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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  18/11/2022
Data da última atualização:  17/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  THEODORO, J. M. V.; GRANCIERI, M.; GOMES, M. J. C.; TOLEDO, R. C. L.; SÃO JOSÉ, V. P. B. DE; MANTOVANI, H. C.; CARVALHO, C. W. P. de; SILVA, B. P. DA; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  JAQUELINE MACIEL VIEIRA THEODORO, UFV; MARIANA GRANCIERI, UFV, UFES; MARIANA JUSTE CONTIN GOMES, UFV; RENATA CELI LOPES TOLEDO, UFV; VINÍCIUS PARZANINI BRILHANTE DE SÃO JOSÉ, UFV; HILÁRIO CUQUETTO MANTOVANI, UFV; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; BÁRBARA PEREIRA DA SILVA, UFV; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UFV.
Título:  Germinated millet (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) flour improved the gut function and its microbiota composition in rats fed with high-fat high-fructose diet.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  International Journal Of Environmental Research And Public Health, v. 19, n. 22, 15217, p. 1-14, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.3390/ijerph192215217
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Germinated millet (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) is a source of phenolic compounds that has potential prebiotic action. This study aims at evaluating the action of germinated pearl millet on gut function and its microbiota composition in Wistar rats fed with a high-fat high-fructose (HFHF) diet. In the first stage, lasting eight weeks, the experiment consisted of two groups: AIN93M (n = 10) and HFHF group (n = 20). In the second stage, which lasted ten weeks, the animals of the AIN-93M group (n = 10) were kept, while the HFHF group was dismembered into HFHF (HFHF diet, n = 10) and HFHF + millet (HFHF added 28.6% of germinated millet flour, n = 10) groups. After the 18th week, the urine of the animals was collected for the analysis of lactulose and mannitol intestinal permeability by urinary excretion. The histomorphometry was analyzed on the proximal colon and the fecal pH, concentration of short-chain fatty acids (SCFA), and sequencing of microbiota were performed in cecum content. The Mothur v.1.44.3 software was used for data analysis of sequencing. Alpha diversity was estimated by Chao1, Shannon, and Simpson indexes. Beta diversity was assessed by PCoA (Principal Coordinate Analysis). The functional predictive analysis was performed with PICRUSt2 software (version 2.1.2?b). Functional traits attributed to normalized OTU abundance were determined by the Kyoto Encyclopedia of Genes and Genomes (KEGG). In the results, germinated millet flour reduced Oscillibacter genus an... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alimentos integrais; Beta diversity; Intestinal permeability; Prebióticos; Saúde intestinal.
Thesagro:  Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Food technology; Goblet cells; Prebiotics; Whole grain foods.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148424/1/ijerph-19-15217.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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CTAA15385 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, N. G. DA; LIMA, R. P.; MENDONÇA, C. M. C. DE; LEITE, A. DA C. Extensão rural: o uso do modelo Canvas para a construção de um pacote de suporte técnico e científico aos extensionistas. Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 40, e27239, 2023. Título em inglês: Rural extension: the use of the Canvas model in the building of a technical and scientific support package to extensionists.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoLEITE, A. DA. C.; MENDONÇA, C. M. C. DE; OLIVEIRA, W. D. DE. Gestão da inovação: um olhar sobre os núcleos de inovação e tecnologia do Brasil. Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 40, e27229, 2023. Título em inglês: Innovation management: a look at the innovation and technology centers in Brazil.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBELEM, A. do S. S.; NASCIMENTO, J. V. B.; MENDONÇA, C. M. C. de. Gestec como ferramenta estratégica para Transferência de Tecnologia de uma instituição de pesquisa agropecuária: um estudo de caso na Embrapa Amapá. Cadernos de Prospecção, v. 13, n. 1, p. 92-104, mar. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Amapá.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMARANHÃO, G. N. A.; BELEM, A. do S. S.; MENDONÇA, C. M. C. de. Prospecção estratégica do Café com Ciência para disseminação de publicações técnico-cientificas em acesso aberto da Embrapa Amapá. In: CHAVES, D.; MENDONCA, C. M. (Org.) . Inovação na Amazônia: debates sobre tecnologia, desenvolvimento e empreendedorismo. Macapá: Editora da Universidade Federal do Amapá, 2018. v. 1. p. 358-374.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Amapá.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCARNEIRO, A. A. C.; SOARES, T. M.; MENDONÇA, C. M. C. DE; MENDONÇA, F. M. DE; OLIVEIRA, W. D. DE. Frugal canvas: uma ferramenta simples e fácil para idealizar a inovação frugal. Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 40, e27263, 2023. Título em inglês: Frugal canvas: a simple and easy tool for conceptualizing frugal innovation.
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