| |
|
|
 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br. |
|
Registro Completo |
|
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical. |
|
Data corrente: |
28/02/2024 |
|
Data da última atualização: |
11/03/2024 |
|
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
|
Autoria: |
PROCOPIO, F. R.; CAMPOS, J. V. DE; MATTOS, A. L. A.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; FURTADO, A. A. L.; NOGUEIRA, A. R. de A.; JACINTO, M. A. C. |
|
Afiliação: |
FERNANDA RAMALHO PROCOPIO, Bolsista - Laboratório de Peles e Couros, Embrapa Pecuária Sudeste.; JESSICA VALÉRIA DE CAMPOS, Bolsista - Laboratório de Peles e Couros, Embrapa Pecuária Sudeste.; ADRIANO LINCOLN ALBUQUERQUE MATTOS, CNPAT; MEN DE SA MOREIRA DE SOUZA FILHO, CNPAT; ANGELA APARECIDA LEMOS FURTADO, CTAA; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; MANUEL ANTONIO CHAGAS JACINTHO, CPPSE. |
|
Título: |
An enhancement to development, characterization and potential application of gelatin extracted from native brazilian fish skin (Colossoma macropomum). |
|
Ano de publicação: |
2024 |
|
Fonte/Imprenta: |
Journal of Aquatic Food Product Technology, 2024. |
|
DOI: |
10.1080/10498850.2024.2319332 |
|
Idioma: |
Inglês |
|
Conteúdo: |
Derived from collagen, gelatin is a valuable biopolymer with diverse applications. Traditionally sourced from mammals, environmental concerns have prompted exploration of alternatives. Fish gelatin, particularly from tropical species, has emerged as a promising source. Gelatin from tambaqui (Colossoma macropomum) skin exhibits extraction yield of 52.96%, medium Bloom strength (123 g ±20), low turbidity (5.95 FNU ± 0.11), gelling temperature of 16°C, and significant levels of glycine (22.62%), proline (11.97%), and hydroxyproline (9.59%). Thermal analysis indicated stability up to 110°C. These properties suggest that tambaqui skin gelatin possesses suitable characteristics for various applications, including films, confectionary products, and microencapsulated systems. |
|
Palavras-Chave: |
Amazon fish; Fish by product; Physicochemical property; Processing. |
|
Thesaurus Nal: |
Gelatin. |
|
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
|
Marc: |
LEADER 01655naa a2200265 a 4500 001 2162336 005 2024-03-11 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1080/10498850.2024.2319332$2DOI 100 1 $aPROCOPIO, F. R. 245 $aAn enhancement to development, characterization and potential application of gelatin extracted from native brazilian fish skin (Colossoma macropomum).$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aDerived from collagen, gelatin is a valuable biopolymer with diverse applications. Traditionally sourced from mammals, environmental concerns have prompted exploration of alternatives. Fish gelatin, particularly from tropical species, has emerged as a promising source. Gelatin from tambaqui (Colossoma macropomum) skin exhibits extraction yield of 52.96%, medium Bloom strength (123 g ±20), low turbidity (5.95 FNU ± 0.11), gelling temperature of 16°C, and significant levels of glycine (22.62%), proline (11.97%), and hydroxyproline (9.59%). Thermal analysis indicated stability up to 110°C. These properties suggest that tambaqui skin gelatin possesses suitable characteristics for various applications, including films, confectionary products, and microencapsulated systems. 650 $aGelatin 653 $aAmazon fish 653 $aFish by product 653 $aPhysicochemical property 653 $aProcessing 700 1 $aCAMPOS, J. V. DE 700 1 $aMATTOS, A. L. A. 700 1 $aSOUZA FILHO, M. de S. M. de 700 1 $aFURTADO, A. A. L. 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 700 1 $aJACINTO, M. A. C. 773 $tJournal of Aquatic Food Product Technology, 2024.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
|
Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
|
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
|
| Registros recuperados : 3 | |
| 1. |  | MOURA, R. M.; MARTINS, L. P.; MORAIS, D. F.; BARBOSA, J. V. L.; VIANA, J. H. M.; XAVIER, M. C.; PEIXER, M. A. S. Safety of diflubenzuron treatment in bovine oocyte donors. In: INTERNATIONAL CONGRESS ON ANIMAL REPRODUCTION, 19., 2022, Bologna, Italy. Abstract Book... Bologna: ICAR, 2022. p. 72 Poster M105.| Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
|    |
| 2. |  | XAVIER, M. C.; MARTINS, L. P.; MOURA, R. M.; MORAIS, D. F.; BARBOSA, J. V. L.; FIGUEIREDO, R. A.; PEIXER, M. A. S.; ANDRADE, R. V. de; VIANA, J. H. M. Evaluation of the effects of the recommended oral dose of diflubenzuron on bovine sperm and oocyte quality using CASA and OPU-IVEP. Frontiers in Veterinary Science, v. 10, 2023. 1215722.| Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
| Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
|    |
| 3. |  | FIDELIS, A. A. G.; SILVA, G. A. da; FERREIRA, L. da C.; LETTIERI, T. C.; PEREIRA, B. de O.; LINO, D. C.; FAGUNDES, J. L. de A.; BRAGA, T. R. C.; SOUZA, A. P. A.; CARVALHO, G. A. S.; MORAIS, D. F. de; MASSON, A. L. A.; CORRÊA, K. S.; AMORIM, A. S. de; OLIVEIRA, F. J. G. de; DODE, M. A. N.; RAMOS, A. F.; BUDIK, S.; AURICH, C.; OLIVEIRA, R. A. de. Viabilidade do embrião equino fresco após punção da cápsula com bisturi oftálmico - resultados parciais. Revista Acadêmica Ciência Animal, v. 42, supl. 2, p. 302-303, 2019. Edição dos resumos do XX Conferência Anual da Associação Brasileira dos Médicos Veterinários de Equídeos, São Paulo, SP, julho de 2019.| Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
| Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
|    |
| Registros recuperados : 3 | |
|
| Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|