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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoMATTOSO, L. H. C. Taste sensors: concepts and application for beverages. In: BRAZILIAN MEETING ON CHEMISTRY OF FOODS AND BEVERAGES, 5., dez. 2004, São Carlos, SP. Program and abstracts.... São Carlos: Instituto de Química de São Carlos/USP, 2004. p.17.

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2.Imagem marcado/desmarcadoMATTOSO, L. H. C. Atomic force spectroscopy: a valuable tool to conduct investigation in nanometer scale. In: LATIN AMERICAM SYMPOSIUM ON SCANNING PROBE MICROSCOPY - LASPM, 3., 2005, Ouro Preto. Anais eletrônicos... Ouro Preto: SBMN, 2005. 1 CD-ROM.

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3.Imagem marcado/desmarcadoMATTOSO, L. H. C. Applications of electronic tongue for beverages. In: BRAZILIAN MEETING ON CHEMNISTRY OF FOOD AND BEVERAGES - BMCFB, 8., 2010, São Carlos. Book of abstracts... São Carlos, SP: IQSC, 2010. p. 9.

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4.Imagem marcado/desmarcadoMATTOSO, L. H. C. Using atomic force microscopy to investigate nanostructered polymer films. In: LATIN AMERICAM SYMPOSIUM ON SCANNING PROBE MICROSCOPY, 3., 2005, Ouro Preto. [Invited...]. Ouro Preto: SBMN, 2005. 1 CD-ROM.

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5.Imagem marcado/desmarcadoMATTOSO, L. H. C. Using nanotechnology to develop natural polymer composites. In: INTERNATIONAL MACROMOLECULAR COLLOQUIUM - IMC, 11.; INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON NATURAL POLYMERS AND COMPOSITES - ISNaPol, 6., 2007, Gramado, RS. Natural polymers and composites. Resumos... [São Carlos: ABPol, 2007]. não paginado. 1 CD-ROM.

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6.Imagem marcado/desmarcadoMATTOSO, L. H. C. Conferência internacional de compósitos reforçados com fibras vegetais. Polímeros: Ciência e Tecnologia, São Carlos, p.16, abr./jun. 1999.

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7.Imagem marcado/desmarcadoMATTOSO, L. H. C. Polianilinas; síntese, estrutura e propriedades. Química Nova, v. 19, n. 4, p. 388-393.

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8.Imagem marcado/desmarcadoMATTOSO, L. H. C. Plásticos condutores de eletricidade. Ciência hoje, São Paulo, v. 28, n. 167, p. 16-17, 2000.

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9.Imagem marcado/desmarcadoMATTOSO, L. H. C. Plásticos que conduzem eletricidade: ficção ou realidade? Polímeros: ciência e tecnologia, São Carlos, v. 6, n. 3, p. 6-10, jul./set. 1996.

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10.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, M. A.; MATTOSO, L. H. C. Chemically treated powdered tire rubber for application in composites. In: INTERNATIONAL SEMINAR ON ELASTOMERS, 10., 2005, Rio de Janeiro. Resumos... Rio de Janeiro: UERJ, 2005. 1 CD-ROM.

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11.Imagem marcado/desmarcadoCEZAR, A. B.; MATTOSO, L. H. C. Characterization of VO2 structures performed by electrodeposition. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON ADVANCED MATERIALS - ICAM, 11.; ENCONTRO SBPMat, 8., 2009, Rio de Janeiro. Abstracts... Rio de Janeiro: SBPMat, 2009. 1 CD-ROM.

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12.Imagem marcado/desmarcadoCORRADINI, E.; MATTOSO, L. H. C. Comportamento termico de amido de milho. In: SIMPOSIO INTERUNIDADES EM CIENCIA E ENGENHARIA DE MATERIAIS (SICEM 2000), 3., 2000, São Carlos. Programa e resumos... São Carlos: USP-EESC-CETEPE, 2000. p. 115-116. Resumos estendidos.

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13.Imagem marcado/desmarcadoMANTOVANI, G. L.; MATTOSO, L. H. C. Comportamento termo-dinâmico-mecânico de blendas elastoméricas de polianilina. In: ENCONTRO NACIONAL DE FISICA DA MATERIA CONDENSADA, 19., set. 1996, Aguas de Lindoia, SP. Resumos... Sao Paulo: Sociedade Brasileira de Fisica, 1996. p. 29.

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14.Imagem marcado/desmarcadoRAJA, S.; MATTOSO, L. H. C. Surface modification on cellulose nanocrystals (CNC) towards organic redox - batteries. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 9., 2017, São Carlos. Anais ... São Carlos: Embrapa Instrumentação, 2017. p.609-612. Editores: Caue Ribeiro de Oliveira, Elaine Cristina Paris, Luiz Henrique Capparelli Mattoso, Marcelo Porto Bemquerer, Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis.

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15.Imagem marcado/desmarcadoPARIS, E. C.; MATTOSO, L. H. C. Síntese e caracterização de filmes finos de ZnO depositados por Dip-coating e evaporação por canhão de elétrons. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 8, 2014, Juiz de fora. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação; Campo Grande: Embrapa Gado de Corte; Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2014. p. 62-64. Editores: Maria Alice Martins, Humberto de Mello Brandão, Marlene de Barros Coelho, Daniel Souza Corrêa, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso.

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16.Imagem marcado/desmarcadoJOSEPH, K.; MATTOSO, L. H. C. Sisal fibre reinforced polymer composites: status and future. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON NATURAL POLYMERS AND COMPOSITES-ISNaPol/2000, 3.; WORKSHOP ON PROGRESS IN PRODUCTION AND PROCESSING OF CELLULOSIC FIBRES AND NATURAL POLYMERS, 2000, São Pedro. Natural polymers and composites. São Carlos: Embrapa Instrumentação Agropecuária: USP-IQSC; Botucatu: UNESP, 2000. p. 333-343. Editors: Luiz Henrique Capparelli Mattoso, Alcides Leão, Elisabete Frollini.

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17.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, M. A.; MATTOSO, L. H. C. Short sisal fiber-reinforced tire rubber composites: dynamic and mechanical properties. Journal of Applied Polymer Science, New York, v.91, p.670-677, 2004.

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18.Imagem marcado/desmarcadoMALMONGE, J. A.; MATTOSO, L. H. C. Studies on conductivity of polyaniline and P(VDF-TrFE) blends. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON SCIENCE AND TECHNOLOGY OF SYNTHETIC METALS= CONFERENCE INTERNATIONALE SUR LA SCIENCE ET LA TECHNOLOGIE DES METAUX SYNTHETIQUES, 1998. Montepellier. Book of abstracts... Montepellier: [s. n.], 1998. p. 194. ref. THP 72.

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19.Imagem marcado/desmarcadoMATTOSO, L. H. C.; MALMONGE, L. F. Structure and properties of blends of polyaniline and PVDF. In: WORKSHOP ON STRUCTURAL CHARACTERIZATION OF POLYMERS BY X-RAY SCATTERING (WORKPOL), July 1996, Sao Carlos, SP. Programme, abstracts and list of participants... Sao Carlos: USP-IFSC, 1996. p.1.

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20.Imagem marcado/desmarcadoMALMONGE, L. F.; MATTOSO, L. H. C. Structural studies on blends of PVDF and doped poly(o-methoxyaniline). In: ENCONTRO NACIONAL DE FISICA DA MATERIA CONDENSADA, 20., jun. 1997, Caxambu, MG. Resumos... São Paulo: Sociedade Brasileira de Fisica, 1997. p. 316.

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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  11/01/2024
Data da última atualização:  11/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TEODORO, K. B. R.; SILVA, M. J.; ANDRE, R. S.; SCHNEIDER, R.; MARTINS, M. A.; MATTOSO, L. H. C.; CORREA, D. S.
Afiliação:  Nanotechnology National Laboratory for Agriculture (LNNA); Federal University of Sao Carlos (UFSCar); Nanotechnology National Laboratory for Agriculture (LNNA); Federal University of Sao Carlos (UFSCar); MARIA ALICE MARTINS, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Exploring the potential of cellulose autofluorescence for optical detection of tannin in red wines.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Carbohydrate Polymers, v. 324, 121494, 2024.
Páginas:  11 p.
ISSN:  0144-8617
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2023.121494
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The growing demand for opto-electronic devices within an automated landscape has opened up new opportunities for harnessing sustainable cellulose materials for sensors technology. Cellulose, a versatile material, enables its combination with other materials, but in most of these applications, cellulose is typically employed as support or substrate, while its inherent autofluorescence remains largely underexplored for sensors. In light of this context, this study delves into the autofluorescence characteristics of pristine cellulose nanocrystals extracted from wood via enzymatic route for optical sensors tailored to detect tannins. By fine-tuning the experimental setup, photoluminescence (PL) emission bands were scrutinized across three distinct spectral regions, namely 300–400 nm, 400–500 nm and 550–700 nm. The proposed mechanism reveals the occurrence of dynamic fluorescence quenching, which enabled the selective monitoring of tannins in red wines across a dynamic range spanning from 10 to 1060 μg mL− 1. This sensing platform provided a limit of detection (LoD) of 6.1 μg mL− 1 . Notably, the sensing platform’s efficacy was validated with remarkable recovery rates of 99.7 % and 95.3 % when subjected to testing with cabernet sauvignon and tannat wines. These findings emphasize the sensing platform’s potential for monitoring tannic acids in beverages and food products.
Palavras-Chave:  Cellulose autofluorescence; Opto-chemical sensor; Tannin detection.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18367 - 1UPCAP - DDPROCI.24/082024/08
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