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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  28/01/2016
Data da última atualização:  28/01/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, L. M. de; GRESS, J.; DE, J.; RATHINASABAPATHI, B.; MARCHI, G.; CHEN, Y.; MA, L. Q.
Afiliação:  LETÚZIA M. DE OLIVEIRA, NANJING UNIVERSITY, CHINA; JULIA GRESS, UNIVERSITY OF FLORIDA, USA; JAYSANKAR DE, UNIVERSITY OF FLORIDA, USA; BALA RATHINASABAPATHI, UNIVERSITY OF FLORIDA, USA; GIULIANO MARCHI, CPAC; YANSHAN CHEN, NANJING UNIVERSITY, CHINA; LENA Q. MA, NANJING UNIVERSITY, CHINA.
Título:  Sulfate and chromate increased each other's uptake and translocation in As-hyperaccumulator Pteris vittata.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Chemosphere, Oxford, n. 147, p. 36-43, March 2016.
ISSN:  0045-6535
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.chemosphere.2015.12.088
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: We investigated the effects of chromate (CrVI) and sulfate on their uptake and translocation in Ashyperaccumulator Pteris vittata. Plants were exposed to 1) 0.1 mM CrVI and 0, 0.25, 1.25 or 2.5 mM sulfate or 2) 0.25 mM sulfate and 0, 0.5, 2.5 or 5.0 mM CrVI for 1 d in hydroponics. P. vittata accumulated 26 and 1261 mg kg1 Cr in the fronds and roots at CrVI0.1, and 2197 and 1589 mg kg1 S in the fronds and roots at S0.25. Increasing sulfate concentrations increased Cr root concentrations by 16e66% and helped CrVI reduction to CrIII whereas increasing CrVI concentrations increased frond sulfate concentrations by 3e27%. Increasing sulfate concentrations enhanced TBARS concentrations in the biomass, indicating oxidative stress caused lipid peroxidation in plant cell membranes. However, addition of 0.25e2.5 mM sulfate alleviated CrVI's toxic effects and decreased TBARS from 23.5 to 9.46e12.3 mmol g1 FW. Though CrVI was supplied, 78e96% of CrIII was in the biomass, indicating efficient CrVI reduction to CrIII by P. vittata. The data indicated the amazing ability of P. vittata in Cr uptake at 289 mg kg1 h1 with little translocation to the fronds. These results indicated that P. vittata had potential in Cr phytoremediation in contaminated sites but further studies are needed to evaluate this potential. The facts that CrVI and sulfate helped each other in uptake by P. vittata suggest that CrVI was not competing with sulfate uptake in P. vittata. However, the mechanisms of ho... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Captação; Especiação; Sulfate.
Thesagro:  Cromo; Sulfato; Translocação.
Thesaurus Nal:  Chemical speciation; Chromium; Pteris vittata; Translocation (plant physiology); Uptake mechanisms.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/137945/1/S2065.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAC35127 - 1UPCAP - PPS2065S2065
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  08/10/2012
Data da última atualização:  08/10/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  COSTA, J. G. C. da; SANTIAGO, C. M.; OLIVEIRA, J. P. de; MORAES, A. da C.
Afiliação:  JOAQUIM GERALDO CAPRIO DA COSTA, CNPAF; CARLOS MARTINS SANTIAGO, CNPAF; JAISON PEREIRA DE OLIVEIRA, CNPAF; ALESSANDRA DA CUNHA MORAES, CNPAF.
Título:  Expedições de coletas de feijão comum (Phaseolus vulgaris) no Brasil.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2012.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Objetivando a preservação da diversidade genética ainda existente entre os agricultores tradicionais de feijão comum, foram realizadas expedições de coleta na Região Norte do Rio Grande do Sul e nos Estados de Sergipe, Bahia e Ceará.
Thesagro:  Banco de germoplasma; Feijao; Melhoramento genético vegetal; Phaseolus vulgaris; Variedade.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/67515/1/13.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF31637 - 1UPCAA - CD2012.0462012.046
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