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9. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ROCHA NETO, O. G.; MORAES, M. P. S.; MORAES, A. C. Respostas biofísicas de cupuaçuzeiros estabelecidos em consórcio com maracujá e submetidos a diferentes tipos de coberturas, durante o período chuvoso na região de Belém - Pará. In: CONGRESSO DE ECOLOGIA DO BRASIL, 4., 1998, Belém, PA. Ecossistemas: com enfoque em seus componentes básicos: resumos. Belém, PA: FCAP: Sociedade de Ecologia do Brasil, 1998. p. 372. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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10. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MORAES, A. C.; PRADO, E. J. R.; FOZ, E. P.; BARBUIO, R.; FARIA, V. P.; BELO, M. A. A. Esteatose hepática altera acúmulo celular em tilápias do Nilo durante aerocistite infecciosa. Pesquisa Veterinária Brasileira, Brasília, DF, v. 38, n 8, p. 1570-1576, agosto 2018 Título em inglês: Hepatic steatosis alters cellular recruitment during induced aerocystitis in Nile tilapia. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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11. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MORAES, A. C. dos S.; FELIPE, S. H. S.; LEÃO, N. V. M.; SHIMIZU, E. S. C. Avaliação fisiológica de sementes de mogno brasileiro (Swietenia macrophylla King.) em diferentes temperaturas e substratos. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 17.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 1., 2013, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2013. 1 CD-ROM. PIBIC 2013. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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12. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MORAES, A. C. dos S.; LEÃO, N. V. M.; SHIMIZU, E. S. C.; NASCIMENTO, M. R. S. M. do. Aspectos morfométricos de sementes de Sclerolobium paniculatum Vogel de diferentes matrizes. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 17.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 1., 2013, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2013. 1 CD-ROM. PIBIC 2013. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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13. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | AMORIM, G. L.; BATISTA, A. M. V.; SANTOS, A. O. de A. dos; SOUZA, E. J. O. de; GUIM, A.; MORAES, A. C. de. Consumo e digestibilidade dos nutrientes fornecidos aos ovinos alimentados com altas proporções de palma forrageira (Opuntia ficus indica Mill). In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 45., 2008, Lavras. Biotecnologia e sustentabilidade: anais. Brasília, DF: SBZ; Lavras: UFLA, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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14. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MORAES, A. C. A. de; ARAÚJO, A. O. de; BATISTA, A. M. V.; AMORIM, G. L.; GUIM, A.; LUCENA, R. B. de; ANDRADE, R. de P. X. Efeito da adição de fibra efetiva, fibra não efetiva ou tanino em dietas contendo altos percentuais de palma forrageira sobre o balanço de nitrogênio em ovinos. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 45., 2008, Lavras. Biotecnologia e sustentabilidade: anais. Brasília, DF: SBZ; Lavras: UFLA, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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15. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LEHALLE, A. L. de C.; MOREIRA, L. A. do C.; MORAES, A. C. da S. S. de; ABREU, L. F.; LIMA, C. L. S. de. Caracterização microbiológica de maniva cozida durante as etapas de processamento Higiene Alimentar, v. 33, n. 288/289, p. 2749-2753, abr./maio 2019. Edição dos Anais do IX Congresso Latino Americano, XV Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos e VII Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, Maceió,... Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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16. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VASCONCELOS, P. C. S.; RIBEIRO, M. S.; MORAES, A. C.; SOUZA, C. M. A.; KIKUCHI, T. Y. P.; ROCHA NETO, O. G. da; SANTOS FILHO, B. G. dos. Monitoramento sazonal de parâmetros biofísicos, bioquímicos em folhas de andiroba (Carapa guianensis) cultivadas em Igarapé Açu - PA. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 54.; REUNIÃO AMAZÔNICA DE BOTÂNICA, 3., 2003, Belém, PA. Botânica: desafios da botânica brasileira no novo milênio: inventário, sistematização, conservação e uso da diversidade vegetal: resumos. Belém, PA: Sociedade Botânica do Brasil: UFRA: Museu Paraense Emílio Goeldi: Embrapa Amazônia Oriental, 2003. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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17. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, A. O. A. dos; BATISTA, A. M. V.; AMORIM, G. L.; CARVALHO, F. F. R. de; MORAES, A. C. A. de; LUCENA, R. B. de. Parâmetros de fermentação ruminal de ovinos alimentados com altas proporções de palma forrageira (Opuntia fícus indica Mill). In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 45., 2008, Lavras. Biotecnologia e sustentabilidade: anais. Brasília, DF: SBZ; Lavras: UFLA, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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19. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MOREIRA, L. A. do C.; LEHALLE, A. L. de C.; CUNHA, B. S.; MORAES, A. C. S. S. de; ABREU, L. F.; LIMA, C. L. S. de. Avaliação dos processos utilizados na produção de maniva cozida na região Norte do Brasil. In: ENCONTRO DE PROFISSIONAIS DA QUÍMICA DA AMAZÔNIA, 16., 2019, Belém, PA. [Trabalhos]. [S.l.]: Galoa, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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20. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CARVALHO, L. F. P. B.; AMORIM, G. L.; MATOS, D. S. de; BATISTA, A. M. V.; MORAES, A. C. A. de; CABRAL, A. M. D. Protozoários do rúmen de caprinos submetidos a dieta com casca de soja. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 12, n. 1, p. 244-253 jan./mar. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
21/02/2020 |
Data da última atualização: |
09/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
RIBEIRO, M. do S. S.; FREITAS-SILVA, O.; CASTRO, I. M. de; TEIXEIRA, A. da S.; MARQUES-DA-SILVA, S. H.; MORAES, A. C. S.; ABREU, L. F.; SOUSA, C. L. |
Afiliação: |
MARIA DO SOCORRO SOUZA RIBEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; IZABELA MIRANDA DE CASTRO, CTAA; ALESSANDRA DA SILVA TEIXEIRA, CTAA; SILVIA HELENA MARQUES-DA-SILVA, INSTITUTO EVANDRO CHAGAS; A. C. S. MORAES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; LAURA FIGUEIREDO ABREU, CPATU; CONSUELO LÚCIA SOUSA DE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARA. |
Título: |
Efficacy of sodium hypochlorite and peracetic acid against Aspergillus nomius in Brazil nuts. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Food Microbiology, v. 90, n. 103449, sept. 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.fm.2020.103449 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to assess the efficacy of sodium hypochlorite and peracetic acid for sanitization of Brazil nuts. To evaluate the natural microbiota of the nuts, the total bacteria and fungi as well as the Aspergillus section Flavi were counted. The moisture, water activity and the presence of aflatoxins was quantified. The response surface method was used to determine the influence of exposure time and sanitizers concentration on the reduction of Aspergillus nomius inoculated on the nuts. Microbiological, sensory and quantification analyzes of aflatoxins were performed under optimum conditions The evaluation of the initial contamination of the nuts, despite presenting high microbiological contamination, humidity and water activity, was not detected aflatoxins in any samples. In artificially inoculated samples, the response surface and the desirability function were obtained to determine the optimal point of use for each sanitizer. The nuts had high microbiological contamination, moisture content and water activity. Aflatoxins were not detected in any samples. The response surface and desirability function indicated the optimal sanitization conditions were 250 mg/L and 8.5 min and 140 mg/L and 15 min for sodium hypochlorite and peracetic acid, respectively. Reductions greater than 2 log CFU/g were obtained with sodium hypochlorite and of 1 log CFU/g for peracetic acid. In the tests performed with new Brazil nuts samples under the optimized conditions, reductions of less than 2 log CFU/g were obtained. Aflatoxin B1 was detected in one untreated sample (1.51 μg/kg), one sample treated with sodium hypochlorite (0.60 μg/kg) and two samples treated with peracetic acid (0.64 and 0.72 μg/kg). Demonstrating that the sanitizers in the concentrations used had no action on aflatoxins, despite being efficient for fungal control. The treatments did not cause an unacceptable sensorial impact on the samples. MenosThe objective of this work was to assess the efficacy of sodium hypochlorite and peracetic acid for sanitization of Brazil nuts. To evaluate the natural microbiota of the nuts, the total bacteria and fungi as well as the Aspergillus section Flavi were counted. The moisture, water activity and the presence of aflatoxins was quantified. The response surface method was used to determine the influence of exposure time and sanitizers concentration on the reduction of Aspergillus nomius inoculated on the nuts. Microbiological, sensory and quantification analyzes of aflatoxins were performed under optimum conditions The evaluation of the initial contamination of the nuts, despite presenting high microbiological contamination, humidity and water activity, was not detected aflatoxins in any samples. In artificially inoculated samples, the response surface and the desirability function were obtained to determine the optimal point of use for each sanitizer. The nuts had high microbiological contamination, moisture content and water activity. Aflatoxins were not detected in any samples. The response surface and desirability function indicated the optimal sanitization conditions were 250 mg/L and 8.5 min and 140 mg/L and 15 min for sodium hypochlorite and peracetic acid, respectively. Reductions greater than 2 log CFU/g were obtained with sodium hypochlorite and of 1 log CFU/g for peracetic acid. In the tests performed with new Brazil nuts samples under the optimized conditions, reductio... Mostrar Tudo |
Thesaurus NAL: |
Nuts; Sanitizers. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02682naa a2200241 a 4500 001 2120526 005 2024-05-09 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.fm.2020.103449$2DOI 100 1 $aRIBEIRO, M. do S. S. 245 $aEfficacy of sodium hypochlorite and peracetic acid against Aspergillus nomius in Brazil nuts.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe objective of this work was to assess the efficacy of sodium hypochlorite and peracetic acid for sanitization of Brazil nuts. To evaluate the natural microbiota of the nuts, the total bacteria and fungi as well as the Aspergillus section Flavi were counted. The moisture, water activity and the presence of aflatoxins was quantified. The response surface method was used to determine the influence of exposure time and sanitizers concentration on the reduction of Aspergillus nomius inoculated on the nuts. Microbiological, sensory and quantification analyzes of aflatoxins were performed under optimum conditions The evaluation of the initial contamination of the nuts, despite presenting high microbiological contamination, humidity and water activity, was not detected aflatoxins in any samples. In artificially inoculated samples, the response surface and the desirability function were obtained to determine the optimal point of use for each sanitizer. The nuts had high microbiological contamination, moisture content and water activity. Aflatoxins were not detected in any samples. The response surface and desirability function indicated the optimal sanitization conditions were 250 mg/L and 8.5 min and 140 mg/L and 15 min for sodium hypochlorite and peracetic acid, respectively. Reductions greater than 2 log CFU/g were obtained with sodium hypochlorite and of 1 log CFU/g for peracetic acid. In the tests performed with new Brazil nuts samples under the optimized conditions, reductions of less than 2 log CFU/g were obtained. Aflatoxin B1 was detected in one untreated sample (1.51 μg/kg), one sample treated with sodium hypochlorite (0.60 μg/kg) and two samples treated with peracetic acid (0.64 and 0.72 μg/kg). Demonstrating that the sanitizers in the concentrations used had no action on aflatoxins, despite being efficient for fungal control. The treatments did not cause an unacceptable sensorial impact on the samples. 650 $aNuts 650 $aSanitizers 700 1 $aFREITAS-SILVA, O. 700 1 $aCASTRO, I. M. de 700 1 $aTEIXEIRA, A. da S. 700 1 $aMARQUES-DA-SILVA, S. H. 700 1 $aMORAES, A. C. S. 700 1 $aABREU, L. F. 700 1 $aSOUSA, C. L. 773 $tFood Microbiology$gv. 90, n. 103449, sept. 2020.
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