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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  04/08/2022
Data da última atualização:  05/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AGUALONGO, D. A. P.; SILVA, C. J. da; GARCIA, N.; OLIVEIRA, F. K. de; SHIMOIA, E. P.; POSSO, D. A.; OLIVEIRA, A. C. B. de; OLIVEIRA, D. dos S. C. de; AMARANTE, L. do.
Afiliação:  DARWIN ALEXIS POMAGUALLI AGUALONGO, UFPEL; CRISTIANE JOVELINA DA-SILVA, UFPEL; NATÁLIA GARCIA, UFPEL; FABIANE KLETKE DE OLIVEIRA, UFPEL; EDUARDO PEREIRA SHIMOIA; DOUGLAS ANTÔNIO POSSO, UFPEL; ANA CLAUDIA BARNECHE DE OLIVEIRA, CPACT; DENISE DOS SANTOS COLARES DE OLIVEIRA, UFPEL; LUCIANO DO AMARANTE, UFPEL.
Título:  Waterlogging priming alleviates the oxidative damage, carbohydrate consumption, and yield loss in soybean (Glycine max) plants exposed to waterlogging
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Functional Plant Biology, 2022.
Páginas:  14 p.
ISSN:  1445-4416
DOI:  https://doi.org/10.1071/FP22030
Idioma:  Inglês
Notas:  Online early. Published online: 01 August 2022.
Conteúdo:  In this study, we tested whether waterlogging priming at the vegetative stage would mitigate a subsequent waterlogging event at the reproductive stage in soybean [Glycine max (L.) Merr.]. Plants (V3 stage) were subjected to priming for 7 days and then exposed to waterlogging stress for 5 days (R2 stage) with non-primed plants. Roots and leaves were sampled on the fifth day of waterlogging and the second and fifth days of reoxygenation. Overall, priming decreased the H2O2 concentration and lipid peroxidation in roots and leaves during waterlogging and reoxygenation. Priming also decreased the activity of antioxidative enzymes in roots and leaves and increased the foliar concentration of phenols and photosynthetic pigments. Additionally, priming decreased fermentation and alanine aminotransferase activity during waterlogging and reoxygenation. Finally, priming increased the concentration of amino acids, sucrose, and total soluble sugars in roots and leaves during waterlogging and reoxygenation. Thus, primed plants were higher and more productive than non-primed plants. Our study shows that priming alleviates oxidative stress, fermentation, and carbohydrate consumption in parallel to increase the yield of soybean plants exposed to waterlogging and reoxygenation.
Palavras-Chave:  Encharcamento.
Thesagro:  Carboidrato; Inundação; Produtividade; Soja.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT22324 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  18/12/2007
Data da última atualização:  20/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  MORAIS-LINO, L. S.; SANTOS-SEREJO, J. A. dos; SILVEIRA, D. G.; SILVA, S. de O. e; SANTANA, J. R. F. de.
Afiliação:  Lucymeire Souza Morais-Lino, UEFS; Janay Almeida dos Santos-Serejo, CNPMF; Daniela Garcia Silveira, UEFS; Sebastião de Oliveira e Silva, CNPMF; José Raniere Ferreira de Santana, UEFS.
Título:  Efeito da glutamina na indução de embriogênese somática a partir de inflorescências masculinas em bananeiras triplóides (Musa sp).
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Horticultura Ornamental, Campinas, v. 13, p.1239-1242, 2007. Suplemento.
Idioma:  Português
Notas:  Edição dos Resumos do XVI Congresso Brasileiro de Floricultura e Plantas Ornamentais; III Congresso Brasileiro de Cultura de Tecidos e Plantas; I Simpósio de Plantas Ornamentais Nativas, Goiânia, set. 2007.
Conteúdo:  A bananeira (Musa spp.) é de grande importância econômica e social para o Brasil, sendo cultivada de norte a sul do país. A banana se destaca entre os principais produtos agrícolas, ocupando o segundo lugar, dentre as frutas, na preferência dos consumidores brasileiros. As cultivares de bananeira mais difundidas no Brasil são as triplóides: Nanica, Nanicão e Grande Naine, do grupo AAA, utilizadas principalmente na exportação, e Prata, Pacovan, Prata Anã, Maçã, Mysore, Terra D?Angola, do grupo AAB (Silva et al., 1999).
Palavras-Chave:  Melhoramento genetico.
Thesagro:  Banana; Propagação Vegetativa.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/654265/1/document-6.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF23771 - 1UPCAP - DD12444
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