith P. A. Feitosa, UFC - Fortaleza, Ceará, Brazil; Ana C. O. Monteiro Moreira, Universidade de Fortaleza (Unifor), Centro de Ciências da Saúde - Fortaleza, Ceará, Brazil; Renato A. Moreira, Universidade de Fortaleza (Unifor), Centro de Ciências da Saúde - Fortaleza, Ceará, Brazil; ANTONIO SILVIO DO EGITO VASCONCELOS, CNPC. |
Título: |
Characterisation of partially hydrolysed galactomannan from Caesalpinia pulcherrima seeds as a potential dietary fibre. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Food Hydrocolloids, v. 35, p. 512-521, March, 2014. |
DOI: |
10.1016/j.foodhyd.2013.07.015 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: A galactomannan extracted from the endosperm of Caesalpinia pulcherrima seeds was submitted to partial enzymatic hydrolysis to overcome the limitation of use of this polysaccharide as a dietary fibre ingredient, since the intact galactomannan may promote a considerable increase in the viscosity of food products, even when added at low concentrations. The total dietary fibre recovered from the partially hydrolysed galactomannan (PHGM) was 78.27%. The molar mass of PHGM and the absolute viscosity of aqueous solutions were reduced in relation to the intact galactomannan. Nevertheless, their structural characteristics were very similar when evaluated by thermogravimetric analysis, infrared spectroscopy, and also by 1 H and 13C nuclear magnetic resonance. A lack of growth promotion in the food-grade strains tested using PHGM during a preliminary in vitro fermentation assay suggests that the metabolism of these microorganisms most likely would not affect the galactomannan content in products during their production and storage. PHGM presented suitable properties to be added as an alternative dietary fibre source in a wide range of food products, particularly in beverages. |
Palavras-Chave: |
Absolute viscosity; Dietary fibre; Enzima hidrolizada; Fibra dietética; Flamboyanzinho; Galactomanano; Guar substitute; Gum. |
Thesagro: |
Galactose; Goma; Polissacarídeo; Viscosidade. |
Thesaurus NAL: |
Caesalpinia pulcherrima; Enzymatic hydrolysis; Galactomannans. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02484naa a2200445 a 4500 001 1965962 005 2019-04-05 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.foodhyd.2013.07.015$2DOI 100 1 $aBURITI, F. C. A. 245 $aCharacterisation of partially hydrolysed galactomannan from Caesalpinia pulcherrima seeds as a potential dietary fibre.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aAbstract: A galactomannan extracted from the endosperm of Caesalpinia pulcherrima seeds was submitted to partial enzymatic hydrolysis to overcome the limitation of use of this polysaccharide as a dietary fibre ingredient, since the intact galactomannan may promote a considerable increase in the viscosity of food products, even when added at low concentrations. The total dietary fibre recovered from the partially hydrolysed galactomannan (PHGM) was 78.27%. The molar mass of PHGM and the absolute viscosity of aqueous solutions were reduced in relation to the intact galactomannan. Nevertheless, their structural characteristics were very similar when evaluated by thermogravimetric analysis, infrared spectroscopy, and also by 1 H and 13C nuclear magnetic resonance. A lack of growth promotion in the food-grade strains tested using PHGM during a preliminary in vitro fermentation assay suggests that the metabolism of these microorganisms most likely would not affect the galactomannan content in products during their production and storage. PHGM presented suitable properties to be added as an alternative dietary fibre source in a wide range of food products, particularly in beverages. 650 $aCaesalpinia pulcherrima 650 $aEnzymatic hydrolysis 650 $aGalactomannans 650 $aGalactose 650 $aGoma 650 $aPolissacarídeo 650 $aViscosidade 653 $aAbsolute viscosity 653 $aDietary fibre 653 $aEnzima hidrolizada 653 $aFibra dietética 653 $aFlamboyanzinho 653 $aGalactomanano 653 $aGuar substitute 653 $aGum 700 1 $aSANTOS, K. M. O. dos 700 1 $aSOMBRA, V. G. 700 1 $aMACIEL, J. S. 700 1 $aSÁ, D. M. A. T. 700 1 $aSALLES, H. O. 700 1 $aOLIVEIRA, G. 700 1 $aPAULA, R. C. M. de 700 1 $aFEITOSA, J. P. A. 700 1 $aMOREIRA, A. C. O. M. 700 1 $aMOREIRA, R. A. 700 1 $aEGITO, A. S. do 773 $tFood Hydrocolloids$gv. 35, p. 512-521, March, 2014.
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