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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
22/05/2018 |
Data da última atualização: |
25/02/2019 |
Autoria: |
COÊLHO, J. J.; MELLO, A. C. L. de; SANTOS, M. V. F. dos; DUBEUX JUNIOR, J. C. B.; CUNHA, M. V. da; LIRA, M. de A. |
Afiliação: |
Janerson José Coêlho, Waterford Institute of Technology/Department of Science; Alexandre Carneiro Leão de Mello, Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE; Mércia Virginia Ferreira dos Santos, Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE; José Carlos Batista Dubeux Junior, University of Florida; Marcio Vieira da Cunha, Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE; Mário de Andrade Lira, Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE. |
Título: |
Prediction of the nutritional value of grass species in the semiarid region by repeatability analysis. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 3, p. 378-385, mar. 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Predição do valor nutricional de gramíneas na região semiárida por meio da análise de repetibilidade. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to estimate the repeatability (r) and the number of samples required to measure the nutritional value of four warm-season forage grasses growing in a semiarid region. The grasses evaluated were Urochloa mosambicensis, Cenchrus ciliaris, Digitaria pentzii, and Megathyrsus maximus. Evaluations occurred under two forage management conditions: stockpiling and grazing. Hand-plucked forage samples were analyzed for dry matter (DM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), lignin, and in vitro DM digestibility (IVDMD). Four methods were used to estimate r and the number of samples required: analysis of variance, method of principal components based on the covariance (PCCOV) and the correlation (PCCOR) matrices, and structural analysis (EVCOR). Species were compared by the probability of the difference using the t-test. The method PCCOV presents the highest coefficient of repeatability and, therefore, a lower number of samples required. Lignin is the trait that have the highest number of samples required. In terms of qualitative traits, D. pentzii and M. maximus show the best forage qualities among the species evaluated. |
Palavras-Chave: |
IVDMD; Warm-season grasses. |
Thesagro: |
Amostragem; Composição Química; Gramínea Tropical. |
Thesaurus Nal: |
Chemical composition; Sampling. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/177468/1/Prediction-of-the-nutritional-value-of-grass-species.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Registro |
Volume |
Status |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
10/12/2014 |
Data da última atualização: |
22/06/2017 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
LIMA, M. B.; MENEZES, A. J. E. A. de. |
Afiliação: |
MARCELO BEZERRA LIMA, CNPMF; ANTONIO JOSE ELIAS A DE MENEZES, CPATU. |
Título: |
Tratos culturais. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: BORGES, A. L.; BRASIL, E. C. (Ed.). Sistema de produção de banana para o estado do Pará. 2. ed. Brasília, DF: Embrapa, 2014. |
Série: |
(Embrapa Mandioca e Fruticultura. Sistema de produção, 9; Embrapa Amazônia Oriental. Sistema de produção, 8). |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Trato cultural. |
Thesagro: |
Banana; Desbaste; Desfolha. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/113461/1/TratosCulturais.pdf
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Marc: |
LEADER 00652naa a2200181 a 4500 001 2002134 005 2017-06-22 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLIMA, M. B. 245 $aTratos culturais.$h[electronic resource] 260 $c2014 490 $a(Embrapa Mandioca e Fruticultura. Sistema de produção, 9; Embrapa Amazônia Oriental. Sistema de produção, 8). 650 $aBanana 650 $aDesbaste 650 $aDesfolha 653 $aTrato cultural 700 1 $aMENEZES, A. J. E. A. de 773 $tIn: BORGES, A. L.; BRASIL, E. C. (Ed.). Sistema de produção de banana para o estado do Pará. 2. ed. Brasília, DF: Embrapa, 2014.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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