|
|
Registros recuperados : 231 | |
121. | | ORTIZ, J. A. R.; FERREIRA, R. C.; COSTA, C. V.; CARVALHO, C. W. P.; MENDONCA, S.; TAKEITI, C. Y.; ASCHERI, J. L.; ANDRADE, K. C. S. Análisis comparativo del efecto de adición de bases, humedad de la mezcla y temperatura en el proceso de optimización de la extrudabilidad de torta desgrasada de piñon manso (Jatropha curcas L.). In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FOOD EXTRUSION, 2., 2010, Rio de Janeiro. Resumos expandidos. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
122. | | SILVA, E. A. da; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; CAMPANHA, R. B.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de; SOUZA JUNIOR, M. T. Ação de macrobasidiomiceto na desconstrução do cacho vazio de dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 5., 2018, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2018. p. 35. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
123. | | SIQUEIRA, F. G. de; GOMES, T. G.; ARAÚJO, A. P. F; CUNHA, J. R. B; CAMELINI, C. M.; NAKAI, D. K.; MENDONCA, S. Aplicações biotecnológicas para biomassas do pós-cultivo de cogumelos comestíveis (Biotechnological Application for Spent Mushroom Substrate - SMS). In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE COGUMELOS NO BRASIL, 8.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE COGUMELOS COMESTÍVEIS, 7., 2015, Sorocaba, SP. Anais ... Sorocaba: Uniso, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
124. | | MORAES, A. S. da S.; SAMPAIO, B. L.; SOUZA, O. C. A.; CAMPANHA, R. B.; OLIVEIRA, P. A. de; BARRETO, L. C. L. de S.; MENDONCA, S. Atividade antioxidante de extrato fluido a partir de resíduos de oleaginosas. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 5., 2018, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2018. p. 20. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
125. | | MENDONÇA, S. A.; MATEUS, R. G.; BARRIOS, S. C. L.; VALLE, C. B. do; ALVES, G. F.; MEIRELLES, P. R. de L. Avaliação agronômica de híbridos intraespecíficos de Brachiaria decumbens. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FORAGE BREEDING, 3., 2011, Bonito, MS. Breeding forage for climate change adaptation and mitigation - eco-efficient animal produtction: proceedings. [Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte], 2011. 235-237 1 CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
| |
126. | | MENDONÇA, S. A.; MATEUS, R. G.; BARRIOS, S. C. L.; VALLE, C. B. do; MEIRELLES, P. R. de L.; FIGUEIREDO, U. J. Avaliação de híbridos intraespecíficos de Brachiaria decumbens sob cortes. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 49., 2012, Brasília. A produção animal no mundo em transformação: anais. Brasília, DF: SBZ, 2012. 3 p. 1 CD-ROM. Trabalho 4PSB. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
| |
127. | | MARIONI, B.; FARIAS, I.; VERDADE, L. M.; BASSETTI, L.; COUTINHO, M. E.; MENDONÇA, S. H. S. T. de; VIEIRA, T. Q.; MAGNUSSON, W. E.; CAMPOS, Z. Avaliação do risco de extinção do jacaré-açu Melanosuchus niger (Spix, 1825) no Brasil. Biodiversidade Brasileira, v. 3, n. 1, p. 31-39, 2013. 9p. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
| |
128. | | CAMPOS, Z.; MARIONI, B.; FARIAS, I.; VERDADE, L. M.; BASSETTI, L.; COUTINHO, M. E.; MENDONÇA, S. H. S. T. de; VIEIRA, T. Q.; MAGNUSSON, W. E. Avaliação do risco de extinção do jacaré-coroa Paleosuchus trigonatus (Schneider, 1801) no Brasil. Biodiversidade Brasileira, v. 3, n. 1, p. 48-53, 2013. 6p. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
| |
129. | | CAMPOS, Z.; MARIONI, B.; FARIAS, I.; VERDADE, L. M.; BASSETTI, L.; COUTINHO, M. E.; MENDONÇA, S. H. S. T. de; VIEIRA, T. Q.; MAGNUSSON, W. E. Avaliação do risco de extinção do jacaré-paguá Paleosuchus palpebrosus (Cuvier, 1807) no Brasil. Biodiversidade Brasileira, v. 3, n. 1, p. 40-47, 2013. 8p. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
| |
130. | | FARIAS, I. P.; MARIONI, B.; VERDADE, L. M.; BASSETTI, L.; COUTINHO, M. E.; MENDONÇA, S. H. S. T. de; VIEIRA, T. Q.; MAGNUSSON, W. E.; CAMPOS, Z. Avaliação do risco de extinção do jacaré-do-pantanal Caiman yacare (Daudin, 1802) no Brasil. Biodiversidade Brasileira, v. 3, n. 1, p. 21-30, 2013. 10p. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
| |
131. | | COUTINHO, M. E.; MARIONI, B.; FARIAS, I. P.; VERDADE, L. M.; BASSETTI, L.; MENDONÇA, S. H. S. T. de; VIEIRA, T. Q.; MAGNUSSON, W. E.; CAMPOS, Z. Avaliação do risco de extinção do jacaré-de-papo-amarelo Caiman latirostris (Daudin, 1802) no Brasil. Biodiversidade Brasileira, v. 3, n. 1, p. 13-20, 2013. 8p. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
| |
132. | | FARIAS, I. P.; MARIONI, B.; VERDADE, L. M.; BASSETTI, L.; COUTINHO, M. E.; MENDONÇA, S. H. S. T. de; VIEIRA, T. Q.; MAGNUSSON, W. E.; CAMPOS, Z. Avaliação do risco de extinção do jacaré-tinga Caiman crocodilus (Linnaeus, 1758) no Brasil. Biodiversidade Brasileira, v. 3, n. 1, p. 4-12, 2013. 9p. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
| |
133. | | CONCEIÇÃO, A. A.; SOARES NETO, C. B.; RIBEIRO, J. A. de A.; SIQUEIRA, F. G. de; MILLER, R. N. G.; MENDONCA, S. Development of an RP-UHPLC-PDA method for quantification of free gossypol in cottonseed cake and fungal-treated cottonseed cake. Plos One, v. 13, n. 5, e0196164, May 2018. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
134. | | COSTA, C. V.; ORTIZ, J. A. R.; TAKEITI, C. Y.; ASCHERI, J. L. R.; CARVALHO, C. W. P.; MENDONCA, S.; CORRÊA, R. F.; ANDRADE, K. C. S. Efeito da adição de cal (CaO) nas propriedades tecnológicas de torta de pinhão manso desengordurada processada por extrusão termoplástica. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FOOD EXTRUSION, 2., 2010, Rio de Janeiro. Resumos expandidos. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
135. | | COSTA, C. V.; ORTIZ, J. A. R.; TAKEITI, C. Y.; ASCHERI, J. L. R.; CARVALHO, C. W. P.; MENDONÇA, S.; CORRÊA, R. F.; ANDRADE, K. C. S. Efeito da adição de cal (CaO) nas propriedades tecnológicas de torta de pinhão manso desengordurada processada por extrusão termoplástica. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FOOD EXTRUSION, 2., 2010, Rio de Janeiro. Resumos expandidos. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
136. | | JUNQUEIRA, V. S.; PEIXOTO, L. de A.; LAVIOLA, B. G.; BHERING, L. L.; MENDONCA, S.; COSTA, T. da S. A.; ANTONIASSI, R. Bayesian multi-trait analysis reveals a useful tool to increase oil concentration and to decrease toxicity in Jatropha curcas L. Plos One, v. 11, e0157038, 2016. DOI: 10.1371/journal.pone.015038 Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
137. | | GOMES, T. G.; HADI, S. I. I. A.; ALVES, G. S. C.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de; MILLER, R. N. G. Current Strategies for the Detoxification of Jatropha curcas Seed Cake: A Review. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 66, n. 11, p. 2510-2522, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
138. | | PELÁEZ, R. D. R.; WISCHRAL, D.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDONCA, S.; BALAN, V.; SIQUEIRA, F. G. de. Co-culturing of micro- and macro-fungi for producing highly active enzyme cocktail for producing biofuels. Bioresource Technology Reports, v. 16, 100833, Dec. 2021. 8 p. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Florestas; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
139. | | FARIAS, L. M.; LOPES, L. A. R.; ALBERTO, N. S. C. M.; MENDONCA, S.; FROTA, K. M. G.; MARTINS, M. C. C. Composição química e perfil de ácidos graxos de semente de abóbora crioula (Cucurbita moschata). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 1.; CONGRESSO BRASILEIRO DE SAÚDE E NUTRIÇÃO, 1., 2017, Teresina, PI. Anais ... Teresina: Sociedade Brasileira de Ciência de Tecnologia, 2017. p. 211-216. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
140. | | MACHADO, A. F. de F.; SOUZA, M. de L. M. de; CASTRO, I. M. de; BIZZO, H. R.; MENDONCA, S.; ANTONIASSI, R. Ésteres de forbol em tortas de pinhão manso. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISA EM PINHÃO-MANSO, 2., 2011, Brasília, DF. Pinhão-manso: focando em soluções sustentáveis para produção de biocombustíveis: anais. Brasília, DF: Embrapa Agroenergia: ABPPM, 2011. 1 CD-ROM. (Embrapa Agroenergia. Documentos, 005). Não paginado. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
Registros recuperados : 231 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
25/09/2019 |
Data da última atualização: |
17/02/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
STOFFEL, F; SANTANA, W. de O.; FONTANA, R. C.; GREGOLON, J. G. N.; KIST, T. B.; SIQUEIRA, F. G. de; MENDONCA, S.; CAMASSOLA, M. |
Afiliação: |
FERNANDA STOFFEL, Universidade de Caxias do Sul; WESLEI DE OLIVEIRA SANTANA, Universidade de Caxias do Sul; ROSELEI CLAUDETE FONTANA, Universidade de Caxias do Sul; JEAN GUILHERME NOVELLO GREGOLON, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; TARSO B. LEDUR KIST, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE; SIMONE MENDONCA, CNPAE; MARLI CAMASSOLA, Universidade de Caxias do Sul. |
Título: |
Chemical features and bioactivity of grain flours colonized by macrofungi as a strategy for nutritional enrichment. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, n. 297, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Agaricus blazei, Auricularia fuscosuccinea and Pleurotus albidus mycelia were obtained in solid-state cultivation (SSC), using grains (brown rice, canjica corn and wheat) as raw material. Colonized grain flours were analysed for their nutritional, physical and physico-chemical characteristics and biological activity in vitro. Wheat flour with P. albidus showed higher values for protein (18.34 g/100 g), ergosterol (0.60 mg/g), mycelial biomass (183 mg/g) and total amino acids (58.34 mg/g). Corn flour with A. fuscosuccinea showed the highest total phenolic content (2.38 mg GAE/g), antioxidant activity in the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) (8.90 μmol TEAC/g) and 2,2′-Azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) (16.52 μmol TEAC/g) assay. Wheat flour with P. albidus were more effective at inhibiting of pancreatic lipase (74.5%) and of α-glucosidase (98.2%). In conclusion, grains colonized by macrofungi mycelia through SSC can enrich the nutritional value and the biological activity of the flours, which presents a potential for functional foods. |
Palavras-Chave: |
Antioxidant; Enzymatic inhibition; Mycoprotein. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01799naa a2200241 a 4500 001 2112466 005 2020-02-17 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSTOFFEL, F 245 $aChemical features and bioactivity of grain flours colonized by macrofungi as a strategy for nutritional enrichment.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aAgaricus blazei, Auricularia fuscosuccinea and Pleurotus albidus mycelia were obtained in solid-state cultivation (SSC), using grains (brown rice, canjica corn and wheat) as raw material. Colonized grain flours were analysed for their nutritional, physical and physico-chemical characteristics and biological activity in vitro. Wheat flour with P. albidus showed higher values for protein (18.34 g/100 g), ergosterol (0.60 mg/g), mycelial biomass (183 mg/g) and total amino acids (58.34 mg/g). Corn flour with A. fuscosuccinea showed the highest total phenolic content (2.38 mg GAE/g), antioxidant activity in the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) (8.90 μmol TEAC/g) and 2,2′-Azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) (16.52 μmol TEAC/g) assay. Wheat flour with P. albidus were more effective at inhibiting of pancreatic lipase (74.5%) and of α-glucosidase (98.2%). In conclusion, grains colonized by macrofungi mycelia through SSC can enrich the nutritional value and the biological activity of the flours, which presents a potential for functional foods. 653 $aAntioxidant 653 $aEnzymatic inhibition 653 $aMycoprotein 700 1 $aSANTANA, W. de O. 700 1 $aFONTANA, R. C. 700 1 $aGREGOLON, J. G. N. 700 1 $aKIST, T. B. 700 1 $aSIQUEIRA, F. G. de 700 1 $aMENDONCA, S. 700 1 $aCAMASSOLA, M. 773 $tFood Chemistry$gn. 297, 2019.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|