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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoSENA, M. M. de; ALMEIDA, M. R. de. Quimiometria aplicada aos dados espectrais no infravermelho próximo. In: TIBOLA, C. S.; MEDEIROS, E. P. de; SIMEONE, M. L. F.; OLIVEIRA, M. A. de (Ed.). Espectroscopia no infravermelho próximo para avaliar indicadores de qualidade tecnológica e contaminantes em grãos. Brasília, DF: Embrapa, 2018. Cap. 2, p. 31-50.

Biblioteca(s): Embrapa Trigo.

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2.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, D. M.; MADARI, B. E.; SENA, M. M. Aplicação de métodos quimiométricos na otimização da extração de Ca, Mg, K, Fe, Zn, Cu e Mn em folhas de braquiária. Química Nova, São Paulo, v. 35, n. 1, p. 175-179, 2012. Nota técnica.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, P. M.; SIMEONE, M. L. F.; PIMENTEL, M. A. G.; SENA, M. M. Non-destructive screening method for detecting the presence of insects in sorghum grains using near infrared spectroscopy and discriminant analysis. Microchemical Journal, v. 149, article 104057, 2019.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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4.Imagem marcado/desmarcadoASSIS, C.; SIMEONE, M. L. F.; PIMENTEL, M. A. G.; SENA, M. M. Detecção e caracterização de genótipos de sorgo sob estresse hídrico usando PLS-DA, fusão de dados atômico-moleculares e seleção de variáveis. In: WOKSHOP DE QUIMIOMETRIA, 11., 2020, Campina Grande, PB. Anais... Campina Grande: Universidade Estadual da Paraíba, 2020. p. 91.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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5.Imagem marcado/desmarcadoASSIS, C.; GUIMARAES, C. C.; SIMEONE, M. L. F.; SENA, M. M. Previsão de BRIX em caldo de sorgo sacarino utilizando NIR, PLS e seleção de variáveis por OPS. In: WORKSHOP DE QUIMIOTERAPIA, 6., 2015, Ilhéus. [Resumos]. Ilhéus: Grupo de Pesquisas em Química Analítica do Sul da Bahia, 2015.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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6.Imagem marcado/desmarcadoBALBINOT, L. B.; SENA, M. M.; POPPI, R. J.; FRIGHETTO, R. T. S.; VALARINI, P. J. Aplicação de métodos quimiométricos na discriminação de práticas de manejo de solos. In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA, 12., São Luís, 2003. Anais... São Luís: Universidade Federal do Maranhão, 2003.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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7.Imagem marcado/desmarcadoGUIMARAES, C. C.; ASSIS, C.; SIMEONE, M. L. F.; SENA, M. M. Use of near-infrared spectroscopy, partial least-squares, and ordered predictors selection to predict four quality parameters of sweet sorghum juice used to produce bioethanol. Energy & Fuels, Washington, v. 30, p. 4137- 4144, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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8.Imagem marcado/desmarcadoGUIMARAES, C. C.; SIMEONE, M. L. F.; PARRELLA, R. A. C.; SENA, M. M. Use of NIRS to predict composition and bioethanol yield from cell wall structural components of sweet sorghum biomass. Microchemical Journal, New York, v. 117, p. 194-201, 2014.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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9.Imagem marcado/desmarcadoVALARINI, P. J.; FRIGHETTO, R. T. S.; SCHIAVINATO, R. J.; SENA, M. M.; BALBINOT, L. B.; PORTILLO, J. E. Eficiência do uso de adubo compostado e o manejo do solo no cultivo de tomate orgânico: um estudo de caso. In: FERTIBIO; REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 27.; REUNIÃO BRASILEIRA DE MICORRIZAS, 11.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 9.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 6., 2006, Bonito, MS. Bonito, MS: SBM, Embrapa Agropecuária Oeste, 2006. p. 1-4.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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10.Imagem marcado/desmarcadoVALARINI, P. J.; FRIGHETTO, R. T. S.; SCHIAVINATO, R. J.; CAMPANHOLA, C.; SENA, M. M.; BALBINOT, L.; POPPI, R. J. Análise integrada de sistemas de produção de tomateiro com base em indicadores edafobiológicos. Horticultura Brasileira, Campinas, v.25, n.1, p.60-67, 2007.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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11.Imagem marcado/desmarcadoVALARIM, P. J.; FRIGHETTO, R. T. S.; SCHIAVINATO, R. J.; CAMPANHOLA, C.; SENA, M. M. de; BALBINOT, L.; POPPI, R. J. Análise integrada de sistemas de produção de tomateiro com base em indicadores edafobiológicos. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 25, n. 1, p. 60-67, jan./mar. 2007.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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12.Imagem marcado/desmarcadoSANTANA, F. B. de; SOUZA, A. M. de; ALMEIDA, M. R.; BREITKREITZ, M. C.; FILGUEIRAS, P. R.; SENA, M. M.; POPPI, R. J. Experimento didático de quimiometria para classificação de óleos vegetais comestíveis por espectroscopia no infravermelho médio combinado com análise discriminante por mínimos quadrados parciais: um tutorial, parte v. Química Nova, v. 43, n. 3, p. 371-381, 2020.

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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Biblioteca(s):  Embrapa Amapá.
Data corrente:  23/01/2020
Data da última atualização:  23/01/2020
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  EULER, A. M. C.; MOCHIUTTI, S.; RAMOS, C.
Afiliação:  ANA MARGARIDA CASTRO EULER, CPAF-AP; SILAS MOCHIUTTI, CPAF-AP; CARLOS RAMOS, Estuário Consultorias Socioambientais.
Título:  Açaí as a driving force of rural development in the communities of the Amazon river estuary
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Florestal Brasileira, v. 39, e201902043, p. 80, 2019. Edição especial dos resumos do IUFRO World Congress, 25., 2019, Curitiba.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The estuary of the Amazon River comprises the area with influence of the tides, where the Marajó archipelago is located with its many islands inhabited by traditional communities that live from agroextrativism. This region has one of the lowest Human Development Index (0.489) in Brazil and 87.28% of the population is vulnerable to poverty. In this context, the açaí (Euterpe oleracea Mart.) emerges as a product from the local biodiversity with immense importance in food security, having become the driving force for the Marajó socioeconomic development. Participatory research conducted in 2018, in the municipality of Afuá (Pará), with 135 families of Ilha do Meio Agroextractivist Settlement Project, showed that the açaí constitutes on average 94.5% of the families' income, with an annual revenue of about six thousand US dollars per family. However, 83% of the interviewed families do not have the habit of saving and at the end of the harvest season they are deprived of resources. On the other hand, the açaí economy has generated an improvement in the families' quality of life and consumption patterns. It has also changed their eating habits and the way they use the forest. As a main conclusion, the study points out the need to discuss new market strategies for the diversification of production in order to use other fruits, seeds and oils. Improvement of the financial planning knowhow of the community, by encouraging the habit of saving and creation of community funds is essenti... Mostrar Tudo
Thesagro:  Açaí; Alimento Alternativo; Economia Florestal.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/209528/1/CPAF-AP-2019-Acai-driving-force-of-rural-development.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amapá (CPAF-AP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AP18242 - 1UPCRA - DD
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