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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
09/01/2019 |
Data da última atualização: |
14/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
HORNUNG, P. S.; BARBI, R. C. T.; TEIXEIRA, G. L.; ÁVILA, S.; SILVA, F. L. de A. da; LAZZAROTTO, M.; SILVEIRA, J. L. M.; BETA, T.; RIBANI, R. H. |
Afiliação: |
Polyanna Silveira Hornung, UFPR; Rafaela Cristina Turola Barbi, UFPR; Gerson Lopes Teixeira, UFPR; Suelen Ávila, UFPR; Fernando Lucas de Abreu da Silva, UFPR; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Joana Léa Meira Silveira, UFPR; Trust Beta, University of Manitoba; Rosemary Hoffmann Ribani, UFPR. |
Título: |
Brazilian Amazon white yam (Dioscorea sp.) starch: impact on functional properties due to chemical and physical modifications processes. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 134, n. 3, p. 2075-2088, Dec. 2018. |
DOI: |
10.1007/s10973-018-7353-1 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The functional properties of starch granules define its application in food and non-food industries. Thus, in this study we investigated thermal, rheological, structural and colour properties of the native and modified starch of the Amazon Dioscorea sp. (white yam) tuber. The Dioscorea sp. native starch was modified by applying single, simultaneous and combined modification agents (sodium hypochlorite, ultraviolet (UV) radiation and microwave irradiation). The thermogravimetric curves showed three main mass losses and increased thermal stability for the triple (NaClO + UV + microwaves) modified sample. The UV-irradiated samples required less energy (enthalpy) to gelatinize as registered by the differential scanning calorimetry. Performing modification using microwaves resulted in starches of highly viscous pastes as recorded by the rapid visco analyser. All the starch gel samples presented thixotropic behaviour, in which pseudoplastic characteristics were adequately described by Ostwald?de Waele and Herschel?Bulkley models. Rheological evaluation also revealed that one-step modified starches could produce stronger gels than the native one. Lower degree of relative crystallinity and a wide range of granule sizes were demonstrated by X-ray diffraction patterns and scanning electron microscopy. The colour measurement revealed the brightening and browning action of NaClO and microwaves, respectively. |
Palavras-Chave: |
DSC; Microwave irradiation; Radiação ultravioleta; SEM; Starch oxidation; TG/DTG; Tuber starch. |
Thesagro: |
Amido; Inhame; Oxidação; Tubérculo. |
Thesaurus Nal: |
Dioscorea; Ultraviolet radiation. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
16/10/2015 |
Data da última atualização: |
19/01/2016 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SANTANA, M. W. P. R.; GODOY, T. G.; LEAL, P. L.; SIQUEIRA, F. G. de; SANTANA, T. D. D.; NETO, C. B. S.; MORAIS, K. S.; MENEZES, B. S.; SOUSA, A.; ALCANTARA, L. M. |
Afiliação: |
M. W. P. R. Santana, Univerisidade da Bahia; T. G. Godoy, UnB; P. L. Leal, Universidade da Bahia; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE; T. D. D. Santana, Universidade da Bahia; C. B. S. Neto, Universidade da Bahia; K. S. Morais, Universidade da Bahia; B. S. Menezes, Universidade da Bahia; A. Sousa, Universidade da Bahia; L. M. Alcantara, Universidade da Bahia. |
Título: |
Efeito do congelamento na produção de enzimas de interesse industrial por Pleurotus ostreatus cultivados em cascas de café |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE COGUMELOS NO BRASIL, 8.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE COGUMELOS COMESTÍVEIS, 7., 2015, Sorocaba, SP. Anais ... Sorocaba: Uniso, 2015. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Pôster 22 |
Palavras-Chave: |
Resíduos. |
Thesagro: |
Café. |
Thesaurus NAL: |
Pleurotus ostreatus. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00892nam a2200253 a 4500 001 2026623 005 2016-01-19 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTANA, M. W. P. R. 245 $aEfeito do congelamento na produção de enzimas de interesse industrial por Pleurotus ostreatus cultivados em cascas de café$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE COGUMELOS NO BRASIL, 8.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE COGUMELOS COMESTÍVEIS, 7., 2015, Sorocaba, SP. Anais ... Sorocaba: Uniso$c2015 500 $aPôster 22 650 $aPleurotus ostreatus 650 $aCafé 653 $aResíduos 700 1 $aGODOY, T. G. 700 1 $aLEAL, P. L. 700 1 $aSIQUEIRA, F. G. de 700 1 $aSANTANA, T. D. D. 700 1 $aNETO, C. B. S. 700 1 $aMORAIS, K. S. 700 1 $aMENEZES, B. S. 700 1 $aSOUSA, A. 700 1 $aALCANTARA, L. M.
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Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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