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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  15/01/2015
Data da última atualização:  26/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SENA NETO, A. R.; ARAUJO, M. A. M.; BARBOZA, R. M. P.; FONSECA, A. S.; TONOLI, G. H. D.; SOUZA, F. V. D.; MATTOSO, L. H. C.; MARCONCINI, J. M.
Afiliação:  ALFREDO R. SENA NETO, UFSCar; MARCO A.M. ARAUJO, UFSCar; RAIZA M.P. BARBOZA, UFSCar; ALESSANDRA S. FONSECA, UFLA; GUSTAVO H.D. TONOLI, UFLA; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA.
Título:  Comparative study of 12 pineapple leaf fiber varieties for use asmechanical reinforcement in polymer composites.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops and Products, v. 64, p. 68-78, 2015.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Vegetable fiber reinforced polymer composites have enormous potential to replace materials originatedfrom non-renewable resources. For an adequate use of vegetable fibers as reinforcements, however, therelationships between technological properties and chemical, structural and morphological characteris-tics of the fibers must be fully understood. In this work, fibers from 12 different varieties of pineapple(Ananas genus) were characterized on their morphology, structure, chemical composition, mechanicaland thermal properties. The elastic modulus ranged from 37 to 86 GPa, the tensile strength from 629 to1309 MPa, and the onset oxidation temperature from 240 to 272ºC; indicating the potential of using allselected pineapple fibers as reinforcing fillers (depending on the polymer matrix and processing method).Direct correlations were observed between the thermo-mechanical properties of the fibers and theirchemical features, such as holocellulose and cellulose contents, and also the cellulose crystallinity index.The mechanical properties showed an inversely proportional relation with the lignin content and diam-eter of the fiber bundle. These correlations provided indexes for the direct selection and/or for a geneticimprovement program of the Ananas genus for the development of pineapples whose fibers may beadequate as mechanical reinforcement in polymer composite. An example of methodology is presented,aiming to help with materials selection within the group of vegetable fibers ... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Pineapples.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF30393 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte.
Data corrente:  01/06/2009
Data da última atualização:  15/06/2009
Autoria:  CORRÊA, E. S.; COSTA, F. P.; MELO FILHO, G. A. de; PEREIRA, M. de A.
Afiliação:  Eduardo Simões Corrêa, CNPGC; Fernando Paim Costa, CNPGC; Geraldo Augusto de Melo Filho, CNPGC; Mariana de Aragão Pereira, CNPGC.
Título:  Sistemas de produção melhorados para gado de corte em Mato Grosso do Sul.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  In: SÉRIES Embrapa: [coletânea de publicações seriadas da Embrapa Gado de Corte - 2006 - 2007 -2008]. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2009.
Páginas:  11 p.
Descrição Física:  1 CD-ROM
Série:  (Embrapa Gado de Corte. Comunicado técnico, 102).
Idioma:  Português
Conteúdo:  A Embrapa Gado de Corte vem realizando estudos que visam a identificar, descrever e analisar, com ênfase nos custos, os sistemas de produção de gado de corte mais freqüentemente utilizados nas principais regiões produtoras do País. Esses sistemas, denominados modais, são em geral pouco produtivos, como relatado por Costa et al. (2005), tendo portanto grande potencial para melhorias técnicas e gerenciais. Em vista disso, os estudos incluem uma segunda etapa, que trata da formulação de sistemas melhorados, a serem oferecidos como referências para o aprimoramento dos sistemas atualmente em uso. O presente trabalho apresenta uma proposta de cinco sistemas melhorados para o planalto de Mato Grosso do Sul, como alternativas ao sistema praticado pela maioria dos produtores dessa região.
Palavras-Chave:  Bovino de corte; Brasil; Mato Grosso do Sul.
Thesagro:  Análise Econômica; Custo; Sistema de Produção.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPGC-2009-09/12487/1/COT102.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Corte (CNPGC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGC12487 - 1UMTFL - --CD-91SER
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