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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
12/12/2011 |
Data da última atualização: |
12/12/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MEIRELES, E. J. L.; CAMARGO, M. B. P. de; FAHL, J. I.; THOMAZIELLO, R. A.; PEZZOPANE, J. R. M.; NACIF, A. de P.; BARDIN, L. |
Afiliação: |
ELZA JACQUELINE LEITE MEIRELES, SAPC; MARCELO B. P. DE CAMARGO, IAC; JOEL I. FAHL, IAC; ROBERTO A. THOMAZIELLO, IAC; JOSÉ RICARDO M. PEZZOPANE, IAC; ANTÔNIO DE P. NACIF, EPAMIG; LUDMILA BARDIN, IAC. |
Título: |
Condições agrometeorológicas e fenológicas do cafeeiro arábica nas regiões sul e alto Paranaíba do Estado de Minas Gerais no período de 2002-2004. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 4., 2005, Londrina. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2005. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Neste trabalho é apresentada uma comparação entre os balanços hídricos seqüenciais decendiais dos municípios de Guaxupé e Monte Carmelo, MG, referentes ao período de 20022004. Além disso, é apresentada uma análise das condições agrometeorológicas ocorridas nas diferentes fases de desenvolvimento do cafeeiro arábica durante o período mencionado, em ambos os municípios. Pode-se verificar que o monitoramento agrometeorológico associado às fases fenológicas do cafeeiro arábica é uma ferramenta muito importante que poderá contribuir para a redução dos possíveis prejuízos provenientes de condições meteorológicas adversas, tais como, deficiências hídricas prolongadas e ocorrência de extremos de temperaturas do ar. |
Palavras-Chave: |
Balanço hídrico de Thornthwaite e Mather; Balanço hídridco de Thornthwaite e Mather; Coffea arabica L. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/49973/1/Condicoes-agrometeorologicas.pdf
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Marc: |
LEADER 01593nam a2200217 a 4500 001 1909337 005 2011-12-12 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMEIRELES, E. J. L. 245 $aCondições agrometeorológicas e fenológicas do cafeeiro arábica nas regiões sul e alto Paranaíba do Estado de Minas Gerais no período de 2002-2004.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 4., 2005, Londrina. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café$c2005 520 $aNeste trabalho é apresentada uma comparação entre os balanços hídricos seqüenciais decendiais dos municípios de Guaxupé e Monte Carmelo, MG, referentes ao período de 20022004. Além disso, é apresentada uma análise das condições agrometeorológicas ocorridas nas diferentes fases de desenvolvimento do cafeeiro arábica durante o período mencionado, em ambos os municípios. Pode-se verificar que o monitoramento agrometeorológico associado às fases fenológicas do cafeeiro arábica é uma ferramenta muito importante que poderá contribuir para a redução dos possíveis prejuízos provenientes de condições meteorológicas adversas, tais como, deficiências hídricas prolongadas e ocorrência de extremos de temperaturas do ar. 653 $aBalanço hídrico de Thornthwaite e Mather 653 $aBalanço hídridco de Thornthwaite e Mather 653 $aCoffea arabica L 700 1 $aCAMARGO, M. B. P. de 700 1 $aFAHL, J. I. 700 1 $aTHOMAZIELLO, R. A. 700 1 $aPEZZOPANE, J. R. M. 700 1 $aNACIF, A. de P. 700 1 $aBARDIN, L.
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
18/04/2018 |
Data da última atualização: |
19/04/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
TEIXEIRA, A. L.; SOUZA, F. de F.; MEDINA FILHO, H. P.; BORDIGNON, R.; RAMALHO, A. R.; ROCHA, R. B. |
Afiliação: |
ALEXSANDRO LARA TEIXEIRA, CPAF-RO; FLAVIO DE FRANCA SOUZA, CPATSA; Herculano Penna Medina Filho, IAC; Rita Bordignon, IAC; ANDRE ROSTAND RAMALHO, CPAF-RO; RODRIGO BARROS ROCHA, CPAF-RO. |
Título: |
Yield maturation, and beverage quality of arabica coffee progenies under selection in Rondonia state, Brazil. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
African Journal of Agricultural Research, Nigeria, v. 9, n. 38, p. 2854-2861, sept. 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this paper, we studied coffee bean yield, maturation, and other characteristics of special progenies of Arabica coffee (Coffea arabica L.) grown under high temperatures in a low altitude region in the state of Rondonia, Brazil. We evaluated 29 progenies developed by the Instituto Agronômico de Campinas ? IAC, namely, 24 F2BC2 progenies of Obatã (C. arabica with introgressions of C. canephora) x (C. eugenioides 4n x C. arabica), three F3 progenies of Catuaí x Glaucia, and two H419 lines. Seven cultivars were used as controls. A randomized block design was used with three replications, spacing of 3.0 × 1.0 m, and ten plants per plot. All the crop seasons showed a significant difference for the hulled coffee yield trait. In combined analysis, significant difference was detected among progenies, among controls, and in the progeny vs control contrast. In the average of the four harvests, hulled coffee yield was 29.30 bags ha-1. The F2 progeny Obatã x (Catuaí x EUG DP x MN) C.1594 stood out from the others with a mean yield of 47.37 bags ha-1. The cultivars received beverage scores from 40 to 62, ?rioysh? to ?hard? beverage classification, while the progenies had scores from 40 to 80, ?rio? to ?barely soft? beverage classification. In regard to the maturation cycle, eleven progenies were late (April), eleven intermediate (March), and seven early (February). For continuity of advancement of generations, 104 plants were selected, derived from 22 progenies with the best productive performance, late maturation cycle, and good beverage quality. MenosIn this paper, we studied coffee bean yield, maturation, and other characteristics of special progenies of Arabica coffee (Coffea arabica L.) grown under high temperatures in a low altitude region in the state of Rondonia, Brazil. We evaluated 29 progenies developed by the Instituto Agronômico de Campinas ? IAC, namely, 24 F2BC2 progenies of Obatã (C. arabica with introgressions of C. canephora) x (C. eugenioides 4n x C. arabica), three F3 progenies of Catuaí x Glaucia, and two H419 lines. Seven cultivars were used as controls. A randomized block design was used with three replications, spacing of 3.0 × 1.0 m, and ten plants per plot. All the crop seasons showed a significant difference for the hulled coffee yield trait. In combined analysis, significant difference was detected among progenies, among controls, and in the progeny vs control contrast. In the average of the four harvests, hulled coffee yield was 29.30 bags ha-1. The F2 progeny Obatã x (Catuaí x EUG DP x MN) C.1594 stood out from the others with a mean yield of 47.37 bags ha-1. The cultivars received beverage scores from 40 to 62, ?rioysh? to ?hard? beverage classification, while the progenies had scores from 40 to 80, ?rio? to ?barely soft? beverage classification. In regard to the maturation cycle, eleven progenies were late (April), eleven intermediate (March), and seven early (February). For continuity of advancement of generations, 104 plants were selected, derived from 22 progenies with the best productive... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Café arábica; Coffee arabica; Melhoramento de plantas; Tolerância ao calor. |
Thesagro: |
Café. |
Thesaurus NAL: |
heat tolerance; plant breeding. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/175624/1/fLAVIO-2014.pdf
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Marc: |
LEADER 02396naa a2200265 a 4500 001 2090698 005 2018-04-19 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTEIXEIRA, A. L. 245 $aYield maturation, and beverage quality of arabica coffee progenies under selection in Rondonia state, Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aIn this paper, we studied coffee bean yield, maturation, and other characteristics of special progenies of Arabica coffee (Coffea arabica L.) grown under high temperatures in a low altitude region in the state of Rondonia, Brazil. We evaluated 29 progenies developed by the Instituto Agronômico de Campinas ? IAC, namely, 24 F2BC2 progenies of Obatã (C. arabica with introgressions of C. canephora) x (C. eugenioides 4n x C. arabica), three F3 progenies of Catuaí x Glaucia, and two H419 lines. Seven cultivars were used as controls. A randomized block design was used with three replications, spacing of 3.0 × 1.0 m, and ten plants per plot. All the crop seasons showed a significant difference for the hulled coffee yield trait. In combined analysis, significant difference was detected among progenies, among controls, and in the progeny vs control contrast. In the average of the four harvests, hulled coffee yield was 29.30 bags ha-1. The F2 progeny Obatã x (Catuaí x EUG DP x MN) C.1594 stood out from the others with a mean yield of 47.37 bags ha-1. The cultivars received beverage scores from 40 to 62, ?rioysh? to ?hard? beverage classification, while the progenies had scores from 40 to 80, ?rio? to ?barely soft? beverage classification. In regard to the maturation cycle, eleven progenies were late (April), eleven intermediate (March), and seven early (February). For continuity of advancement of generations, 104 plants were selected, derived from 22 progenies with the best productive performance, late maturation cycle, and good beverage quality. 650 $aheat tolerance 650 $aplant breeding 650 $aCafé 653 $aCafé arábica 653 $aCoffee arabica 653 $aMelhoramento de plantas 653 $aTolerância ao calor 700 1 $aSOUZA, F. de F. 700 1 $aMEDINA FILHO, H. P. 700 1 $aBORDIGNON, R. 700 1 $aRAMALHO, A. R. 700 1 $aROCHA, R. B. 773 $tAfrican Journal of Agricultural Research, Nigeria$gv. 9, n. 38, p. 2854-2861, sept. 2014.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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