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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoNEUMANN, M.; RESTLE, J.; BRONDANI, I. L.; NORNBERG, J. L.; MELLO, R. de O.; PELLEGRINI, L. G. de; SOUZA, A. N. M. de. Comportamento produtivo e custo de produção de híbridos de sorgo (Sorghum bicolor, L. Moench) para silagem. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 2, n. 3, p. 43-54, set./dez.2003.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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2.Imagem marcado/desmarcadoNEUMANN, M.; RESTLE, J.; NORNBERG, J. L.; ALVES FILHO, D. C.; MELLO, R. de O.; SOUZA, A. N. M. de; PELLEGRINI, L. G. de. Avaliação da qualidade e do valor nutritivo da silagem de híbridos de sorgo (Sorghum bicolor, L. Moench). Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 3, n. 1, p. 120-133, 2004.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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3.Imagem marcado/desmarcadoNEUMANN, M.; RESTLE, J.; BRONDANI, I. L.; NORNBERG, J. L.; MELLO, R. de O.; SOUZA, A. N. M. de; PELLEGRINI, L. G. de. Efeito do tamanho da partícula e do tipo de silo sobre o valor nutritivo da silagem de sorgo (Sorghum bicolor, L. Moench). Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 4, n. 2, p. 224-242, 2005.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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4.Imagem marcado/desmarcadoGENRO, T. C. M.; THIAGO, L. R. L. de S.; EUCLIDES, V. P. B.; PRATES, E. R.; MELLO, R. de O. Densidade de forragem nos estratos verticais de uma pastagem de B. brizantha cv. Marandu. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 39., 2002, Recife. A produção animal e a sociedade brasileira: anais. Recife: UFRPE: SBZ, 2002. 4 p. 1 CD-ROM. CNPGC.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.

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5.Imagem marcado/desmarcadoFRASSON, M. F.; CARVALHO, S.; GREIBLER, L.; MENEGON, A. M.; SEVER, M. M.; PELLEGRIN, A. C. S. de; SIMÕES, R. R.; MELLO, R. de O.; NALERIO, E. S. Physicochemical properties and sensory evaluation of meat from feedlot lambs fed with wet brewery waste. Research, Society and Development, v. 11, n. 4, e27011427475, 2022.

Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.

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6.Imagem marcado/desmarcadoPELLEGRIN, A. C. R. S. de; PIRES, C. C.; NALERIO, E. S.; WOMMER, T. P.; MELLO, R. de O.; PELEGRINI, L. F. V. de. Qualidade da carne de cordeiros lactentes suplementados com teores de glicerina bruta em comedouro privativo. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 35, n. 5, p. 2685-2696, set./out. 2014.

Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.

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7.Imagem marcado/desmarcadoVARGAS, D. P.; NÖRNBERG, J. L.; MELLO, R. de O.; SCHEIBLER, R. B.; RIZZO, F. A.; SCHAFHAUSER JUNIOR, J.; NÖRNBERG, M. de F. B. Qualidade do leite contagem de células somáticas e contagem bacteriana total. In: SCHAFHAUSER JUNIOR, J.; PEGORARO, L. M. C.; ZANELA, M. B. (Ed.). Tecnologias para sistemas de produção de leite. Brasília, DF: Embrapa, 2016 437 p. p. 357-384

Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.

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8.Imagem marcado/desmarcadoBARANZELLI, J.; SOMACAL, S.; MONTEIRO, C. S.; MELLO, R. de O.; RODRIGUES, E.; PRESTES, O. D.; LÓPEZ-RUIZ, R.; FRENICH, A. G.; ROMERO-GONZÁLEZ, R.; MIRANDA, M. Z. de; EMANUELLI, T. Grain germination changes the profile of phenolic compounds and benzoxazinoids in wheat: a study on hard and soft cultivars. Molecules, v. 28, n. 2, 721, p. 1-19, 2023.

Biblioteca(s): Embrapa Trigo.

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9.Imagem marcado/desmarcadoBARANZELLI, J.; SOMACAL, S.; BONINI, C. A. A.; SMANIOTTO, F. A.; MONTEIRO, C. S.; SILVA, D. T. da; MELLO, R. de O.; BOLDORI, J. R.; DENARDIN, C. C.; RODRIGUES, E.; MIRANDA, M. Z. de; EMANUELLI, T. Influence of sprouting on the bioaccessibility and bioactivity of benzoxazinoids, phenolic acids, and flavonoids of soft and hard wheat cultivars. Food Research International, v. 173, article 113338, 2023.

Biblioteca(s): Embrapa Trigo.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  17/01/2023
Data da última atualização:  24/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  BARANZELLI, J.; SOMACAL, S.; MONTEIRO, C. S.; MELLO, R. de O.; RODRIGUES, E.; PRESTES, O. D.; LÓPEZ-RUIZ, R.; FRENICH, A. G.; ROMERO-GONZÁLEZ, R.; MIRANDA, M. Z. de; EMANUELLI, T.
Afiliação:  JULIA BARANZELLI, Universidade Federal de Santa Maria; SABRINA SOMACAL, Universidade Federal de Santa Maria; CAMILA SANT’ANNA MONTEIRO, Universidade Federal de Santa Maria; RENIUS DE OLIVEIRA MELLO, Universidade Federal de Santa Maria; ELISEU RODRIGUES, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; OSMAR DAMIAN PRESTES, Universidade Federal de Santa Maria; ROSALÍA LÓPEZ-RUIZ, University of Almeria; ANTONIA GARRIDO FRENICH, University of Almeria; ROBERTO ROMERO-GONZÁLEZ, University of Almeria; MARTHA ZAVARIZ DE MIRANDA, CNPT; TATIANA EMANUELLI, Universidade Federal de Santa Maria.
Título:  Grain germination changes the profile of phenolic compounds and benzoxazinoids in wheat: a study on hard and soft cultivars.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Molecules, v. 28, n. 2, 721, p. 1-19, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/molecules28020721
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Pre-harvest sprouting is a frequent problem for wheat culture that can be simulated by laboratory-based germination. Despite reducing baking properties, wheat sprouting has been shown to increase the bioavailability of some nutrients. It was investigated whether wheat cultivars bearing distinct grain texture characteristics (BRS Guaraim, soft vs. BRS Marcante, hard texture) would have different behavior in terms of the changes in phytochemical compounds during germination. Using LC-Q-TOF-MS, higher contents of benzoxazinoids and flavonoids were found in the hard cultivar than in the soft one. Free phytochemicals, mainly benzoxazinoids, increased during germination in both cultivars. Before germination, soft and hard cultivars had a similar profile of matrix-bound phytochemicals, but during germination, these compounds have been shown to decrease only in the hard-texture cultivar, due to decreased levels of phenolic acids (trans-ferulic acid) and flavonoids (apigenin) that were bound to the cell wall through ester-type bonds. These findings confirm the hypothesis that hard and soft wheat cultivars have distinct behavior during germination concerning the changes in phytochemical compounds, namely the matrix-bound compounds. In addition, germination has been shown to remarkably increase the content of benzoxazinoids and the antioxidant capacity, which could bring a health-beneficial appeal for pre-harvested sprouted grains.
Palavras-Chave:  Brotação pré-colheita; Compostos benzoxazinóides; Compostos bioativos; Cultivar de trigo; Cultura de cereais; Grain Germination; Pre-harvest sprouting.
Thesagro:  Brotacao; Cereal; Composto Fenólico; Germinação; Grão.
Thesaurus NAL:  Bioactive compounds; Phenolic compounds; Wheat.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151018/1/2023-Molecules-Grain.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPT45479 - 1UPCAP - DD
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