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Registros recuperados : 338 | |
301. | | BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A.; FERREIRA, P. A. A.; COUTO, R. R.; SILVA, L. O. S; DE CONTI, L.; MELO, G. W. B. de; ZALAMENA, J; COMIN, J. J.; LOURENZI, C. R.; AMBROSINI, V. G; GIROTTO, E.; GATIBONI, L. C. Gestão da fertilização azotada na vinha. ENOVITIS - Revista Técnica de Viticultura e Enologia, p. 20 - 21, 01 jan. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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302. | | BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A.; MELO, G. W. B. de; MIOTTO, A.; FERREIRA, P. A. A.; COUTO, R. da R.; SILVA, L. O. S. da; GALET, L. P.; SMAVILLA, L. M.; CANCIAN, A.; AMBROSINI, V. G. Grape yield and must composition of "Cabernet Sauvignon" grapevines with organic compost and urea fertilization. Revista de Ciências Agroveterinárias, v. 17, n. 2, p. 212-218, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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303. | | BETEMPS, D. L.; PAULA, B. V. de; PARENT, S.-E.; GALARÇA, S. P.; MAYER, N. A.; MARODIN, G. A. B.; ROZANE, D. E.; NATALE, W.; MELO, G. W. B. de; PARENT, L. E.; BRUNETTO, G. Humboldtian Diagnosis of Peach Tree (Prunus persica) Nutrition Using Machine-Learning and Compositional Methods. Agronomy, v. 10, n. 6, June 2020. 21 p. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Uva e Vinho. |
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304. | | MELO, G. W. B. de; FURINI, G.; BRUNETTO, G>; COMIN, J. J.; SIMÃO, D. G.; MARQUES, A. C. R.; MARCHEZAN, C.; SILVA, I. C. B.; SOUZA, M.; SOARES, C. R.; ZALAMENA, J. Identification and phytoremediation potential of spontaneous species in vineyard soils contaminated with copper. International Journal of Phytoremediation, v. 24, n. 4, p. 342-349, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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305. | | BORTOLOZZO, A. R.; VALDEBENITO-SANHUEZA, R. M.; MELO, G. W. B. de; KOVALESKI, A.; BERNARDI, J.; HOFFMANN, A.; BOTTON, M.; FREIRE, J. de M.; BRAGHINI, L. C.; VARGAS, L.; CALEGARIO, F. F.; FERLA, N. J.; PINENT, S. M. J. Produção de morangos no sistema semihidropônico. 2. ed. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2007. 24 p. il., color. (Embrapa Uva e Vinho. Circular Técnica, 62). Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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306. | | BRUNETTO, G.; COUTO, R. R.; FERREIRA, P. A. A.; PICCIN, R.; FAVERSANI, J. C.; MELO, G. W. B. de; ZALAMENA, J.; LAZZARETTI, B. P.; HAMMERSCHMITT, R. K.; GALARZA, B. P.; DANTAS, M. Produção e composição do mosto de videiras submetidas à adição de doses de nitrogênio via fertirrigação e seguido de irrigação. In:CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. p. 075. XV Congresso Latino-Americano de Viticultura e Enologia E XIII Congresso Brasileiro de Viticultura e Enologia. Bento Gonçalves-RS, 3 a 7 de Novembro de 2015. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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307. | | TRENTIN, G.; BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; MIOTTO, A.; LOURENZI, C.; LOURENSINI, F.; MOSER, G. R. Z.; DE CONTI, L.; TIECHER, T.; CELLA, C.; GATIBONI, L. C.; MORAES FILHO, A. S. Estabelecimento de nível crítico de nutrientes no solo e no tecido em viníferas na região sul do Brasil. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 12., 2009, [Montevideo]. [Anais...] [Montevideo]: Asociación de Enólogos del Uruguay, 2009. Não paginado. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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308. | | TIECHER, T. L.; SCHMITT, D. E.; TIECHER, T.; CERETTA, C. A.; LOURENZI, C. R.; GIROTTO, E.; MELO, G. W. B. de; COMIN, J. J.; DE CONTI, L.; GATIBONI, L. C.; COUTO, R. R.; ZALAMENA, J.; BRUNETTO, G. Diagnóstico e interações entre cobre, zinco e fósforo em solos de vinhedos. In: MELO, G. W. B. de; ZALAMENA, J.; BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A. Calagem, adubação e contaminação em solos cultivados com videiras. Bento Gonçalves, RS: Embrapa uva e Vinho, p. 62-89, 2016. (Embrapa uva e Vinho. Documentos, 100). Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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309. | | CAUMO, C.; SILVEIRA, R. B. da; ALBARELLO, J. B.; MORAIS NETO, J. A. de; IWAMOTO, H.; CAMARGO, L. R.; MELO, G. W. B. de; BATAGLIA, D.; BOMBANA, I. C.; ZALAMENA, J.; SCANAGATTA, V. Efeito do gesso agrícola na produção de massa seca de aveia em solo contaminado por cobre. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 12., ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 8., 2014, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2014. p. 19 Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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310. | | STEFANELLO, L. O. S.; BRUNETTO, G.; COMARELLA, C. G.; MELO, G. W. B. de; CERETTA, C. A.; FERREIRA, P. A. A.; COUTO, R. R.; PICCIN, R.; DE CONTI, L.; TASSINARI, A.; GALARZA, B. P.; DOMINGUES, F. Composição do mosto de videiras submetidas a modos de fornecimento de nitrogênio em solo arenoso. In:CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. p. 117. XV Congresso Latino-Americano de Viticultura e Enologia E XIII Congresso Brasileiro de Viticultura e Enologia. Bento Gonçalves-RS, 3 a 7 de Novembro de 2015. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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311. | | BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; CASALI, A. M.; RHEINHEIMER, D. dos S.; KAMINSKI, J.; GIROTTO, E.; LOURENZI, C. R.; LORENSINI, F.; MOSER, G.; MELO, G. W. B. de; CHAVARRIA, G. Avaliação do teor de nitrogênio, aminoácidos e proteínas em folhas e ramos do ano de macieiras submetidas a aplicação foliar de nitrogênio. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009, Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2009. 1 CD ROM. p. 743. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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312. | | FERREIRA, P. A. A.; GIROTTO, E.; TRENTIN, G.; MIOTTO, A.; MELO, G. W. B. de; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; DEL FRARI, B. K.; MARCHEZAN, C.; SILVA, L. O. S.; FAVERSANI, J. C.; BRUNETTO, G. Biomass decomposition and nutrient release from black oat and hairy vetch residues deposited in a vineyard. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 38, n. 5, p. 1621-1632, set./out. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Uva e Vinho. |
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313. | | CAMARGO, L. R.; SILVEIRA, R. B.; ALBARELLO, J. B.; MORAIS NETO, J. A. de; IWAMOTO, H.; CAUMO, C.; MELO, G. W. B. de; CAVALCANTI, F. R.; FINGER, G.; BOMBANA, I. C.; BATAGLIA, D. Avaliação de indutor de resistência sobre a severidade do míldio em videira. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 12., ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 8., 2014, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2014. p. 14 Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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314. | | BRUNETTO, G.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; TASSINARI, A.; KRUG, A. V.; MARQUES, A. C. R.; PAULA, B. V. DE; MARCHEZAN, C.; BETEMPS, D. L.; TRENTIN, E.; SILVA, I. B. DA; SILVA, L. O. S. DA (ed.). Atualização sobre calagem e adubação em frutíferas. Porto Alegre: NRS-SBCS: Gráfica e Editora RJR, 2020. 278 p. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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315. | | MORAIS NETO, J. A. de; CAUMO, C.; SILVEIRA, R. B. da; IWAMOTO, H.; CAMARGO, L. R.; ALBARELLO, J. B.; BATAGLIA, D.; BOMBANA, I. C.; ZALAMENA, J.; MELO, G. W. B. de. Avaliação de compostos orgânicos em plantas de videiras jovens. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 12., ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 8., 2014, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2014. p. 17 Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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316. | | MARQUES, A. C. R.; TIECHER, T. L.; CONTI, L. de; SILVA, I. C. B. S.; TRENTIN, E.; MARCHEZAN, C.; MIOTTO, A.; GIROTTO, E.; FERREIRA, P. A. A.; LOURENZI, C. R.; MELO, G. W. B. de; CERETTA, C. A.; BRUNETTO, G. Contaminação de solos em vinhedos e pomares: valores de referência no solo e em plantas e estratégias de mitigação. In: BRUNETTO, G.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; TASSINARI, A.; KRUG, A. V.; MARQUES, A. C. R.; PAULA, B. V. DE; MARCHEZAN, C.; BETEMPS, D. L.; TRENTIN, E.; SILVA, I. B. DA; SILVA, L. O. S. DA (ed.). Atualização sobre calagem e adubação em frutíferas. Porto Alegre: NRS-SBCS: Gráfica e Editora RJR, 2020. p. 261-276. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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317. | | TIECHER, T. L; SORIANI, H. H.; TIECHER, T.; CERETTA, C. A.; NICOLOSO, F. T.; TAROUCO, C. P.; CLASEN, B. E.; DE CONTI, L.; TASSINARI, A.; MELO, G. W. B. de; BRUNETTO, G. The interaction of high copper and zinc doses in acid soil changes the physiological state and development of the root system in young grapevines (Vitis vinifera). Ecotoxicology and Environmental Safety, v. 148, p. 985-994, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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318. | | AMBROSINI, V. G.; ROSA, D. J.; MELO, G. W. B. de; ZALAMENA, J.; CELLA, C.; SIMÃO, D. G.; SILVA, L. S. da; SANTOS, H. P. dos; TOSELLI, M.; TIECHER, T. L.; BRUNETTO, G. High copper content in vineyard soils promotes modifications in photosynthetic parameters and morphological changes in the root system of "Red Niagara" plantlets. Plant Physiology and Biochemistry, v. 128, p. 89-98, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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319. | | BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; VIEIRA, R. C. B.; LOURENZI, C. R.; TIECHER, T. L.; LORENSINI, F.; CONTI, L. De. Influência do clima na fenologia e maturação da cultivar Chardonnay em sub-regiões da Serra Gaúcha. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 6.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 2., 2008, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008. p. 16. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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320. | | AMBROSINI, V. G.; ROSA, D. J.; PRADO, J. P. C.; BORGHEZAN, M.; MELO, G. W. B. de; SOARES, C. R. F. de S.; COMIN, J. J.; SIMÃO, D. G.; BRUNETTO, G. Reduction of copper phytotoxicity by liming: a study of the root anatomy of young vines (Vitis labrusca L.). Plant Physiology & Biochemistry: Paris, França, v. 96, p. 270-280, Nov. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 338 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
08/01/2020 |
Data da última atualização: |
08/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
STEFANELLO, L. O.; SCHWALBERT, R.; SCHWALBERT, R. A.; DE CONTI, L.; KULMANN, M. S. de S.; GARLET, L. P.; SILVEIRA, M. L. R.; SAUTTER, C. K.; MELO, G. W. B. de; ROZANE, D. E.; BRUNETTO, G. |
Afiliação: |
Lincon Oliveira Stefanello, Soil Science Department of Federal University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; Raíssa Schwalbert, Agronomy Department of Federal University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; Raí Augusto Schwalbert, Agricultural Engineering Department of Federal University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; Lessandro De Conti, Federal Institute Farroupilha, Santo Augusto Campus, 98590-000, Santo Augusto, RS, Brazil; Matheus Severo de Souza Kulmann, Soil Science Department of Federal University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; Luana Paula Garlet, Soil Science Department of Federal University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; Marcia Liliane Rippel Silveira, Food Technology Department of Federal University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; Cláudia Kaehler Sautter, Food Technology Department of Federal University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil f National Research Center of Grape and Wine, Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa), 95700-000, Bento Gonçalves, RS, Brazil; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; Danilo Eduardo Rozane, Fruticulture Department of Paulista State University, 11900-000, Registro, SP, Brazil; Gustavo Brunetto, Soil Science Department of Federal University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil. |
Título: |
Nitrogen supply method affects growth, yield and must composition of young grape vines (Vitis vinifera L. cv Alicante Bouschet) in southern Brazil. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Horticulturae, v. 261, (e-108910), 2019. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.108910 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The aim of this study was to evaluate yield and chemical composition of the must in grapevines subjected to Nitrogen (N) supply methods in sandy soils. The vineyard cultivar was ?Alicante Bouschet? (Vitis vinifera L.) grafted on 1103 Paulsen rootstock, in southern Brazil. The treatments consisted of the application of 20+20 kg N ha−1 without irrigation (NWI), 20+20 kg N ha−1 followed by irrigation (NFI), 20+20 kg N ha−1 via fertigation (NF), 20 kg N ha−1 via fertigation (½NF), and a control (C) without N application. The study was conducted during four crop seasons. Leaves were collected at flowering and veraison to determination N concentration. Stem diameter, grape yield and its components were determined. In the must were evaluated the total soluble solids (TSS), pH, total titratable acidity (TTA) and total anthocyanins (TA). The concentration of nitrate and ammonium in soil solution was determined. N application followed by irrigation or N supplied via fertigation provided to the vines larger stem diameters and leaf N concentrations, in most crop seasons. Grapevines submitted to N application via fertigation or followed by irrigation presented higher yields than conventional application without irrigation, and between two and three times higher than the control. N supply methods little affected total soluble solids contents. The application of N to the soil, regardless of the N supply method, decreased the anthocyanin concentration in the grape must, due to the dilution effect on the pulp/skin ratio, promoted by the yield increase. MenosThe aim of this study was to evaluate yield and chemical composition of the must in grapevines subjected to Nitrogen (N) supply methods in sandy soils. The vineyard cultivar was ?Alicante Bouschet? (Vitis vinifera L.) grafted on 1103 Paulsen rootstock, in southern Brazil. The treatments consisted of the application of 20+20 kg N ha−1 without irrigation (NWI), 20+20 kg N ha−1 followed by irrigation (NFI), 20+20 kg N ha−1 via fertigation (NF), 20 kg N ha−1 via fertigation (½NF), and a control (C) without N application. The study was conducted during four crop seasons. Leaves were collected at flowering and veraison to determination N concentration. Stem diameter, grape yield and its components were determined. In the must were evaluated the total soluble solids (TSS), pH, total titratable acidity (TTA) and total anthocyanins (TA). The concentration of nitrate and ammonium in soil solution was determined. N application followed by irrigation or N supplied via fertigation provided to the vines larger stem diameters and leaf N concentrations, in most crop seasons. Grapevines submitted to N application via fertigation or followed by irrigation presented higher yields than conventional application without irrigation, and between two and three times higher than the control. N supply methods little affected total soluble solids contents. The application of N to the soil, regardless of the N supply method, decreased the anthocyanin concentration in the grape mu... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Field study; Leaf N concentration; Long-term; Nitrogen fertigation; Nitrogen fertilization. |
Thesaurus NAL: |
Anthocyanins. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208359/1/1-s2.0-S0304423819307964-main.pdf
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Marc: |
LEADER 02616naa a2200325 a 4500 001 2118382 005 2020-01-08 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.108910$2DOI 100 1 $aSTEFANELLO, L. O. 245 $aNitrogen supply method affects growth, yield and must composition of young grape vines (Vitis vinifera L. cv Alicante Bouschet) in southern Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe aim of this study was to evaluate yield and chemical composition of the must in grapevines subjected to Nitrogen (N) supply methods in sandy soils. The vineyard cultivar was ?Alicante Bouschet? (Vitis vinifera L.) grafted on 1103 Paulsen rootstock, in southern Brazil. The treatments consisted of the application of 20+20 kg N ha−1 without irrigation (NWI), 20+20 kg N ha−1 followed by irrigation (NFI), 20+20 kg N ha−1 via fertigation (NF), 20 kg N ha−1 via fertigation (½NF), and a control (C) without N application. The study was conducted during four crop seasons. Leaves were collected at flowering and veraison to determination N concentration. Stem diameter, grape yield and its components were determined. In the must were evaluated the total soluble solids (TSS), pH, total titratable acidity (TTA) and total anthocyanins (TA). The concentration of nitrate and ammonium in soil solution was determined. N application followed by irrigation or N supplied via fertigation provided to the vines larger stem diameters and leaf N concentrations, in most crop seasons. Grapevines submitted to N application via fertigation or followed by irrigation presented higher yields than conventional application without irrigation, and between two and three times higher than the control. N supply methods little affected total soluble solids contents. The application of N to the soil, regardless of the N supply method, decreased the anthocyanin concentration in the grape must, due to the dilution effect on the pulp/skin ratio, promoted by the yield increase. 650 $aAnthocyanins 653 $aField study 653 $aLeaf N concentration 653 $aLong-term 653 $aNitrogen fertigation 653 $aNitrogen fertilization 700 1 $aSCHWALBERT, R. 700 1 $aSCHWALBERT, R. A. 700 1 $aDE CONTI, L. 700 1 $aKULMANN, M. S. de S. 700 1 $aGARLET, L. P. 700 1 $aSILVEIRA, M. L. R. 700 1 $aSAUTTER, C. K. 700 1 $aMELO, G. W. B. de 700 1 $aROZANE, D. E. 700 1 $aBRUNETTO, G. 773 $tScientia Horticulturae$gv. 261, (e-108910), 2019.
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