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3. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PAVINATTO, A.; MERCANTE, L. A.; CORREA, D. S. Filmes nanoestruturados contendo quitosana para aplicação como plataforma de biossensor eletroquímico. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 2014, São Carlos, SP Anais do SIAGRO: ciência, inovação e mercado 2014. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2014. p. 411-414. Editores: Carlos Manoel Pedro Vaz, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Silvio Crestana. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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4. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PAVINATTO, A.; MERCANTE, L. A.; CORREA, D. S. Filmes nanoestruturados contendo quitosana para aplicação como plataforma sensorial. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 8, 2014, Juiz de fora. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação; Campo Grande: Embrapa Gado de Corte; Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2014. p. 40-42. Editores: Maria Alice Martins, Humberto de Mello Brandão, Marlene de Barros Coelho, Daniel Souza Corrêa, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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5. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | NOGUEIRA, M. S.; MERCANTE, L. A.; CORREA, D. S. Fabricação de filmes nanoestruturados baseados em nanocompósito/ polímero condutor para aplicação em sensores do tipo língua eletrônica. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 6., 2014, São Carlos, SP Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2014. p. 74. Editores técnicos: João de Mendonça Naime, Caue Ribeiro, Maria Alice Martins, Elaine Cristina Paris, Paulino Ribeiro Villas Boas, Ladislau Marcelino Rabello. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 57). Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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12. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CONTI, P. P.; ANDRE, R. S.; MERCANTE, L. A.; CORREA, D. S. Desenvolvimento de sensores híbridos compostos por dióxido de titânio e polímero condutor com potencial aplicação na análise de voláteis. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 4., 2019, São Carlos, SP. Ciência, inovação e mercado: anais. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2019. Editores: Paulino Ribeiro Villas-Boas, Maria Alice Martins, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Ladislau Martin Neto. SIAGRO 2019. 555-559 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
18/03/2022 |
Data da última atualização: |
24/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ANDRE, R. S.; FACURE, M. H. M.; MERCANTE, L. A.; CORREA, D. S. |
Afiliação: |
DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA. |
Título: |
Electronic nose based on hybrid free-standing nanofibrous mats for meat spoilage monitoring. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Sensors and Actuators: B. Chemical, v 353, 131114, 2022. |
ISSN: |
0925-4005 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.snb.2021.131114 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Food safety and quality control have become nowadays a major priority for the sake of public health to protect consumers from the risks of foodborne diseases and food poisoning. For instance, in the case of the decomposition of meat protein, ammonia and biogenic amines content can be used as a parameter to evaluate meat quality. However, practical analytical methods for in loco evaluation of amines release by meat are still on demand. Herein, we report hybrid free-standing composite nanofibers as sensing platforms to identify volatile amines (ammonia, methylamine and trimethylamine), as one of the main components of the gas produced in the process of meat spoilage, and to monitor fish freshness at room temperature. For that purpose, SiO2:In2O3, SiO2: ZnO and SiO2 nanofibers, prepared by electrospinning followed by thermal treatment, were deposited onto interdigitated electrodes and then modified with polyaniline and poly(styrene sulfonate). Seven sensing units of distinct compositions were employed in an impedimetric electronic nose, and multidimensional projection was used to help in the discrimination of standard analytes as well as of analytes released during the deterioration of fish real samples. The frequency selection resulted in improved discrimination by multidimensional projection and the sensor array showed an excellent performance to be applied in fish spoilage monitoring. |
Palavras-Chave: |
Electrospinnin; Gas sensors; Volatile amines. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02076naa a2200217 a 4500 001 2141032 005 2022-06-24 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0925-4005 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.snb.2021.131114$2DOI 100 1 $aANDRE, R. S. 245 $aElectronic nose based on hybrid free-standing nanofibrous mats for meat spoilage monitoring.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aFood safety and quality control have become nowadays a major priority for the sake of public health to protect consumers from the risks of foodborne diseases and food poisoning. For instance, in the case of the decomposition of meat protein, ammonia and biogenic amines content can be used as a parameter to evaluate meat quality. However, practical analytical methods for in loco evaluation of amines release by meat are still on demand. Herein, we report hybrid free-standing composite nanofibers as sensing platforms to identify volatile amines (ammonia, methylamine and trimethylamine), as one of the main components of the gas produced in the process of meat spoilage, and to monitor fish freshness at room temperature. For that purpose, SiO2:In2O3, SiO2: ZnO and SiO2 nanofibers, prepared by electrospinning followed by thermal treatment, were deposited onto interdigitated electrodes and then modified with polyaniline and poly(styrene sulfonate). Seven sensing units of distinct compositions were employed in an impedimetric electronic nose, and multidimensional projection was used to help in the discrimination of standard analytes as well as of analytes released during the deterioration of fish real samples. The frequency selection resulted in improved discrimination by multidimensional projection and the sensor array showed an excellent performance to be applied in fish spoilage monitoring. 653 $aElectrospinnin 653 $aGas sensors 653 $aVolatile amines 700 1 $aFACURE, M. H. M. 700 1 $aMERCANTE, L. A. 700 1 $aCORREA, D. S. 773 $tSensors and Actuators: B. Chemical, v 353, 131114, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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