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Registros recuperados : 301 | |
121. | | CUNHA, G. R. da; PASINATO, A.; PIRES, J. L. F.; DALMAGO, G. A.; SANTI, A.; GOUVEA, J. A. de. Bioclimatologia e zoneamento agrícola. In: DE MORI, C.; ANTUNES, J. M.; FAE, G. S.; ACOSTA, A. da S. (Ed.). Trigo: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília, DF: Embrapa, 2016. Cap. 2, p. 31-57. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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122. | | SCHWEIG, E.; MÜLLER, A. L.; DALMAGO, G. A.; BOLIS, L. M.; SANTI, A.; CUNHA, G. R. da; PASINATO, A. Avaliação de modelos agroclimáticos para a estimativa da produtividade primária líquida (PPL) da vegetação natural. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 16., 2009, Belo Horizonte. Mudanças climáticas, recursos hídricos e energia para uma agricultura sustentável. Campinas: SBA; Viçosa: UFV; Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2009. V-Estatística e modelagem, trabalho 326. 5 p. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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123. | | SANTOS, H. P. dos; FONTANELI, R. S.; PIRES, J. L. F.; NASCIMENTO JUNIOR, A. do; DALMAGO, G. A. Avaliação de sistemas de rotação de culturas na severidade de doenças do sistema radicular e no rendimento de grãos de cereais de inverno, nas décadas de 1980 a 2010. In: SANTOS, H. P. dos; FONTANELI, R. S.; SPERA, S. T.; DALMAGO, G. A.; PIRES, J. L. F.; SANTI, A. (Ed.). Sistemas de produção para cereais de inverno: três décadas de estudos. Brasília, DF: Embrapa, 2019. Cap. 3, p. 45-82. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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124. | | TREVISAN, C.; DALMAGO, G. A.; KOVALESKI, S.; HELDWEIN, A. B.; GOUVÊA, J. A. de; CUNHA, G. R. da. Caracterização da temperatura mínima do ar em dossel de canola, em noites com geada. In: MOSTRA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 12.; MOSTRA DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TRIGO, 9., 2017, Passo Fundo. Resumos... Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2017. p. 16. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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125. | | LOPES, E.; DE BONA, F. D.; SANTI, A.; DENARDIN, J. E.; BAYER, C.; DALMAGO, G. A.; ZEIST, C. Carbono acumulado por sistemas de manejo do solo em experimento de longa duração, em Passo Fundo, RS. In: MOSTRA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 9.; MOSTRA DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TRIGO, 6., 2014, Passo Fundo. A construção de um cientista!: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2015. p. 26. Orientador: Fabiano Daniel De Bona. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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126. | | SANTOS, H. P. dos; FONTANELI, R. S.; DALMAGO, G. A.; CASTRO, R. L. de; SANTI, A.; Pssebom, T. Economic performance of production systems with crop-livestock integration in no-tillage systems. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 15, n. 2, e6508, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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127. | | FANTON, G.; LUERSEN, I.; CUNHA, G. R. da; DALMAGO, G. A.; PASINATO, A.; SANTI, A.; PIRES, J. L. Efeito da aclimatação em plantas de canola, submetidas a diferentes intensidades de geada. In: MOSTRA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA TRIGO, 3., 2007, Passo Fundo. Resumos... Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2007. 1 p. html. (Embrapa Trigo. Documentos Online, 82). Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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128. | | LUERSEN, I.; FANTON, G.; CUNHA, G. R. da; DALMAGO, G. A.; PASINATO, A.; SANTI, A.; PIRES, J. L. F. Dinâmica floral em híbridos de canola. In: MOSTRA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA TRIGO, 3., 2007, Passo Fundo. Resumos... Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2007. 1 p. html. (Embrapa Trigo. Documentos Online, 82). Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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129. | | MARTORANO, L. G.; BERGAMASCHI, H.; DIAS, C. T. dos S.; DALMAGO, G. A.; FARIA, R. T. de; HECKLER, B. M. Differential expression in soybean leaf during water deficit in Brazil management system. International Journal of AgriScience, v. 4, n. 1, p. 1-15, Jan. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Trigo. |
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130. | | MÜLLER, A. L.; DALMAGO, G. A.; KOVALESKI, S.; SANTI, A.; KERBER, T. L.; CUNHA, G. R. da; BOLIS, L. M. Efeito de intensidades de geada e da aclimatação ao frio na produção de grãos de canola e de seus componentes. In: CONGRESSO DA REDE BRASILEIRA DE TECNOLOGIA DE BIODIESEL, 4.; CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 7., 2010, Belo Horizonte. Biodiesel: inovação tecnológica e qualidade: anais: trabalhos científicos. Lavras: UFLA, 2010. p. 465-466. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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131. | | DALMAGO, G. A.; CUNHA, G. R. da; PIRES, J. L. F.; TOMM, G. O.; PASINATO, A.; LUERSEN, I.; FANTON, G. Efeito da geada na canola. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 15., 2007, Aracaju. Efeitos das mudanças climáticas na agricultura: anais. Aracaju: Sociedade Brasileira de Agrometeorologia: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2007. 1 CD-ROM. 5 p. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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132. | | HELDWEIN, A. B.; STRECK, N. A.; BURIOL, G. A.; SCHNEIDER, F. M.; ESTEFANEL, V.; DALMAGO, G. A. Efeito da cobertura de estufa plástica sobre a temperatura mínima do ar. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 9. Campina Grande, PB, 1995. Anais... Campina Grande: SBA, 1995. p. 304-306 Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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133. | | KOMMERS, D. R.; BIANCHI, C> A. M.; AVILA, C. F. de J.; HAMPEL, B. J.; SCHIAVO, J.; DALMAGO, G. A. Efeito dos arranjos de plantas de canola sobre a produtividade de grãos, componentes de rendimento e teor de óleo. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 28., 2020, Ijuí, RS. Anais... Inteligência Artificial: a nova fronteira da ciência brasileira. Ijuí UNIJUÍ, 20 a 23 out. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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134. | | KOMMERS, D. R.; BIANCHI, C. A. M.; AVILA, C. A. de J.; HAMPEL, B. J.; SCHIAVO, J.; DALMAGO, G. A. Efeito dos arranjos de plantas de canola sobre a produtividade de grãos, componentes de rendimento e teor de óleo. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 28.; SALÃO DO CONHECIMENTO, 2020, Ijuí. Anais... Ijuí: UNIJUI, 20 a 23 out. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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135. | | CARDOSO, L. S.; BERGAMASCHI, H.; COMIRAN, F.; CHAVARRIA, G.; DALMAGO, G. A.; SANTOS, H. P. dos; MARODIN, G. A. Alterações micrometeorológicas em vinhedos de moscato giallo pelo uso de coberturas plásticas, na serra gaúcha. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 15., 2007, Aracaju. Efeitos das mudanças climáticas na agricultura: anais. Aracaju: Sociedade Brasileira de Agrometeorologia: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2007. 1 CD-ROM. 5 p. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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136. | | CARDOSO, L. S.; BERGAMASCHI, H.; COMIRAN, F.; CHAVARRIA, G.; DALMAGO, G. A.; SANTOS, H. P. dos; MARODIN, G. A. B. Alterações micrometeorológicas em vinhedos de Moscato Giallo pelo uso de coberturas plásticas, na Serra Gaúcha. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 15., 2007, Aracajú. Efeito das mudanças climáticas na agricultura: anais... [Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros: Sociedade Brasileira de Agrometeorologia], 2007. Não paginado. Pôster. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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137. | | POSSEBOM, T.; REBECHI, I. de A.; SANTOS, H. P. dos; SANTI, A.; FONTANELI, R. S.; DALMAGO, G. A. Acúmulo de carbono em sistemas de manejo de solo e de rotação de culturas. In: MOSTRA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 11.; MOSTRA DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TRIGO, 8., 2016, Passo Fundo. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 14. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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138. | | DALMAGO, G. A.; CUNHA, G. R. da; SANTI, A.; PIRES, J. L. F.; MÜLLER, A. L.; BOLIS, L. M. Aclimatação ao frio e dano por geada em canola. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 45, n. 9, p. 933-943, set. 2010. Biblioteca(s): Embrapa Trigo; Embrapa Unidades Centrais. |
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139. | | DALMAGO, G. A.; CUNHA, G. R.; PIRES, J. L. F.; TOMM, G. O.; PASINATO, A.; LUERSEN, I.; FANTON, G. Aclimatação e intensidade de geada em canola. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 15., 2007, Aracaju. Efeitos das mudanças climáticas na agricultura: anais. Aracaju: Sociedade Brasileira de Agrometeorologia: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2007. 1 CD-ROM. 5 p. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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Registros recuperados : 301 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
08/01/2020 |
Data da última atualização: |
08/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BRUNETTO, G.; ROSA, D. B.; AMBROSINI, V. G.; HEINZEN, J.; FERREIRA, P. A. A.; CERETTA, C. A.; SOARES, C. R. F. S.; MELO, G. W. B. de; SORIANI, H. H.; NICOLOSO, F. T.; FARIAS, J. G.; DE CONTI, L.; SILVA, L. O. S.; SANTANA, N.; COUTO, R. R.; JACQUES, R. J. S.; TIECHER, T. L. |
Afiliação: |
Gustavo Brunetto, Soil Science Department of Federal University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazilb; Daniel J. Rosa, Centre for Biological Sciences, Department of Microbiology, Immunology and Parasitology, Federal University of Santa Catarina, Florianopolis, SC, Brazilc; Vítor G. Ambrosini, Centre for Biological Sciences, Department of Microbiology, Immunology and Parasitology, Federal University of Santa Catarina, Florianopolis, SC, Brazil; Janaina Heinzen, Centre for Biological Sciences, Department of Microbiology, Immunology and Parasitology, Federal University of Santa Catarina, Florianopolis, SC, Brazilc; Paulo A. A. Ferreira, Soil Science Department of Federal University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazilb; Carlos A. Ceretta, Soil Science Department of Federal University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazilb; Cláudio R.F.S. Soares, Centre for Biological Sciences, Department of Microbiology, Immunology and Parasitology, Federal University of Santa Catarina, Florianopolis, SC, Brazilc; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; Hilda H. Soriani, Forestry Department, Federal University of Santa Maria, Campus Frederico Westphalen, 98400-000, Frederico Westphalen, RS, Brazil; Fernando T. Nicoloso, Biology Department, Center of Natural and Exact Sciences, Federal University of Santa Maria (RS), 97105-900 Santa Maria, RS, Brazil; Júlia G. Farias, Biology Department, Center of Natural and Exact Sciences, Federal University of Santa Maria (RS), 97105-900 Santa Maria, RS, Brazil; Lessandro De Conti, Federal Institute Farroupilha, Campus Alegrete, 97555-000, Alegrete, RS, Brazi; Lincon O. S. Silva, Soil Science Department of Federal University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; Natielo Santana, Soil Science Department of Federal University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; Rafael R. Couto, Centre for Biological Sciences, Department of Microbiology, Immunology and Parasitology, Federal University of Santa Catarina, Florianopolis, SC, Brazilc; Rodrigo J.S. Jacques, Soil Science Department of Federal University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazilb; Tadeu L. Tiecher, Federal Institute Farroupilha, Campus Alegrete, 97555-000, Alegrete, RS, Brazi. |
Título: |
Use of phosphorus fertilization and mycorrhization as strategies for reducingcopper toxicity in young grapevines. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Horticulturae, v. 248, p. 176-183, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Established vineyard soils may have high copper (Cu) contents due to the ongoing foliar applications of copper-based fungicides. In viticulture, the replacement of old vineyards with new vines is common practice, however,limited by Cu excess in soil and its toxicity to young grapevines. The application of phosphorus (P) and ar-buscular mycorrhizal fungi (AMF) inoculation are potential strategies to reduce Cu toxicity to young grapevines.This study aimed to assess the effects of phosphorus fertilization and AMF (Rhizophagus clarus) inoculation ongrowth and physiological parameters of young grapevines grown in soil with high Cu content. The experimentwas conducted in a greenhouse, where natural grassland soil was artificially contaminated by the addition of60 mg kg−1Cu. The soils were treated with and without AMF inoculation, combined with additions of 0, 40 and100 mg P kg−1. After 90 days of cultivation, grapevine plants were assessed for chlorophyllafluorescence,photosynthetic pigment contents, superoxide dismutase (SOD) activity, plant height, plant biomass, and con-centrations of Cu and P in roots and shoots. Phosphorus fertilization promoted increases in seedling growth(related to the increase of total P concentration in roots and shoots), soluble Pi concentration in leaves, and thequantum yield of the PSII (YII) (associated with a reduction in shoot Cu concentration). The AMF inoculationincreased the concentration of P in roots and shoots, soluble Pi in leaves and electron transport rate (ETR).Phosphorus fertilization and inoculation of grapevines with AMF are strategies capable of reducing Cu toxicity inyoung grapevines. MenosEstablished vineyard soils may have high copper (Cu) contents due to the ongoing foliar applications of copper-based fungicides. In viticulture, the replacement of old vineyards with new vines is common practice, however,limited by Cu excess in soil and its toxicity to young grapevines. The application of phosphorus (P) and ar-buscular mycorrhizal fungi (AMF) inoculation are potential strategies to reduce Cu toxicity to young grapevines.This study aimed to assess the effects of phosphorus fertilization and AMF (Rhizophagus clarus) inoculation ongrowth and physiological parameters of young grapevines grown in soil with high Cu content. The experimentwas conducted in a greenhouse, where natural grassland soil was artificially contaminated by the addition of60 mg kg−1Cu. The soils were treated with and without AMF inoculation, combined with additions of 0, 40 and100 mg P kg−1. After 90 days of cultivation, grapevine plants were assessed for chlorophyllafluorescence,photosynthetic pigment contents, superoxide dismutase (SOD) activity, plant height, plant biomass, and con-centrations of Cu and P in roots and shoots. Phosphorus fertilization promoted increases in seedling growth(related to the increase of total P concentration in roots and shoots), soluble Pi concentration in leaves, and thequantum yield of the PSII (YII) (associated with a reduction in shoot Cu concentration). The AMF inoculationincreased the concentration of P in roots and shoots, soluble Pi in leave... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Arbuscular mycorrhizal fungi; Rhizophagus clarus; Vitis labrusca L. |
Thesaurus NAL: |
Heavy metals. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208366/1/1-s2.0-S0304423819300342-main.pdf
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Marc: |
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