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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Territorial. |
Data corrente: |
01/06/2018 |
Data da última atualização: |
18/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
TEIXEIRA, A. H. de C.; LEIVAS, J. F.; RONQUIM, C. C.; SILVA, G. B. S. da. |
Afiliação: |
ANTONIO HERIBERTO DE C TEIXEIRA, CPATC; JANICE FREITAS LEIVAS, CNPM; CARLOS CESAR RONQUIM, CNPM; GUSTAVO BAYMA SIQUEIRA DA SILVA, CNPMA. |
Título: |
The use of MODIS images to quantify the energy balance in different agroecosystems in Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: RUSTAMOV, R. B. (Ed.). Multi-purposeful application of geospatial data. London: IntechOpen, 2018. cap. 6. |
Páginas: |
p. 105-121. |
Idioma: |
Inglês Português |
Conteúdo: |
Sugarcane (SC) is expanding over coffee (CO), while both crops have replaced the natural vegetation (NV) in the northeastern side of São Paulo (SP) state, Southeast Brazil. Under these dynamic land-use changes, geosciences are valuable tools for evaluating the largescale energy and mass exchanges between the vegetation and the lower atmosphere. For quantification of the energy balance components in these mixed agroecosystems, MODIS images were used throughout the Simple Algorithm for Evapotranspiration Retrieving (SAFER) algorithm, during the year 2015 in the main sugarcane- and coffee-growing regions of the state. Regarding, respectively, sugarcane, coffee, and natural vegetation, the fractions of the net radiation (Rn) used as latent heat flux (?E) were 0.68, 0.87, and 0.77, while the corresponding ones for the sensible heat (H) fluxes were 0.27, 0.07, and 0.16. Negative H values were noticed from April to July, because of heat advection raising ?E values above Rn, but they were more often in coffee than in sugarcane. It was concluded that sugarcane crop presented lower evapotranspiration rates, when compared with coffee, which could be an advantage under the actual water scarcity scenario. However, sugarcane replacing natural vegetation means environmental warming, while the land use changes promoted by coffee crop represented cooling conditions. |
Palavras-Chave: |
Agroecossistemas; Latent heat flux; MODIS; SAFER; Sensible heat flux; Simple Algorithm for Evapotranspiration Retrieving. |
Thesagro: |
Aclimatação; Balanço de Energia; Café; Cana de Açúcar; Clima; Risco Climático. |
Thesaurus Nal: |
Agroecosystems; Cane sugar; Coffea arabica var. arabica; Digital images; Energy; Energy balance; Evapotranspiration; Land use change; Soil heating. |
Categoria do assunto: |
-- P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190564/1/CL-SilvaGBS-Multi-purposefulApplicationOfGeospatialData-2018-cap6.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Tabuleiros Costeiros. Para informações adicionais entre em contato com cpatc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
23/09/2009 |
Data da última atualização: |
13/08/2010 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
GUERRA, A. G.; MEDEIROS, A. A. de; MOREIRA, M. A. B.; DANTAS, J. A.; MEDEIROS, A. C. |
Afiliação: |
MARCOS ANTONIO BARBOSA MOREIRA, CPATC. |
Título: |
Tecnologias para o cultivo da bananeira. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Natal: EMPARN, 2009. |
Páginas: |
44 p. |
Descrição Física: |
il. |
Série: |
(EMPARN. Circuito de Tecnologias Adaptadas para a Agricultura Familiar, 9). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Exigências climáticas da cultura; Altitude; Solos; Preparo da área; Deficiências nutricionais; Cultivares; Plantio; Irrigação; Tratos culturais; Doenças e métodos de controle; Nematóides; Pragas; Colheita e pós-colheita; Mercado e comercialização. |
Palavras-Chave: |
Bananeira; Cultivo; Doenças; Pragas. |
Thesagro: |
Fruticultura; Irrigação; Micropropagação; Tecnologia; Variedade. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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