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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  29/11/2022
Data da última atualização:  30/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VENTURIERI, A.; OLIVEIRA, R. R. S. de; IGAWA, T. K.; FERNANDES, K. de A.; ADAMI, M.; OLIVEIRA JUNIOR, M. C. M. de; ALMEIDA, C. A.; SILVA, L. G. T.; CABRAL, A. I. R.; PINTO, J. F. K. C.; MENEZES, A. J. E. A. de; SAMPAIO, S. M. N.
Afiliação:  ADRIANO VENTURIERI, CPATU; RODRIGO RAFAEL SOUZA DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ; TASSIO KOITI IGAWA, COORDENAÇÃO DE APERFEIÇOAMENTO DE PESSOAL DE NÍVEL SUPERIOR; KATIA DE AVILA FERNANDES, UNIVERSITY OF ARKANSAS; MARCOS ADAMI, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS ESPACIAIS; MOISES CORDEIRO MOURAO DE OLIVEIRA, CPATU; CLÁUDIO APARECIDO ALMEIDA, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS ESPACIAIS; LUIZ GUILHERME TEIXEIRA SILVA, CPATU; ANA I. R. CABRAL, UNIVERSIDADE DE LISBOA; JOÃO FELIPE KNEIPP CERQUEIRA PINTO, FUNDAÇÃO DE DESENVOLVIMENTO DA PESQUISA; ANTONIO JOSE ELIAS A DE MENEZES, CPATU; SANDRA MARIA NEIVA SAMPAIO, CPATU.
Título:  The sustainable expansion of the cocoa crop in the state of Pará and its contribution to altered areas recovery and fire reduction.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Geographic Information System, v. 14, n. 3, p. 294-313, June 2022.
DOI:  https://doi.org/10.4236/jgis.2022.143016
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The state of Pará, located in the Amazon region of Brazil, has observed in recent years an increase in cocoa (Theobroma cacao) cultivation and has become the largest producer in Brazil. Due to its physiological characteristics, cacao is cultivated in native forests understory or under the shade produced by fast-growing native tree species, serving as an important species for restoration of degraded areas. However, mapping and monitoring cocoa plantation using optical sensor images is a challenge given its botanical and arboreal characteristics that can be confused with other native species at various stages of secondary regrowth. Agroforestry systems are important components of sustainable production in the Amazon and our work sought to better describe the evolution of cocoa plantations in terms of their historical expansion, farming properties practices, land use transitions and fire regimes. Our findings to analyze the relationships between cocoa plantations and hotspots, data from the INPE?s reference satellite between the years 2004 to 2020 were used in this study, polygons classified as cocoa areas, generated by the MapCacau research project, were used, in a total of 69,904 hectares distributed throughout the state of Pará. Finally, we used the protected areas? official limits in the State of Pará to analyze the plantations? occurrence in regions in discordance with environmental legislation. The data show that cocoa-producing properties are statistically fewer than non... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Área alterada; Recuperação.
Thesagro:  Cacau; Theobroma Cacao.
Thesaurus Nal:  Amazonia.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148918/1/jgis-2022062814555132.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU58593 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  17/02/2016
Data da última atualização:  31/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 3
Autoria:  MORAIS, R. K. O. de; SILVA, A. M. de A.; BEZERRA, L. R.; CARNEIRO, H.; MOREIRA, M. N.; MEDEIROS, F. F. de.
Afiliação:  Raissa Kiara Oliveira de Morais, Universidade Federal de Campina Grande; Aderbal Marcos de Azevedo Silva, Universidade Federal de Campina Grande; Leilson Rocha Bezerra, Universidade Federal do Piauí; HELOISA CARNEIRO, CNPGL; Milenna Nunes Moreira, Universidade Federal de Campina Grande; Fabiola Franklin de Medeiros, Universidade Federal de Campina Grande.
Título:  In vitro degradation and total gas production of byproducts generated in the biodiesel production chain.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 37, n. 2, p. 143-148, 2015.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to evaluate the in vitro degradation and total gas production of different oil seed press cakes from a biodiesel production chain gas through the use of a semi-automatic technique of gas production in vitro. The treatments consisted of substituting elephant grass in increasing levels, 0%, 30, 50 and 70%, with the byproducts of Gossyypium hirsutum, Ricinus communis, Moringa oleifeira, Jatropha curcas and Helianthus annus. The oil seed press cakes of Moringa oleifeira had the highest rate of in vitro degradation of dry matter compared with other foods but did not result in a higher final volume of gases production. Gossyypium hirsutum, Pinhão manso curcas and Ricinus communis showed a higher in vitro degradability of similar dry matter. The highest total gas production was obtained by the oil seed press cakes of Helianthus annus. The oil seed press cakes of Moringa oleifeira can replace elephant grass up to 70% and therefore reduce both greenhouse gas emissions and energy loss for the animal.
Palavras-Chave:  Degradability; Ruminal fermentation.
Thesagro:  Gossypium Hirsutum; Ricinus Communis.
Thesaurus NAL:  greenhouse gases.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/139246/1/Cnpgl-2015-ActaSciAnSci-In-vitro-degr-and-total-gas.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL22367 - 1UPCAP - DD
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