Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  01/08/2023
Data da última atualização:  22/03/2024
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  LIMA, M. A. C. de; LEAO, P. C. de S.; RITSCHEL, P. S.; MAIA, J. D. G.; MELO, G. W. B. de; ZALAMENA, J.; SANTOS, H. P. dos; SILVA, L. C. DA; BARBOSA, M. A. G.; MELLO, L. M. R. de; GUERRA, C. C.; CONCEIÇÃO, M. A. F.; OLIVEIRA, J. E. de M.; BOTTON, M.
Afiliação:  MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA; PATRICIA COELHO DE SOUZA LEAO, CPATSA; PATRICIA SILVA RITSCHEL, CNPUV; JOAO DIMAS GARCIA MAIA, CNPUV; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; JOVANI ZALAMENA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO RIO GRANDE DO SUL; HENRIQUE PESSOA DOS SANTOS, CNPUV; LEONARDO CURY DA SILVA, INTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO RIO GRANDE DO SUL; MARIA ANGELICA GUIMARAES BARBOSA, CPATSA; LOIVA MARIA RIBEIRO DE MELLO, CNPUV; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; MARCO ANTONIO FONSECA CONCEICAO, CNPUV; JOSE EUDES DE MORAIS OLIVEIRA, CPATSA; MARCOS BOTTON, CNPUV.
Título:  Grapes.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: MANDAL, D.; WERMUND, U.; PHAVAPHUTANON L.; CRONJE, R. Tropical and subtropical fruit Crops. Boca Raton: CRC Press, 2023.
Páginas:  cap. 4, p. 201-350.
Série:  (Innovations in Horticultural Sciences)
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Vineyard is one of the fruit crops with the greatest economic importance and relative widest geographical distribution worldwide. Viticulture has been one of the major activities of several people since ancient times and of current economies. The diversity of cultivars for the different agricultural skills due to genetic breeding programs conducted in several countries, the availability of different agronomic management strategies, the forms of rational use of environmental resources, the possibility of using support tools for the decision-making process in management enhancement, the produc- tion specialization, and the value added to end products currently character- izes the degree of technification associated with the profile of a significant part of producers. However, the strengthening of the viticulture activity in its different producing regions is a continuous process based on scientific knowledge and technology generation provided by institutions located in several different countries. With equal importance, the consumer is the improvement-inducing agent for production focused on the quality of the end product. Therefore, the current viticulture situation, considering market directions, production, the elements that influence production directly and postharvest conservation techniques or processing procedures, are discussed in this chapter. Resumo: A vinha é uma das culturas frutíferas com maior importância económica e distribuição geográfica relativamente mais amp... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cultivares (diversidade); Manejo na pós colheita; Vitis spp.
Thesagro:  Conservação; Controle de Qualidade; Fator de Produção; Pós-Colheita; Processamento; Uva; Viticultura; Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Postharvest physiology; Postharvest technology; Vineyards; Viticulture; Vitis.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV19137 - 1UPCPL - DD
CPATSA60550 - 1UPCPL - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Corte. Para informações adicionais entre em contato com cnpgc.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte; Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  25/01/2023
Data da última atualização:  26/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  WEBER, F. de L.; WEBER, V. A. de M; MORAES, P. H. de; MATSUBARA, E. T.; PAIVA, D. M. B.; GOMES, M. de N. B.; OLIVEIRA, L. O. F. de; MEDEIROS, S. R. de; CAGNIN, M. I.
Afiliação:  FABRICIO DE LIMA WEBER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; VANESSA APARECIDA DE MORAES WEBER, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MATO GROSSO DO SUL; PEDRO HENRIQUE DE MORAES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; EDSON TAKASHI MATSUBARA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; DÉBORA MARIA BARROSO PAIVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; MARINA DE NADAI BONIN GOMES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; LUIZ ORCIRIO FIALHO DE OLIVEIRA, CNPGC; SERGIO RAPOSO DE MEDEIROS, CPPSE; MARIA ISTELA CAGNIN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL.
Título:  Counting cattle in UAV images using convolutional neural network.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Remote Sensing Applications: Society and Environment, v. 29, article 100900, 2023.
ISSN:  2352-9385
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.rsase.2022.100900
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Determining the number of cattle in countries with the most extensive livestock and large pastures is difficult requires a lot of time of the farm workforce and is stressful to the animals. Counting cattle in an agile way using tools that can automatically perform this task would be very useful for herd conferences and farm management. The proposed solution is to count cattle through images acquired by Unmanned Aerial Vehicles (UAVs). This allows faster acquisition of the number of cattle in a given area so management tasks can be more accurately done and, allowing better interventions towards technical improvements. Thus, models of architectures from Convolutional Neural Networks (CNN) to YOLOv4 and YOLOv5 models (X, L, M, and S) were used for comparison. In order to evaluate the efficiencies of these solutions for the bovine counting, 878 images were acquired through flights of 20, 40, 80, and 100 m high. YOLOv4 obtained a precision of 0.90, and the YOLOv5 architectures (X, L, M, and S) were 0.98, 0.96, 0.93, and 0.96, respectively. In conclusion, the use of CNN to identify and count cattle from UAV images is a viable solution.
Thesagro:  Gado Nelore; Sanidade Animal; Sensoriamento Remoto.
Thesaurus NAL:  Animal welfare; Cattle; Livestock; Neural networks; Remote sensing.
Categoria do assunto:  --
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Corte (CNPGC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGC17874 - 1UPCAP - DD
CPPSE25896 - 1UPAAP - DDPROCI-2023.00003WEB2023.00003
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional