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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
13/11/2023 |
Data da última atualização: |
13/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CAVALCANTI, C. P. L.; MACEDO, T. J. S.; PERIPOLLI, V.; GOIS, G. C.; MENEZES, V. G.; MONTE, A. P. O.; SILVA, D. J. M.; NASCIMENTO, P. V. N.; SILVA, E. O.; ARAUJO, G. G. L. de; RODRIGUES, R. T. S.; WISCHRAL, A.; MATOS, M. H. T.; QUEIROZ, M. A. A. |
Afiliação: |
CINTHIA P. LIMA CAVALCANTI, UNIVASF; TAÍS J. SILVA MACEDO, UFRPE; VANESSA PERIPOLLI, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, BA; GLAYCIANE COSTA GOIS, UNIVASF; VANÚZIA GONÇALVES MENEZES, UFRPE; ALANE P. OLIVEIRA MONTE, UNIVASF; DIELEN J. MENEZES SILVA, UNIVASF; PAULO V. NUNES NASCIMENTO, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, BA; ELVES OLIVEIRA SILVA, UNIVASF; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; RAFAEL T. SOUZA RODRIGUES, UNIVASF; ÁUREA WISCHRAL, UFRPE; MARIA H. TAVARES MATOS, UNIVASF; MÁRIO A. ÁVILA QUEIROZ, UNIVASF. |
Título: |
Carcass yield, non-carcass components, and economic viability of licuri oil addition to the diet of Santa Ines ewes. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Colombiana de Ciências Pecuárias, v. 36, n. 4, p. 196-209, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.17533/udea.rccp.v36n4a4 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The production of biofuels has caused an increase in the prices of agricultural commodities. Thus, the ecological footprint, social inclusion and profitability of production systems have encouraged the use of agro-industrial products as an alternative in ruminant feeds. Objective: To evaluate carcass yields, non-carcass components, and the economic viability of including licuri oil in diet of Santa Ines ewes. Methods: A total of 32 Santa Ines ewes (multiparous, non-lactating, 2?4 years old, and 36.7±0.87 kg of body weight?BW) were allotted to a randomized block design with four treatments (diets containing 0, 2, 4 or 5% licuri oil) with eight replicates per treatment, and confined for 77 days. Results: The incremental inclusion of licuri oil promoted a quadratic response on slaughter BW, carcass and true yields, chest widths, heart fat, pancreas, omental fat, and ribeye area (p<0.05). Carcass, heart and loin weight, shank yield, fat thickness and loin fat were reduced (p<0.05); while cooling losses, left half-carcass weight, saw blade yield, and proportion of meat in the loin increased (p<0.05) with increasing dietary levels of licuri oil. The control diet resulted in the best gross revenue (USD$609.39); however, there was a loss (USD$50.96) regarding economic performance indicators. Conclusion: The use of up to 2% licuri oil in the diet increased carcass yield of discard ewes. |
Palavras-Chave: |
Alternativas de alimentação; Carne de ovelha; Fontes de energia; Oleo de licuri; Ovelhas Santa Inês; Pequenos ruminantes; Perdas por resfriamento; Performance econômica; Peso da carcaça; Rendimento de carcaça; Terras seca. |
Thesagro: |
Dieta; Gordura Animal; Óleo Vegetal; Ovelha. |
Thesaurus Nal: |
Carcass weight; Carcass yield; Dietary energy sources; Economic performance; Ewes; Small ruminants; Vegetable oil. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158232/1/Carcass-yield-non-carcass-components-and-economic-viability-of-licuri-oil-addition-to-the-diet-of-Santa-Ines-ewes-2023.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite; Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
08/02/2011 |
Data da última atualização: |
09/06/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CUNHA, R. P. da; PERES, É. R.; MONTARDO, D. P.; MITTELMANN, A. |
Afiliação: |
RICARDO PEREIRA DA CUNHA, Urcamp; ÉDER RODRIGUES PERES, Urcamp; DANIEL PORTELLA MONTARDO, CPPSUL; ANDREA MITTELMANN, CNPGL. |
Título: |
Produção de forragem de populações de trevos anuais na região da Campanha do Rio Grande do Sul. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS GRADUAÇÃO DA EMBRAPA CLIMA TEMPERADO, 3., 2010, Pelotas. Carreira, ética e inovação: o que você está fazendo? resumos e palestras. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2010. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Editado por Ivan Rodrigues de Almeida, Leonardo Ferreira Dutra e Jamir Luis Silva da Silva. |
Palavras-Chave: |
Forrageira; Genero. |
Thesagro: |
Forragem; Produção; Trevo; Trifolium. |
Categoria do assunto: |
-- K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/26602/1/metas-2010-dpm-0001.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL) |
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