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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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141.Imagem marcado/desmarcadoMELO, I. S. de; AZEVEDO, J. L. (ed.). Ecologia microbiana. Jaguariúna: Embrapa-CNPMA, 1998. 488p.

Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Algodão; Embrapa Amapá; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Milho e Sorgo... Mostrar Todas

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142.Imagem marcado/desmarcadoAMORIM, E. P. da R; MELO, I. S. de. Efeito da associação de antagonistas no controle de Phytophtora parasítica e Phytophtora citrophtora em plântulas de citros. Summa Phytopathologica, v. 25, n. 4, p. 335-338, 1999.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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143.Imagem marcado/desmarcadoCASSIOLATO, A. M. R.; MELO, I. S. de. Filtration enrichment method for isolation of auxotrophic mutants of Trichoderma harzianum Rifai. Revista de Microbiologia, v.30, p.43-46, 1999. p. 43-46

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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144.Imagem marcado/desmarcadoSUSSEL, A. A. B.; MELO, I. S. de. Eficiência de agentes de controle biológico no manejo da brusone do trigo no campo. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2019. 19 p. (Embrapa Cerrados. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 351).

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

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145.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, F. E. C.; MELO, I. S. de. Endophytic and rhizospheric bacteria from Opuntia ficus-indica mill and their ability to promote plant growth in cowpea, Vigna unguiculata (L.) Walp. African Journal of Microbiology Research, v. 6, n. 6, p. 1345-1353, 2012.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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146.Imagem marcado/desmarcadoVALDEBENITO-SANHUEZA, R. M.; MELO, I. S. de. Encapsulamento de microrganismos. In: VALDEBENITO SANHUEZA, R. M.; MELO, I. S. de. (Ed.). Métodos usados no biocontrole de fitopatógenos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2007. p. 103-107.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Uva e Vinho.

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147.Imagem marcado/desmarcadoMORETINI, A.; SPESSOTO, A. M.; MELO, I. S. de. Fungicida Metalaxil na microbiota e na atividade enzimática do solo. Pesticidas: Revista de Ecotoxicologia e Meio Ambiente, Curitiba, v. 14, p.74-84, jan./dez. 2004.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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148.Imagem marcado/desmarcadoVALDEBENITO-SANHUEZA, R. M.; MELO, I. S. de. Isolamento de antagonistas para controle de doenças vasculares. In: VALDEBENITO SANHUEZA, R. M.; MELO, I. S. de. (Ed.). Métodos usados no biocontrole de fitopatógenos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2007. p. 27-30.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Uva e Vinho.

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149.Imagem marcado/desmarcadoVALDEBENITO-SANHUEZA, R. M.; MELO, I. S. de. Isolamento de antagonistas a patógenos que colonizam ferimentos de plantas. In: VALDEBENITO SANHUEZA, R. M.; MELO, I. S. de. (Ed.). Métodos usados no biocontrole de fitopatógenos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2007. p. 9-11

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Uva e Vinho.

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150.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, F. E. C.; MELO, I. S. de. Isolamento de bactérias associadas à palma e prospecção do potencial de solubiliza fosfato e fixar nitrogênio. Agrotrópica, v. 17, número único, 2005. p. 2326

Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.

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151.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, F. E. C.; MELO, I. S. de. Isolamento de bactérias associadas à palma e prospecção do potencial de solubilizar fosfato e fixar nitrogênio. Agrotópica, Itabuna, v.17, p. 23-26, jan./dez. 2005.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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152.Imagem marcado/desmarcadoMELO, I. S. de; VALDEBENITO-SANHUEZA, R. M. Isolamento de bactérias do rizoplano e endorizosfera e seu efeito na colonização de raízes e na promoção do crescimento de plantas. In: VALDEBENITO SANHUEZA, R. M.; MELO, I. S. de. (Ed.). Métodos usados no biocontrole de fitopatógenos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2007. p. 21-25. il., color.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Uva e Vinho.

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153.Imagem marcado/desmarcadoVALARINI, M. J.; BROCHINI, D.; MELO, I. S. de. Isolamento e caracterização de microrganismos endofíticos de espécies de Brachiaria. In: SIMPÓSIO, 4., REUNIÃO DE AVALIAÇÃO DO PROGRAMA BIOTA/FAPESP, 4., Águas de Lindóia, 2003. Anais... Águas de Lindóia: FAPESP, 2003.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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154.Imagem marcado/desmarcadoMELO, I. S. de; VALDEBENITO-SANHUEZA, R. M. Isolamento de colonizadores de clamidosporos de Fusarium oxysporum. In: VALDEBENITO SANHUEZA, R. M.; MELO, I. S. de. (Ed.). Métodos usados no biocontrole de fitopatógenos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2007. p. 17-19.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Uva e Vinho.

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155.Imagem marcado/desmarcadoMELO, I. S. de; VALDEBENITO SANHUEZA, R. M. Isolamento de fungos micorrízicos. In: VALDEBENITO SANHUEZA, R. M.; MELO, I. S. de. (Ed.). Métodos usados no biocontrole de fitopatógenos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2007. p. 45-47.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Uva e Vinho.

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156.Imagem marcado/desmarcadoMELO, I. S. de; VALDEBENITO-SANHUEZA, R. M. Isolamento seletivo de bactérias ativas para nucleação de gelo. In: VALDEBENITO SANHUEZA, R. M.; MELO, I. S. de. (Ed.). Métodos usados no biocontrole de fitopatógenos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2007. p. 43-44.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Uva e Vinho.

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157.Imagem marcado/desmarcadoCASSIOLATO, A. M. R.; MELO, I. S. de. Interaction between Rhizoctonia solani and vesicular arbuscular micorrhizal fungi in tomato. Summa Phytopathologica, v.17, n.3/4, p.195-200, jul./dez. 1991.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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158.Imagem marcado/desmarcadoCASSIOLATO, A. M. R.; MELO, I. S. DE. Interaction between Rhizoctonia solani and vesicular arbuscular micorrhizal fungi in tomato. Summa Phytopathol., v.17, p.195-200, 1991.

Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.

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159.Imagem marcado/desmarcadoMELO, I. S. de; COSTA, C. P. da. Inheritance of resistance to Verticillium with in Solanum melongena L. Revista Brasileira de Genética, v.8, n.4, p.759-763, 1985.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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160.Imagem marcado/desmarcadoMARTIN-CORDER, M.P.; MELO, I. S. de. Influência de Trichoderma viride e T. koningii na emergência de plântulas e no vigor de mudas de berinjela (Solanum melongena L.). Revista Brasileira de Biologia, v.57, n.1, p.39-45, 1997.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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Registros recuperados : 607
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  26/07/2018
Data da última atualização:  18/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  KAVAMURA, V. N.; TAKETANI, R. G.; FERREIRA, C.; MELO, I. S. de; MENDES, R.
Afiliação:  VANESSA NESSNER KAVAMURA; RODRIGO GOUVEA TAKETANI; CLEDERSON FERREIRA; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; RODRIGO MENDES, CNPMA.
Título:  The role of species turnover in structuring bacterial communities in a local scale in the cactus rhizosphere.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Plant and Soil, v. 425, n. 1-2, p. 101-112, 2018.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11104-018-3570-4
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Background and aims: Cereus jamacaru is a native cactus in the semiarid biome caatinga able to withstand long periods of drought. Here, we studied the rhizosphere microbiome of this cactus to understand how precipitation affects the assembly of bacterial communities from the taxonomical and functional perspectives. Methods: We selected three C. jamacaru plants in the caatinga biome, sampled the rhizosphere soil from the same plants during rainy and dry seasons and performed shotgun sequencing from total DNA isolated from rhizosphere using Ion Torrent technology. Results: Acidobacteria, Actinobacteria and Proteobacteria showed increase in relative abundance during the rainy season when compared to dry season. Five major functional groups were significantly different, including differences in amino acids and derivatives, carbohydrates, protein metabolism, respiration, and RNA metabolism. Taxonomically, the assembly of bacterial communities follows a neutral model. Conclusions: The assembly of bacterial communities in the rhizosphere of C. jamacaru is affected by precipitation resulting in different taxonomical and functional community patterns during dry and rainy seasons. We attribute these differences on rhizosphere communities composition to dispersal limitation of microorganisms caused by low pore connectivity due to low water content in the soil, which leads to spatially isolate communities during the dry season.
Palavras-Chave:  Bacterial diversity; Pore connectivity; Rhizosphere bacterial communities.
Thesagro:  Bactéria; Cacto; Rizosfera.
Thesaurus NAL:  Bacterial communities; Biodiversity; Rhizosphere bacteria; Semiarid zones.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
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CNPMA16148 - 1UPCAP - DD
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