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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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61.Imagem marcado/desmarcadoMIELE, A.; FIORAVANÇO, J. C. Minerais em sucos de uva produzidos no sistema orgânico. In: CONGRESSO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGÍA, 14., 2013, Tarija, Bolívia. Memoria. [S.l.: s.n., 2013].

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62.Imagem marcado/desmarcadoMIELE, A.; RIZZON, L. A. Rootstock effect on the composition of the Cabernet Sauvignon grape. In: Brazilian Congress of Plant Physiology, 15., 2015, Foz do Iguaçú, PR.

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63.Imagem marcado/desmarcadoMIELE, A.; RIZZON, L. A. Rootstock effect on the physiology of Cabernet Sauvignon grapevine. Brazilian Journal of Plant Physiology, Londrina, v. 23, p. 140, 2011. Suplmento. Resumo apresentado no XIII CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL e XIV REUNIÃO LATINO-AMERICANA DE FISIOLOGIA VEGETAL, de 19 a 22 de setembro 2011, Búzios, RJ.

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64.Imagem marcado/desmarcadoMIELE, A.; RIZZON, L. A. Rootstock-scion interaction: 1. effect on the yield components of cabernet sauvignon grapevine. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 39, n. 1:(e-820), 2017.

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65.Imagem marcado/desmarcadoMIELE, A.; RIZZON, L. A. Rootstock-scion interaction: 2.effect on the composition of cabernet sauvignon grape must. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 39, n.3: (e-434), 2017.

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66.Imagem marcado/desmarcadoMIELE, A.; RIZZON, L. A. Rootstock-scion interaction: 3. Effect on the composition of Cabernet Sauvignon wine. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 41, n. 1, (e-642), 2019.

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67.Imagem marcado/desmarcadoMIELE, A.; RIZZON, L. A. Rootstock-scion interaction: 4. Effect on the sensory characteristics of Cabernet Sauvignon wine. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 41, n. 1, (e-043), 2019.

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68.Imagem marcado/desmarcadoMIELE, A.; RIZZON, L. A. Rootstock-scion interaction: 5. Effect on the evolution of Cabernet Sauvignon grape ripening. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 41, n. 3, (e-138), 2019.

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69.Imagem marcado/desmarcadoMIELE, A.; RIZZON, L. A. Ripening evolution of Isabella grape grown under conventional and organic systems. Brazilian Journal of Plant Physiology, Campinas, v. 19, 2007. Suplemento. 1 CD-ROM. Edição dos resumos do XI Congresso Brasileiro de Fisiologia Vegetal, Gramado, 2007. Resumo.

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70.Imagem marcado/desmarcadoMIELE, A.; FIORAVANÇO, J. C. Sensory characteristics of organic grape juices. In:Pangborn Sensory Science Symposium, 11. 2015, Gothenburg, Sweden. [P1.230]

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71.Imagem marcado/desmarcadoPERUZZO, S. N.; MIELE, A. Viticultura de precisão em uva para processamento na Serra Gaúcha. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 11.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 7., Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2013. p. 50. Resumo.

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72.Imagem marcado/desmarcadoTONIETTO, J.; MIELE, A.; SILVEIRA JUNIOR, P. O ácido giberélico no desenvolvimento de bagas sem sementes da uva 'Isabel'. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.18, n.4, p. 381-386. abr. 1983. Título em inglês: The gibberellic acid on development of seedless berries in 'Isabel' grape.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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73.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, H. P. dos; MIELE, A. Florescimento e frutificação. In: NACHTIGAL, J. C.; MAZZAROLO, A. (Ed.). Uva: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008. p. 109-120. (Coleção 500 perguntas, 500 respostas).

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74.Imagem marcado/desmarcadoMIELE, A.; RIZZON, L. A.; MANDELLI, F. Manejo do dossel vegetativo da videira e seu efeito na composição do vinho Merlot. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 44, n. 5, p. 463-470, 2009.

Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho.

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75.Imagem marcado/desmarcadoMIELE, A.; NACHTIGALL, G. R.; GIANELLO, C. Estado nutricional de vinhedos Merlot e Cabernet Sauvignon cultivados no Vale dos Vinhedos, RS. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20., 2008, Vitória, ES. Anais... Vitória: Incaper, 2008. Não paginado. 1 DVD.

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76.Imagem marcado/desmarcadoCHIOMENTO, A.; MIELE, A.; FIORAVANÇO, J. C. Determinação do teor de antocianinas da uva Isabel, produzida nos sistemas convencional e orgânico, através do sensor de fluorescência da clorofila. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15., 2017.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 11., 2017, Bento Gonçalves. Resumos...Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, 2017. p. 53.

Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.

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77.Imagem marcado/desmarcadoMANFROI, V.; MIELE, A.; RIZZON, L. A. Efeito de épocas de desfolha e de colheita sobre a produção e a composição da uva 'Chardonnay'. Revista Brasileira de Fruticultura, Cruz das Almas, v. 16, n. 1, p. 166-177, 1994.

Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.

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78.Imagem marcado/desmarcadoRIZZON, L. A.; ZANUS, M.; MIELE, A. Evolução da acidez durante a vinificação de uvas tintas de três regiões vitícolas do Rio Grande do Sul Ciência e Tecnologia dos Alimentos, v. 18, n. 2, p. 179-183, 1998.

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79.Imagem marcado/desmarcadoMIELE, A.; ZANUZ, M. C.; MARSON, P. Efeito do etil lactidicloro na produtividade da videira e na composicao quimica do mosto da uva chardonnay Revista Brasileira de Fruticultura, v. 13, n.3, p.243-247, Cruz das Almas, 1991

Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.

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80.Imagem marcado/desmarcadoRIZZON, L. A.; MIELE, A.; MENEGUZZO, J. Avaliação da uva cv. Isabel para a elaboração de vinho tinto. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 20, n. 1, p. 115-121, 2000.

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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  06/02/2014
Data da última atualização:  12/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MIELE, A.; RIZZON, L. A.
Afiliação:  ALBERTO MIELE, CNPUV; LUIZ ANTENOR RIZZON, CNPUV (PESQUISADOR APOSENTADO).
Título:  Physicochemical composition of Cabernet-Sauvignon wine made from grapes affected by grape ripe rot.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin, Bordeaux, v. 47, n. 3, p. 195-202, 2013.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Aim: In the last years, grape ripe rot has been one of the most important diseases of the Serra Gaúcha vineyards, RS, Brazil. In order to determine its influence on wine quality, we studied the hysicochemical composition of must and wine made from affected Cabernet-Sauvignon grapes. Methods and results : The experimental design was a randomized complete block, with six treatments - musts containing 0, 2.5, 5, 7.5, 10, and 20 % of affected grapes - and three replications. Grape musts were extracted from ripe fruits and wines were made in 20-L glass recipients. Polynomial regression analysis showed that ripe rot significantly increased the ºBrix, density, pH, and ºBrix/total acidity ratio of grape must. In wine, increases were observed for most variables evaluated except for density, absorbance at 520 nm, color intensity, and anthocyanins, which decreased. Conclusions : These results show that grape ripe rot affects must and wine composition. The effect is more striking in wine, where it significantly reduces color. In this way, grape ripe rot should be prevented or controlled in the vineyards. Significance and impact of the study : These results are important because they show the negative effect of grape ripe rot on wine composition and quality.
Thesagro:  Enologia; Uva; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/96601/1/MIELE-JIntSciVigneVin-v47n3p195-2013.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
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